BURSELE DIN LUME Bursele europene, impulsionate de măsurile BCE

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional #Jurnal Bursier / 26 ianuarie 2015

Bursele europene, impulsionate de măsurile BCE

Actualizare 15:50 Fitch nu crede că BCE va reuşi să relanseze creditarea prin relaxare cantitativă

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings susţine că este puţin probabil ca programul de relaxare cantitativă lansat de Banca Centrală Europeană (BCE) să majoreze câştigurile băncilor din zona euro sau să relanseze creditarea în regiune, dar reduce riscul unei deflaţii prelungite, potrivit unui comunicat publicat astăzi de Fitch.

"Considerăm că este puţin probabil ca relaxarea cantitativă să stimuleze creditarea în economiile din zona euro afectate de criză, în ciuda începutului echilibrării şi al revirimentului în unele ţări. Perspectiva economică este încă fragilă, astfel încât cererea de credite este posibil să rămână moderată, iar reglementările mai aspre fac şi mai dificilă creşterea creditării pentru bănci", transmite raportul Fitch.

Agenţia mai apreciază că expansiunea creditării este chiar mai puţin probabilă în sudul Europei, ţinând cont că majoritatea băncilor din regiune se află într-un proces de reducere a portofoliului de credite cu probleme.

Totuşi, Fitch este de părere că unele bănci vor fi în stare să genereze venituri mai mari din tranzacţii, în contextul în care programul de relaxare cantitativă al BCE ar putea să genereze diminuarea randamentelor obligaţiunilor şi să crească tranzacţiile. În schimb, "orice beneficii apărute de pe urma vânzărilor şi a tranzacţiilor cu obligaţiuni suverane vor fi, probabil, contracarate de reducerea marjelor".

În decembrie, rata anuală a inflaţiei în zona euro a continuat să coboare, ajungând la minus 0,2%, mult sub ţinta de 2% prognozată de BCE. Aceasta este prima scădere a inflaţiei în spectrul negativ consemnată de zona euro după octombrie 2009.

(Valentin Busuioc)

---

Acţiunile tranzacţionate la bursele din Europa au crescut vineri, după ce, în ziua precedentă, Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat un program de relaxare cantitativă (achiziţii masive de obligaţiuni), care va fi activat în luna martie. Investitorii cred că această măsură va susţine economia europeană.

Titlurile "UBS Group" AG, cea mai mare instituţie de credit din Elveţia, au câştigat 2,5%, ajungând la 15,27 franci. UBS a anunţat că nu a suferit o lovitură majoră pe segmentul veniturilor din tranzacţii, în urma deciziei surprinzătoare a Băncii Naţionale a Elveţiei de renunţare la plafonul minim impus cursului franc/euro.

Acţiunile "Banco Santander" SA, cea mai mare bancă din Spania, s-au apreciat cu 1,5%, la 6,21 euro, iar cele ale "National Bank of Greece" SA, cea mai mare instituţie de credit din Grecia, cu 8,2%, la 1,46 euro. Titlurile băncii elene "Alpha Bank" AE au crescut cu 6,2%, la 46,6 eurocenţi, iar cele ale "Eurobank Ergasias" SA - cu 8,1%, la 17,3 eurocenţi. BCE le-a scris celor patru bănci majore din Grecia, avertizându-le să acorde o atenţie sporită modului de administrare a lichidităţilor înaintea alegerilor care au avut loc duminică, după ieşirile majore de depozite din ultimele săptămâni, anunţă Kathimerini.

Acţiunile "Rolls-Royce Holdings" Plc, producător britanic de autoturisme, au consemnat un avans de 0,3%, la 902 pence. Constructorii auto din Marea Britanie au avut creşteri la finele lui 2014, înregistrând cea mai bună lună decembrie din ultimul deceniu. Producţia de profil din această ţară a crescut pentru al cincilea an consecutiv.

Titlurile "Portugal Telecom" SGPS SA au urcat cu 11,2%, la 88,1 eurocenţi. Acţionarii companiei au aprobat vânzarea activelor portugheze aparţinând "Oi" SA către "Altice" SA, pe 7,4 miliarde euro. "Portugal Telecom" este deţinător minoritar al "Oi", iar acţionarii săi aveau dreptul să blocheze vânzarea.

