Iran şi şase mari puteri mondiale, respectiv SUA, Rusia, China, Franţa, Germania, şi Marea Britanie, au avut "un început bun" în timpul discuţiilor de la Viena, ajungând la un acord final cu şeful politicii externe a Uniunii Europene (UE), Catherine Ashton, privind contestatul program nuclear al Teheranului, informează Reuters.
Cele şase mari puteri doresc un acord privind domeniul nuclear, deoarece au motive să se teamă că Iranul ar putea dezvolta arme nucleare. Cererile lor încă nu au fost prezentate, dar oficialii occidentali au semnalat că îşi doresc limiterea dezvoltărilor de noi echipamente nucleare, precum şi a permite cât mai multe inspecţii nucleare din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Statele consideră că prin aceste măsuri ar putea împiedica Teheranul să producă material pentru bombele atomice.
Iran neagă aceste afirmaţii şi spune că programul de dezvoltare nu are scopuri militare şi este unul paşnic. Ministerul de Externe iranian, Abbas Araqchi, a declarat că Iranul nu ar fi de acord să demonteze instalaţiile sale nucleare, conform unei declaraţii la Press TV.
După trei zile de negociere, Catherine Ashton a precizat că cele două părţi ar ajunge la un acord final care ar pune capăt anilor de ostilitate între Vest şi Iran. Aceasta a mai precizat că nu va fi uşor, dar urmează să se întâlnescă din nou pe 17 martie pentru alte negocieri.