Bursa creşte, dar investitorii noi sînt mai puţini

Ingrid Zamfir
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 februarie 2004

Numărul investitorilor noi intraţi pe piaţa bursieră în luna ianuarie 2004 a fost sensibil mai mic decît cel din aceeaşi perioadă a anilor anteriori. Este surprinzător faptul că la Bursa de Valori Bucureşti au fost des-chise mai puţine conturi de cumpărare de acţiuni, deşi piaţa bursieră a demarat anul acesta cu un avînt neaşteptat, cînd pre-ţurile celor mai lichide acţiuni au înregistrat creşteri semnificative.

Indicele BET-FI reprezentativ pentru evoluţia acţiunilor societăţilor de investiţii financiare a urcat în luna ianuarie cu aproape 9%. Indicele BET al celor mai lichide acţiuni cotate la prima categorie a BVB a crescut în aceeaşi perioadă cu 10,43%.

Conturile deschise în ianuarie 2004 au fost de 226, faţă de 367 în aceeaşi perioadă din 2003. Faţă de 2002, numărul noilor investitori este mai mic de jumătate.

Creşterea generală înregis-trată de Bursă, în prima lună a acestui an, ar fi trebuit să antreneze un număr mai mare de investitori doritori să cumpere acţiuni. Cu toate acestea, numărul noilor investitori este în scădere.

Stere Farmache, director general al Bursei de Valori Bucureşti, ne-a explicat situaţia prin faptul că, începînd cu anul 2002, piaţa de capital din România a traversat un proces de restructurare a activităţii intermediarilor autorizaţi, care a presupus fie încetarea activităţii unor societăţi de brokeraj, fie consolidarea acestora prin finalizarea unor procese de fuziune. Aceasta a condus la reducerea numărului de societăţi de brokeraj cu drept de tranzacţionare la BVB de la 110 în anul 2001, la 73 în anul 2003. "O consecinţă a acestui proces de restructurare a fost şi transferul clienţilor de la o societate de intermediere a tranzacţiilor la alta, ceea ce a determinat creşterea (oarecum artificială) a numărului de conturi noi de cumpărare, evidenţiate în statisticile din lunile ianuarie 2002, respectiv ianuarie 2003", spune Stere Farmache.

Directorul BVB apreciază că reducerea numărului de conturi active ar putea ţine de psihologia investitorilor. Probabil că ei se feresc să investească încă de la început sume importante de bani în acţiuni, imediat ce au deschis un cont la un broker, pînă nu stăpînesc bine mecanis-mele care stau la baza negocierii tranzacţiilor pe piaţa bursieră. Stere Farmache crede că odată depăşită această etapă, de iniţiere, investitorii ar putea decide să-şi asume riscuri mai mari şi să investească sume mai importante de bani. La BVB, în luna ianuarie 2004 numărul de conturi active pe partea de cum-părare a fost cu 52% mai mare decît totalul conturilor pentru care s-a realizat cel puţin o tranzacţie de cumpărare în luna ianuarie 2002.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb