BURSELE DIN LUME / DECLIN MASIV Tensiuni tot mai mari pe pieţele internaţionale ale acţiunilor

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional #Jurnal Bursier / 18 ianuarie 2016

Tensiuni tot mai mari pe pieţele internaţionale ale acţiunilor

Cei mai mari 400 de bogătaşi din lume au pierdut 305 miliarde dolari în 2016, pe burse

Pieţele acţiunilor din lume au încheiat în scădere săptămâna trecută, investitorii temându-se tot mai mult de declinul cotaţiilor petroliere, care a alimentat îndepărtarea celor cu economii de activele riscante. În plus, investitorii nu mai cred că intervenţiile autorităţilor din China vor revitaliza creşterea necesară unei cereri solide de materii prime din această ţară. Astfel, sunt afectate titlurile companiilor producătoare de materii prime.

În Europa, titlurile "Gazprom", cel mai mare producător mondial de gaze naturale, au coborât cu 4,4%, la 125,10 ruble. Gigantul a raportat, la finele săptămânii trecute, pierderi pentru trimestrul al treilea din 2015, pe fondul scăderii preţurilor materiilor prime şi al deprecierii rublei.

Acţiunile companiei aeriene franco-olandeze "Air France-KLM" s-au depreciat cu 1,8%, la 7,41 euro. Divizia franceză a acesteia, "Air France", a renunţat la disponibilizări, orientându-se pe limitarea expansiunii sale, spun surse citate de agenţia Reuters.

Titlurile "Renault" SA, a doua mare companie auto din Franţa, au pierdut 3,4%, ajungând la 75,13 euro. Declinul înregistrat de acţiunile "Renault" joia trecută (peste 20%), în urma informaţiei potrivit căreia grupul este investigat pentru fraudă în scandalul emisiilor poluante, poate întârzia reducerea participaţiei statului francez la producătorul de maşini.

Acţiunile "BHP Billiton" Plc, cel mai mare grup minier din lume, au coborât cu 6,4%, la 615 pence. Compania - cel mai mare producător de petrol din Australia - este foarte afectată de declinul puternic al preţului ţiţeiului, consemnând deprecieri de 7,2 miliarde dolari din activele de şist din SUA.

Indicele CAC 40 al Bursei din Paris a scăzut cu 2,4% vineri, la 4.210,16 puncte, FTSE 100 al celei din Londra - cu 1,9%, la 5.804,10.

La New York, titlurile grupului industrial american "General Electric" Co. (GE) au coborât cu 2%, la 28,49 dolari. GE a decis să-şi vândă divizia de electrocasnice către "Haier Group" din China, pentru 5,4 miliarde de dolari.

Acţiunile "Goldman Sachs Group" Inc. au pierdut 3,6%, atingând 155,61 dolari. Banca de investiţii a ajuns, săptămâna trecută, la un acord de principiu (amiabil) de 5,1 miliarde dolari cu guvernul SUA şi alte agenţii federale, pentru închiderea cazului privind vânzarea înşelătoare de titluri garantate ipotecar în perioada premergătoare crizei financiare.

Indicele Dow Jones a coborât cu 2,4%, la 15.988,08 puncte, S&P 500 - cu 2,2%, la 1.880,33.

În Asia, titlurile "China Petroleum & Chemical Company" (Sinopec Corp.) au înregistrat un declin de 4,5% pe piaţa din Hong Kong, la 4,03 dolari HK. Compania petrolieră de stat a cumpărat primul lot de ţiţei american brut destinat exportului, conform unor surse citate de Reuters. Tranzacţia este de referinţă după eliminarea interdicţiei de export, care a fost în vigoare patru decenii.

Acţiunile "Inpex" Corp., cel mai mare explorator de ţiţei şi gaze din Japonia, au scăzut cu 0,5%, la 999.7 yeni.

Indicele Nikkei 225 al Bursei din Tokyo a coborât cu 0,5%, la 17.147,11 puncte, Hang Seng al pieţei din Hong Kong - cu 1,5%, la 19.520,77.

Conform Bloomberg, primii 400 de bogătaşi ai lumii au pierdut 305 miliarde de dolari din averile lor nete combinate, luna aceasta, în condiţiile în care startul lui 2016 a fost cel mai rău început de an pentru pieţele acţiunilor din lume.

Conform Bloomberg Billionaires Index, miliardarii au pierdut peste 115 miliarde de dolari numai săptămâna trecută. Din cei 400, 76 au pierdut cel puţin un miliard de dolari în ianuarie, iar şapte - peste un miliard numai vineri.

Bloomberg arată că fondatorul companiei de comerţ online "Amazon.com" Inc., Jeff Bezos, a pierdut cel mai mult de la începutul anului: 8,9 miliarde dolari, respectiv 1,9 miliarde dolari doar vineri, când titlurile gigantului american au scăzut cu 3,9%.

Bill Gates, cel mai bogat om din lume, şi-a redus averea netă cu 6,8 miliarde dolari anul acesta, iar Wang Jianlin, cel mai mare bogătaş din China, cu 6,4 miliarde de dolari. Doar nouă din primii 400 de bogaţi ai lumii şi-au majorat averile nete în 2016, lider în domeniu fiind miliardarul indian din sectorul ţiţeiului Mukesh Ambani, preşedintele "Reliance Industries" Ltd. din Mumbai. Conform Bloomberg, averea netă a acestuia a sporit cu 620 de milioane de dolari în 2016.

Averea netă combinată a primilor 400 de miliardari din lume este de 3.600 miliarde de dolari acum, cu 16% mai mică decât vârful de 4.300 miliarde dolari pe care l-a atins la data de 18 mai 2015.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb