România va avea acces în următorii ani la mai multă energie curată şi până la finele anului viitor ar putea fi puse în funcţiune capacităţi de 735 MW putere instalată, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja, informează Agerpres.
"Construim România Viitorului în fiecare zi. Am semnat astăzi contractele de finanţare pentru 8 parcuri fotovoltaice, investiţii strategice susţinute în proporţie de 70% din Fondul pentru Modernizare. Sute de milioane de euro pentru tranziţia verde a României. De ce e important asta? România va avea acces în următorii ani la mai multă energie curată pentru toţi românii. Şi repede. Avem şanse ca până la finalul anului următor să punem în funcţiune capacităţi de 735 MW putere instalată", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.
De asemenea, a adăugat el, CEO Oltenia se modernizează şi face trecerea de la cărbune la energie verde. Parteneriatele cu OMV Petrom şi TINMAR implică o participare de 50% din partea CEO Oltenia, care va beneficia de noi surse de venit şi va pregăti actualii angajaţi pentru a implementa şi opera aceste proiecte de investiţii.
"Accelerăm absorbţia fondurilor europene disponibile prin Fondul pentru Modernizare. Am declarat ca obiectiv zero pentru mandatul meu creşterea ritmului de accesare a miliardelor de euro pe care România le are la dispoziţie pentru modernizarea sistemului energetic naţional. Urmăresc personal progresul, în fiecare zi, împreună cu echipa tehnică. Vom continua să accelerăm tempoul", a subliniat Burduja.
Parcurile fotovoltaice vor fi construite la Işalniţa, Tismana, Roşia, Rovinari, Turceni, precum şi pe haldele Pinoasa şi Bohorelu. În perioada imediat următoare vor fi declanşate procedurile de achiziţie pentru contractarea serviciilor de inginerie, construcţie şi punere în funcţiune a noilor capacitaţi.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.07.2023, 22:04)
A terminat cu digitalizarea si acum a inceput cu energia. Cred ca peste un an trece la sanatate.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.07.2023, 00:27)
Asa si, scade pretul energiei?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.07.2023, 07:23)
"pretul" e manipularea.
Pretul adevarat, real o sa scada cand o sa ai panourile tale pe casa ta.
De preferat offgrid complet.
Sa vezi atunci relaxare, o sa te doara-n cot de Electrica, snp, sng si mai ales de bomba numita SNN.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.07.2023, 09:21)
Sa fiu sincer, nu cred ca va scădea. Pentru mai multa certitudine, intreaba-l pe Sebastian data viitoare cand va întâlniți.
2. Fiu de securist scolit peste ocean din banii lu ta
(mesaj trimis de Theraflu în data de 18.07.2023, 08:18)
Pe unde a trecut praf si pulbere a facut bugetele si apoi a plecat la alt minister: a semnat pentru teapa de 60 milioane de euro la blue air, pe urma a digitalizat de sute de milioane euro si dracu stie ce se face de ei si acum liber la pus fotovoltaice ca centrala aia pe gaze n-o mai porneste nimeni.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.07.2023, 11:17)
Dupa ce vine Neptun porneste. Pana atunci rusii sa-si tina gazele in pamant ca nu le mai vrem
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.07.2023, 12:28)
La fotovoltaice puterea instalata nu este totuna cu productia efectiva. In timp ce o centrala clasica functioneaza nonstop aici timpul de functionare este mult mai redus( zi - noapte si iarna -vara) Se cauta panaceuri energetice dar adevaratii castigatori sunt furnizorii de panouri si echipamente de sincronizare)
In domeniul productiei de curent ne asteapta o perioada dificila : s-au inchis capacitati semnificative pe carbune, urmeaza reparatia capitala la reactorul nr. 1 de la Cernavoda care va dura 3-4ani, ne alinam cu gogoritele privind minireactoarele in timp ce de 20 de ani nu s-a facut nimic pt constructia reactoarelor 3 si 4,