Bursa din Varşovia va lansa oferta publică iniţială anul viitor

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 decembrie 2009

Guvernanţa corporativă din cadrul Bursei din Varşovia va rămâne sub controlul statului.

Guvernanţa corporativă din cadrul Bursei din Varşovia va rămâne sub controlul statului.

Bursa de Valori din Varşovia (Warsaw Stock Exchange - WSE) va lansa o ofertă publică iniţială anul viitor, anunţă ministrul Finanţelor din Polonia, Aleksander Grad. Potrivit spuselor sale, guvernanţa corporativă din cadrul bursei, controlată de Ministerul Finanţelor, va rămâne sub controlul statului.

Zilele acestea, Grad s-a deplasat în Statele Unite ale Americii pentru întâlniri cu potenţiali inves-titori, după ce, săptămâna trecută, au eşuat negocierile privind vânzarea unei participaţii din bursa poloneză către "Deutsche Boerse" AG. Bursa din Varşovia a cerut "Deutsche Boerse" (Bursa din Frankfurt) să-şi îmbunătăţească oferta de achiziţie a pachetului majoritar, însă piaţa germană a refuzat.

Bursa poloneză a eşuat şi în încercările de a realiza alianţe cu "NYSE Euronext", "Nasdaq OMX Group" Inc., "London Stock Exchange Group" Plc.

"Bursele mari au alte probleme decât pieţele mici, nu au timp să se dedice, să se gândească la proiectele noastre pe termen lung", a afirmat Grad, adăugând: "Trebuie să acţionăm rapid şi precis. Nu putem aştepta".

Locul doi la listări noi în Europa

Bursa din Polonia se situează pe locul al doilea în Europa, în privinţa numărului de listări noi, după NYSE Euronext. În primele nouă luni din 2009, WSE a atras 22 de companii noi, comparativ cu 23, câte şi-au listat titlurile la NYSE Euronext, cea mai mare piaţă de acţiuni din lume, potrivit cifrelor "PricewaterhouseCoopers" LLP.

Polonia este singurul stat din Uniunea Europeană care a reuşit să treacă prin criza creditelor fără să intre în recesiune. Comisia Europeană estimează că economia Poloniei va creşte cu 1,2% anul acesta, după ce, în 2008, a consemnat o expansiune de 5%. Încetinirea creşterii a afectat veniturile ţării şi a adâncit deficitul bugetar, determinând guvernul să se bazeze pe vânzarea de active, ca să obţină fonduri.

Executivul polonez vrea să obţină suma record de 37 miliarde de zloţi (13,5 miliarde de dolari) din vânzarea de active în 2009-2010, în cadrul programului de accelerare a înstrăinării unui număr de 800 de companii de stat. Programul de privatizare se derulează pe parcursul a patru ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb