Consumul de energie este, la această oră, de peste 8.200 MW şi este important ca acesta să fie acoperit cât mai mult din producţia proprie, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja, relatează Agerpres.
Acesta a subliniat că producţia în termocentralele pe cărbune depăşeşte 1.250 MW.
"Am căutat în aceste zile toate soluţiile posibile pentru a creşte producţia de energie electrică, în condiţiile în care avem niveluri ridicate de consum. La această oră, consumul este de peste 8.200 MW. Şi e important să acoperim cât mai mult din acest consum din producţia proprie pentru a nu apela la importuri mai mari. Un gând special pentru oamenii minunaţi de la Complexul Energetic Oltenia (CEO) şi din Valea Jiului. Depăşim la această oră 1.250 MW producţie în termocentralele pe cărbune. În condiţii tehnice deosebit de dificile, cu multe echipamente vechi, la temperaturi caniculare, echipele de specialişti au găsit mereu soluţii. Au repornit grupuri, au rezolvat în timp record avariile apărute, au muncit ore suplimentare pentru a da României energie. Paroşeniul funcţionează bine, la CEO avem patru grupuri în funcţiune şi mâine vom avea cinci (două la Turceni, două la Rovinari, unul la Işalniţa). Am fost şi la Gorj, şi în Valea Jiului. I-am cunoscut pe unii dintre aceşti oameni şi am văzut condiţiile în care muncesc zi şi noapte. Pentru mine, ei şi toţi cei din sectorul energetic românesc, din producţie, transport şi distribuţie, din Dispeceratul Energetic Naţional - Transelectrica şi mulţi alţii sunt eroii acestor zile", a precizat joi seara Burduja.
Ministrul Energiei a transmis că se va face tot posibilul pentru prelungirea termenelor de funcţionare a termocentralelor pe cărbune, demers început la Bruxelles încă de anul trecut.
"În aceste zile, cărbunele ne-a fost din nou de mare ajutor şi trebuie să o spunem răspicat. Pentru securitatea energetică a românilor, vom face tot ceea este posibil pentru a prelungi termenele pentru funcţionarea termocentralelor pe cărbune şi continuarea exploatărilor miniere. Am început deja acest demers la Bruxelles încă de anul trecut, cu onestitate şi responsabilitate, şi îl vom continua, cu toate argumentele pe masă. Securitatea energetică a României nu este negociabilă. Este prioritate zero", a punctat Sebastian Burduja.
Conform datelor Transelectrica, joi, la ora 21:30, producţia hidro reprezenta 41,84% din totalul producţiei de energie electrică, cea pe hidrocarburi 18,64%, pe cărbune 17,85%, nuclear 17,85%, eolian 2,7%, biomasă 0,71% şi instlaţii de stocare 0,42%.
1. Bravo Burdujel...
(mesaj trimis de anonim în data de 18.07.2024, 22:51)
Bravo Burdujel...
Nu mai salvam planeta schimband becurile prin holuri si fierband pastele pe jumatate ??
Utie cum ne-a aratat planeta degetul mijlociu in toata splendoarea ei...
2. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 19.07.2024, 01:29)
...
2.1. Nu pui intrebarea corect (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.07.2024, 06:36)
Nu pui intrebarea corect. Prioritatea nu sunt reactoarele 3 si 4 - necesita o caruta de bani, ci reactoarele modulare din fundul curtii de care nu se mai aude nimic. Dupa propaganda specifica - tacere totala.
Un proiect care nu functioneaza nicaieri in lume era cat pe ce sa fie implementat intr-o comuna fara canalizare din nordul Olteniei...
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.07.2024, 06:44)
Ca suntem slugi este stiut de majoritatea oamenilor, dar sa fim si cobai, mai bine nu.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.07.2024, 07:49)
in haremule Arabilor… multe slugi au fost… si au testat ca cobaii exploatarea petrolului… unde nimeni nu a mai urlat de “marea poluare” si schimbarea climatica… ca doar pe acolo acum 5000 de ani era verdeata… azi e uscaciune ca medie … si nimeni nu mai schiteaza de poluare praf temperaturi excesive… ii dau inainte cu ce au si cum au…
s c c r e t
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.07.2024, 07:20)
Allo… declara “corect”…..
NU avem “ intern” atata consum…. a nu se incurca oalele cu “firmele/companiile”… ce declara intern consum cand real doar intermediaza si vand pe piata externa “consumul” declarat intern “consum”….
la noi speculatorii au vazut ca uraniul e in bula de pret si au schimbat macazul in defavoare interna cetateni si in favoare externa… de aici su bulele de pret si socurile interne… cetatenii interni sunt fortati sa suporte concurenta bulei de pret a uraniului de pe international… iar producatorii interni nu sunt “stimulati” sa vanda cantitate mare intern… cu extern … caci e loc de profit mai mare… si cineva are ai putere mai mare de cumparare / consum… fata de puterea interna….
Ar trebuii sa existe lege care sa reglementeze …. o cantitate de livrare fortata in piata ca forma de stabilitate interna…
s c c r e t
4. fără titlu
(mesaj trimis de Oarecare în data de 19.07.2024, 11:18)
Nea Burdujel, de Tarnita-Lapustesti si de hidrocentralele de pe Jiu (finalizate 90%) mai stii ceva?