Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) a avertizat astăzi, că Produsul Intern Brut se va contracta şi în acest an, al doilea an consecutiv, iar anul viitor va înregistra un avans de doar 0,2%, subminând speranţele unei reveniri rapide din criza structurală care afectează prima economie a Europei, transmite AFP.
PIB-ul Germaniei se va contracta cu 0,2% în 2024, conform noilor prognoze ale Bundesbank, revizuite de la un avans de 0,3%. Pentru 2025, prognoza de creştere a fost redusă semnificativ de la 1,1% la 0,2%, iar există riscul ca economia germană să se contracte şi anul viitor, în cazul în care tarifele comerciale americane vor fi aplicate.
"Economia germană se confruntă nu doar cu obstacole persistente dar şi cu probleme structurare", a declarat preşedintele Bundesbank, Joachim Nagel, care a menţionat în mod special sectorul industrial. "De asemenea, piaţa muncii începe să răspundă şi ea în mod vizibil la slăbiciunile prelungite din activitatea economică", a completat Joachim Nagel.
Bundesbank preconizează o stagnare a economiei germane în această iarnă, urmată de o revenire lentă în 2025. Pentru 2026 şi 2027, estimările de creştere ale PIB-ului sunt de doar 0,8% şi, respectiv, 0,9%. Totuşi, aceste prognoze ar putea fi prea optimiste, având în vedere riscurile legate de creşterea protecţionismului, conflictele geopolitice şi schimbările structurale din economie. Simulările Bundesbank sugerează că, în cazul în care administraţia Trump va impune tarife mai mari, producţia economică a Germaniei ar putea fi cu 1,3% - 1,4% mai mică în 2027 faţă de scenariul de bază.
Bundesbank estimează că inflaţia va rămâne ridicată în 2025, cu o uşoară scădere a ritmului de creştere a preţurilor de consum până la 2,4%, faţă de 2,5% în 2024. Se preconizează o continuare a încetinirii inflaţiei în 2026, când aceasta ar ajunge la 2,1%.
"Riscurile la adresa creşterii economice sunt, în prezent, orientate în jos în timp ce riscurile la adresa inflaţiei sunt orientate în sus", a informat Bundesbank, care a adăugat că alegerile federale din lunile următoare ar putea modifica perspectiva fiscală.
Slăbiciunile persistente ale economiei germane au fost un factor semnificativ în decizia Băncii Centrale Europene de a reduce dobânzile joi şi de a sugera posibile reduceri suplimentare ale costului creditului. Aceasta schimbă atenţia instituţiei de la combaterea inflaţiei la sprijinirea creşterii economice.
Opinia Cititorului