Burduja: România este în mijlocul unei revoluţii energetice

A.D.
Politică / 3 octombrie

Sursa foto: internet

Sursa foto: internet

Responsabili din domeniul energetic românesc, alături de reprezentanţi ai asociaţiilor de profil, participă, astăzi, la conferinţa anuală InvestEnergy şi la Gala dedicată specialiştilor din energie, care se desfăşoară sub tutela Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), transmite Agerpres.

"Eu cred că România este în mijlocul unei revoluţii energetice şi spun asta bazându-mă pe câteva date într-un an şi trei luni de mandat. Făcând un calcul, am ajuns la peste 13 miliarde de euro, fonduri nerambursabile pe care am reuşit să le atragem, să deblocăm, şi undeva la 10 miliarde sunt deja la lucru în piaţă. Foarte mulţi beneficiari au constatat că am semnat contracte, investiţii din PNRR pe producţie de energie verde, 460 de milioane de euro, cu 300 şi ceva de contracte. O bună parte dintre ele încep să se finalizeze şi avem cred că până la finalul anului vor fi undeva la 100 de proiecte care fie vor fi puse în funcţiune, fie cel puţin vor fi în probe", a declarat Burduja.

Ministrul a explicat şi cifrele, concret: "Deci, 460 de milioane investiţii din PNRR, 815 milioane din Fondul pentru Modernizare, o jumătate de miliard pentru autorităţi publice, panouri fotovoltaice, pe care încercăm să-i suplimentăm în 22 octombrie la Fondul pentru Modernizare cu încă 150, spre 200 de milioane de euro, ca să acoperim toate cele 1.400 de proiecte, pentru că a fost un interes foarte mare. Aş spune cu certitudine că, în ultimii ani, a existat în România o preocupare pentru acest domeniu, inclusiv pentru zona de stocare, pentru că am mai auzit aceste critici. Parţial sunt adevărate, parţial nu, cred eu. Până la urmă, şi în PNRR investiţia 1, proiectele care au avut stocare au beneficiat de o prioritizare. La fel, în Fondul pentru Modernizare ne pregătim să lansăm Electric UP. Pentru prima dată, acest program finanţează şi bateriile, finanţează şi pompele de căldură, finanţează şi panouri, şi staţii de reîncărcare. Ne dorim ca, în maximum o lună de zile, să semnăm şi contractele. Acum câteva zile a apărut în Monitorul Oficial schema de ajutor de stat tot pentru stocare, de 150 de milioane de euro din Fondul pentru Modernizare, un apel pe care îl vom lansa la începutul lunii noiembrie", a transmis ministrul Burduja.

În opinia ministrului, n-ar trebui făcut un compromis de la securitatea energetică şi de la competitivitatea României şi de la standardul de trai al românilor doar de dragul unei energii mai verzi.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Bubuie revolutia energetica dar avem cele mai mari preturi din UE la energie si importam in draci pe varfuri de pret ca sa avem ce livra si pentru Ucraina.

    Abia acu, ca a venit toamna si e mai multa apa pe Dunare ce s-au mai linistit importurile, in vara pe canicula a fost jale.  

    1. Revoluția energetică presupune investiții în infrastructură. Prețul la sărac e altceva.

    Nu ne mai zici nimic despre grandioasele proiecte (mult) intarziate de la Nuclearelectrica?

    Unitatile 3 si 4? 

    Retehnologizarea Unitatii 1? 

    Instalatia de detritiere?

    Reactoarele modulare? 

    1. dupa alegeri, poate mai scapam de politrucii de talia lui burduja

    "România a fost avertizată de UE că nu mai poate continua cu limitarea prețurilor angro ale energiei electrice și gazelor naturale"

    Comisia Europeană a decis joi să iniţieze o procedură de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României pentru limitarea libertăţii participanţilor la piaţă de a-şi stabili preţurile angro ale energiei electrice şi gazelor, precum şi a exporturilor de gaze, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar. 

    Mai precis, România a introdus măsuri naţionale care impun anumitor producători de energie electrică să contribuie cu toate veniturile care depăşesc un anumit prag de preţ la un fond pentru tranziţia energetică şi obligă producătorii de gaze să vândă o parte din producţia lor la preţuri fixe anumitor clienţi. Aceste măsuri naţionale sunt incompatibile cu Directiva (UE) 2019/944 şi cu Regulamentul (UE) 2019/943 privind piaţa internă de energie electrică, precum şi cu Directiva 2009/73/CE privind normele comune pentru piaţa internă în sectorul gazelor naturale, scrie Agerpres.

    Sursa: Economica.net 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb