Acţiunile tranzacţionate la bursele din Europa au urcat, în 2014, pentru al treilea an consecutiv, însă avansul consemnat a fost cel mai redus din 1992 până în prezent.
Indicele Stoxx Europe 600 a câştigat 4,4% anul trecut, după o creştere de 17% în 2013 şi de 14% în 2012. În decembrie, indicele de referinţă a pierdut 1,4% (primul declin înregistrat în decembrie după 2008), din cauza scăderii preţului petrolului şi a turbulenţelor politice din Grecia.
Cele mai mari creşteri le-au înregistrat, anul trecut, acţiunile companiilor imobiliare, de călătorii şi ale producătorilor de medicamente, câştigurile acestora fiind de peste 18%. În schimb, titlurile companiilor petroliere şi ale celor din sectorul minier au avut scăderi importante.
"Pentru majoritatea administratorilor de active a fost un an greu", afirmă, potrivit Bloomberg, Colin McLean, founder and director executive al "SVM Asset Management" Ltd. din Edinburgh.
Indicele de referinţă al Bursei din Milano, FTSE MIB, a fost aproape nemodificat anul trecut, însă cel al pieţei din Portugalia, PSI 20, a coborât cu 27%. IBEX 35 al Bursei din Madrid a urcat cu 3,7%. Totodată, DAX al Bursei din Frankfurt a urcat cu 2,7% în 2014, CAC 40 al celei din Paris a scăzut cu 0,5%, iar FTSE 100 al Bursei din Londra a pierdut 2,7%.
OMX Copenhagen 20, indicele pieţei acţiunilor din Danemarca, a urcat cu 21% anul trecut, având cea mai bună evoluţie în rândul celor 24 de indici ai burselor dezvoltate.
Strategii din domeniu anticipează că acţiunile europene vor continua să crească în 2015.
Bursele americane au avut un an foarte bun în 2014, fiind al şaselea consecutiv cu creşteri.
Indicele Standard & Poor's 500 a încheiat anul trecut cu un avans de 11,4%, Dow Jones Industrial a crescut cu 7,5%, iar Nasdaq Composite - cu 13,4%.
Titlurile companiilor de utilităţi au urcat cu 24% anul trecut, iar cele ale societăţilor tehnologice - cu 18%.
"A fost un an foarte bun pentru economia SUA, în privinţa expansiunii, ceea ce a impulsionat profiturile companiilor", declară Cameron Hinds, director regional de investiţii la "Wells Fargo Private Bank".
Strategii anticipează că şi în SUA acţiunile vor continua să crească anul acesta, însă aşteaptă câştiguri modeste, de 4-6%.
În Asia, cele mai importante câştiguri le-au avut, în 2014, acţiunile companiilor din China. Indicele Shanghai Composite a urcat cu 53% anul trecut.
În schimb MSCI Asia Pacific, indicele care măspară evoluţia companiilor din sectorul materiilor prime, a pierdut 2,2% anul trecut.
Indicele Hang Seng al Bursei din Hong Kong a crescut cu 1,3% anul trecut, S&P/ASX 200 al celei din Sydney - cu 1,1% (cel mai lent avans din 2011), iar Straits Times al pieţei din Singapore - cu 6,2%. În Japonia, Nikkei 225 a crescut cu 7,1%, iar Topix - cu 8,1%.
Cea mai proastă evoluţie din Asia a consemnat-o indicele Bursei din Seul - Kospi, care a pierdut 4,8%, în condiţiile în care deprecierea monedei nipone, yenul, le oferă exportatorilor japonezi un avantaj competitiv faţă de rivalii asiatici.