Bursa de Valori Bucureşti a aniversat ieri 10 ani de la reluarea activităţii bursiere în România, perioadă în care au fost încheiate peste cinci milioane de tranzacţii în valoare totală de aproximativ 4,2 miliarde de dolari.
"Bursa poate garanta dezvoltarea economică cu impactul inflaţionist cel mai redus", apreciază preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe Bănci din Senat, Varujan Vosganian. Domnia sa face apel la Guvern pentru o implicare mai accentuată în mediul de afaceri şi în dezvoltarea economică şi să se aplece către piaţa de capital cu mai multă consideraţie.
Bursa trebuie să capete consistenţă la nivelul credibilităţii, iar pentru aceasta trebuie susţinută ca să devină motorul dezvoltării şi un bun de masă la care să aibă acces mult mai mulţi investitori activi, afirmă senatorul Vosganian.
Momentul aniversar coincide cu o activitate intensă desfăşurată în ultimul an pe piaţa de capital. În anul 2005, indicele BET care indică evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate la cotă, a crescut cu aproape 45% faţă de finele anului 2004; indicele BET-C care reflectă evoluţia tuturor societăţilor lis-tate la Bursă a crescut cu peste 33%; iar indicele BET-FI a înregistrat o creştere de peste 128%. Anul acesta a fost lansat un nou indice bursier - ROTX în colaborare cu Bursa de la Viena. Acesta s-a apreciat cu 14%.
Valoarea totală tranzacţionată în perioada ianuarie - 15 noiembrie 2005 a fost de 6,3 miliarde RON (2,18 miliarde dolari), iar valoarea medie zilnică de tranzacţionare a fost 28,5 milioane RON (9,89 milioane dolari).
Capitalizarea bursieră a înregistrat evoluţii pozitive, situîndu-se la valoarea de 16,5 miliarde dolari, în creştere cu 38% faţă de valoarea înregis-trată la finele anului anterior. Ponderea capitalizării bursiere în Produsul Intern Brut a depăşit 21%.
Bursa din Bucureşti a început să funcţioneze în decembrie 1882, printr-un decret regal avînd la bază "Legea asupra burselor mijlocitorilor de schimb şi mijlocitorilor de mărfuri", elaborată după modelul francez şi adoptată la 1 iulie 1881.
După dobîndirea independenţei naţionale din 1877, la iniţiativa privată a bancherilor şi negustorilor români ai vremii au fost înfiinţate în principalele centre economice ale ţării mai multe instituţii bursiere.
Bursa de Valori Bucureşti şi-a reînceput activitatea în anul 1995, la 20 noiembrie, după aproape cinci decenii în care activitatea bursieră a încetat.
Bursa de la Bucureşti a încheiat acordul de cooperare cu bursele din Atena (1997), Tokio (1999), Londra (2000), Milano (2002), Viena (2004) şi cu Centrul din Salonic al Bursei din Atena (2003).
Cei 10 ani de funcţionare a BVB implică şi aniversarea celor 10 oameni din piaţă ale căror destine sînt legate în mod direct de viaţa bursieră, activînd în toa-tă această perioadă pe piaţă. Dintre aceştia fac parte: Florin Aldea, Valentin Ionescu, Valerian Ionescu, Marius Plugaru, Doru Andrei, Florin Floroiu, Nicu Moroianu, Adrian Simionescu, Marian Cristian şi Ciprian Zah. Prima tranzacţie care a avut loc în ziua deschiderii primei sesiuni bursiere din 1995, s-a realizat între Marius Plugaru ca broker al "Capital Invest" şi Bogdan Floare ca broker al societăţii de valori mobiliare "Sivamo".
Previziunile pentru următorii ani în cea ce priveşte dezvoltarea bursieră sînt optimiste. Reprezentanţii pieţei vor continua tendinţa de consolidare a pieţei prin stimularea creşterii capitalizării bursiere şi creşterea valorii tranzacţionate. De asemenea, aceştia au în vedere menţinerea echilibrului între cererea şi oferta din piaţă. Cît priveşte oferta, este în derulare programul "O piaţă puternică" ce presupune listarea marilor companii la cota Bursei. În materie de cerere, se urmăreşte finalizarea reformei sistemului de pensii şi listarea titlurilor de stat la Bursă.