Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat că Guvernul va publica până la finalul săptămânii propunerea de act normativ privind noua schemă de sprijin pentru consumatorii vulnerabili, potrivit news.ro. Scenariul de bază prevede prelungirea schemei actuale de plafonare-compensare pentru minim trei luni în cazul energiei electrice şi pentru 12 luni în cazul gazelor naturale.
După această perioadă de tranziţie, Guvernul intenţionează să implementeze un nou mecanism de sprijin, bazat pe carduri sau vouchere de energie, destinate exclusiv consumatorilor vulnerabili.
"Analizăm soluţii pentru a menţine energia accesibilă fără creşteri bruşte ale facturilor. După finalizarea prelungirii schemei de compensare-plafonare, vom implementa noi forme de sprijin prin carduri sau vouchere de energie, direcţionate către cei care au cu adevărat nevoie", a explicat Sebastian Burduja într-o postare pe Facebook.
Ministrul Energiei a subliniat că măsurile tranzitorii vor include măsuri pentru o piaţă mai transparentă şi stabilă. În contextul actual, marcat de tensiuni geopolitice şi creşteri semnificative ale preţurilor la energie pe pieţele internaţionale, Guvernul consideră că menţinerea schemei de sprijin este esenţială pentru protejarea cetăţenilor şi a mediului de afaceri.
"Preţurile la energie sunt influenţate de factori geopolitici şi decizii externe. În ultimele luni, preţul gazului a crescut cu 40%, iar preţul energiei electrice cu 25%. Fără plafonare şi compensare, aceste scumpiri s-ar fi reflectat direct în facturile românilor", a explicat Burduja, conform aceleiaşi surse.
Ministrul a subliniat că singura soluţie sustenabilă pentru reducerea facturilor pe termen mediu şi lung este creşterea capacităţii de producţie de energie electrică şi gaze naturale în România.
"Anul trecut a fost un an record pentru investiţii, cu peste 1.200 MW noi puşi în funcţiune în centrale solare, eoliene, pe cărbune şi baterii. Anul acesta, ne propunem să dublăm această performanţă", a declarat Burduja, relatează agenţia de ştiri.
Aceste investiţii vor contribui la consolidarea independenţei energetice a României şi la asigurarea unui mix energetic mai sigur şi mai accesibil.
Sebastian Burduja a anunţat că până la finalul săptămânii va fi publicată în transparenţă propunerea de ordonanţă de urgenţă, iar săptămâna viitoare Guvernul îşi propune adoptarea actului normativ. "Obiectivul principal rămâne protejarea cetăţenilor români şi menţinerea competitivităţii economiei naţionale", a subliniat Burduja.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.02.2025, 18:54)
Traiasca socialismul multilateral dezvoltat al incomptenetilor din politca romaniei socialiste, conduse de partidul fascistilor idiotilor multilateral dezvoltati!
E bine catelul, Burduja? Mai pune niste poze, ca doar la asta te pricepi. Nici macar n-ai invatat sa-ti faci nodul la cravata in strainatate.
2. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 17.02.2025, 23:49)
...