Indicele FTSE 100 al pieţei din Londra a crescut cu 0,5%, la 6.832,83 puncte, ASE al celei din Atena - cu 6,1%, la 840,44, SMI al Bursei din Zürich - cu 2%, la 8.161,16.

SUA, în declin

În SUA, acţiunile au scăzut vineri, după ce unele companii americane au anunţat rezultate financiare sub aşteptări.

Titlurile companiei de coletările "United Parcel Service" Inc. (UPS) s-au depreciat cu 9,9%, la 102,93 dolari. UPS a informat că profitul său pe 2014 nu s-a ridicat la propriile estimări.

Acţiunile "FedEx" Corp., companie de transport şi logistică, s-au depreciat cu 3%, la 176,01 dolari, chiar dacă oficialii acesteia au anunţat că îşi menţin estimările pentru veniturile din 2015.

Titlurile companiei auto "Ford Motor" Co. au pierdut 0,8%, atingând 14,91 dolari. Producătorul de maşini a informat că va contabiliza unele deprecieri, care îi reduc cu 700 de milioane de dolari profitul în ultimul trimestru din 2014.

Acţiunile lanţului de cafenele "Starbucks" Corp. au crescut cu 6,6%, la 88,22 dolari. Compania şi-a ales un lider din industria tehnologică în funcţia de director de operaţiuni - Kevin R. Johnson, ceea ce reflectă că gigantul cafenelelor pune accent pe extinderea plăţilor digitale şi pe alte inovaţii pentru stimularea creşterii sale.

Indicele Standard & Poor's 500 a scăzut cu 0,6%, la 2.051,82 puncte, Dow Jones Industrial Average - cu 0,8%, la 17.672,60, Nasdaq Composite a urcat cu 0,2%, la 4.757,88.

Asia, în avans

În Asia, acţiunile au crescut vineri, după ce, în ziua precedentă, BCE a anunţat că va lansa achiziţi masive de obligaţiuni suverane.

Titlurile grupului "Hutchison Whampoa" Ltd., deţinut de miliardarul Li Ka-shing, au urcat cu 3% pe piaţa din Hong Kong, la 101,20 dolari HK. Compania a intrat în negocieri exclusive pentru cumpărarea operaţiunilor derulate în Marea Britanie de operatorul spaniol de telefonie "Telefonica" SA ("O2"), pe 10,25 miliarde lire sterline.

Acţiunile "WorleyParsons" Ltd., cel mai mare furnizor australian de servcii de inginerie pentru sectorul petrolier, au câştigat 9,3%, ajungând la 9,95 dolari australieni. Compania a obţinut un contract în Canada.

Titlurile producătorului japonez de roboţi "Yaskawa Electric" Corp. au înregistrat un avans de 5,7%, la 1.569 yeni. Compania şi-a modificat în sens pozitiv estimările de profit: +4,4%, la 23,5 miliarde yeni.

Acţiunile "PetroChina" Co., producător chinez de energie, au crescut cu 2,5% la Bursa din Hong Kong, atingând 8,92 dolari HK, ca urmare a avansului cotaţiilor petroliere în ziua precedentă. În acelaşi sector, acţiunile societăţii japoneze "Inpex" Corp. s-au apreciat cu 1,7%, la 1.340 yeni, iar cele ale "BHP Billiton" Ltd. din Australia - cu 1,8%, la 29,38 dolari australieni.

Titlurile "Kia Motors" Corp., al doilea mare producător de autoturisme din Coreea de Sud, au scăzut cu 1,9%, la 49.250 woni, deşi compania a anunţat că va creşte dividendul pe 2014 cu 43%, la 1.000 woni/acţiune.

Indicele Hang Seng al Bursei din Hong Kong a crescut cu 1,3%, la 24.850,45 puncte, S&P/ASX 200 al celei din Sydney - cu 1,5%, la 5.501,82, Nikkei 225 al pieţei din Tokyo - cu 1,1%, la 17.511,75.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb