BURSELE DIN LUME Investitori optimişti la bursele internaţionale

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional #Jurnal Bursier / 30 mai 2016

Investitori optimişti la bursele internaţionale

Plus de 10% pentru "Philips Lighting" la debutul pe piaţa din Amsterdam

Bursele din Europa au urmat un curs ascendent vineri, investitorii fiind de părere că economia continentului va face faţă unei eventuale majorări a dobânzii de către banca centrală a SUA (Federal Reserve).

Acţiunile "Philips Lighting" NV, producător olandez de corpuri de iluminat, au crescut cu 10% în prima lor zi de tranzacţionare pe piaţa din Amsterdam, atingând 22 de euro.

Titlurile asiguratorului francez AXA SA au urcat cu 0,6%, la 22,71 euro. Compania a decis să-şi vândă operaţiunile SunLife şi Embassy din Marea Britanie către "Phoenix Group".

Acţiunile producătorului austriac de oţel "Voestalpine" AG au câştigat 2,7%, ajungând la 30,34 euro. Conform "Berenberg", compania beneficiază de pe urma cererii solide din sectorul auto.

Titlurile "Deutsche Bank" AG, cea mai mare bancă germană, au urcat cu 1%, la 16,29 euro, iar cele ale "Royal Bank of Scotland Group" Plc (RBS) - cu 1,1%, la 251,20 pence. Autorităţile interne din statele UE ar trebui să deruleze teste de stres la instituţiile financiare locale, în care să analizeze riscurile de atacuri cibernetice la adresa acestor entităţi, conform Autorităţii Bancare Europene (EBA).

Acţiunile "National Bank of Greece" SA (NBG), al doilea grup bancar elen, au pierdut 3%, afişând un preţ de 0,29 euro, deşi instituţia financiară a raportat profit pentru primul trimestru din 2016, datorită scăderii provizioanelor pentru creditele neperformante.

Titlurile grupului industrial suedez "Sandvik" AB au coborât cu 0,8%, la 82,90 coroane. Investiţiile în sectorul industrial suedez se vor diminua cu 2% în 2016, totalizând circa 7,8 miliarde euro, potrivit Biroului de Promovare Comercială Economică din Stockholm.

Acţiunile companiei petroliere franceze "Total" SA au consemnat un declin de 0,3%, la 43,90 euro. Aproximativ 38 de petroliere aşteptau vineri, în Fos-Lavera, cel mai mare port al Franţei, pe fondul protestelor ce au paralizat aprovizionarea cu carburanţi în unele părţi ale ţării.

Titlurile producătorului auto german "Daimler" AG s-au depreciat cu 0,3%, la 60,62 euro. Constructorul de maşini va cheltui 3 miliarde de euro pentru reducerea nivelului poluării cauzate de gazele de eşapament, prin modificarea motoarelor şi a instalaţiilor, inclusiv printr-o actualizare a softului la unele modele Mercedes-Benz.

Indicele FTSE 100 al pieţei din Londra a crescut cu 0,1%, la 6.270,79 puncte, CAC 40 al celei din Paris - cu 0,1%, la 4.514,74, DAX al Bursei din Frankfurt - tot cu 0,1%, la 10.286,31.

SUA, pe curs ascendent

La bursele americane, acţiunile au crescut vineri, investitorii fiind tot mai încrezători că economia americană se consolidează şi va face faţă unei majorări a costului împrumuturilor.

Titlurile "Ulta Salon Cosmetics & Fragrance" Inc. au câştigat 9,1%, ajungând la recordul de 233,15 dolari, după ce compania a anunţat rezultate financiare peste estimările analiştilor.

Acţiunile "Alphabet" Inc., gigantul care deţine compania "Google" Inc., s-au apreciat cu 1,5%, la 747,60 dolari (cel mai ridicat curs din ultimele cinci săptămâni). "Alphabet" a obţinut un verdict în instanţă care înlătură anumite pretenţii financiare ale "Oracle" Corp.

Titlurile companiei de telecomunicaţii "Verizon Communications" Inc. au înregistrat un avans de 0,9%, la 50,62 dolari, după un acord de încheiere a grevei salariaţilor diviziei de telefonie fixă, care a durat 44 de zile.

Indicele Standard & Poor's 500 a crescut cu 0,4%, la 2.099,06 puncte, Dow Jones Industrial Average - cu 0,3%, la 17.873,22, Nasdaq Composite - cu 0,7%, la 4.933,51.

Asia, în urcare

La bursele din Asia, acţiunile au crescut vineri, investitorii aşteptând comentariile conducerii Federal Reserve, respectiv pe fondul speculaţiilor potrivit cărora Japonia va amâna majorarea TVA.

Titlurile companiei industriale nipone "Toshiba" Corp. au urcat cu 11%, la 266,3 yeni (cel mai mare avans din ultimii cinci ani), după ce "JPMorgan" a modificat în sens pozitiv ratingul acordat producătorului de electronice la "overweight", de la "underweight".

Acţiunile companiei siderurgice japoneze "JFE Holdings" Inc. s-au apreciat cu 0,7%, la 1.451,5 yeni. China nu a depus suficiente eforturi ca să rezolve problema supracapacităţilor de producţie din industria oţelului, a afirmat, vineri, premierul nipon Shinzo Abe, după ce liderii G7 (grupul celor mai industrializate şapte state ale lumii) s-au angajat să elimine capacităţile industriale în exces apărute în urma acordării de subvenţii guvernamentale.

Titlurile "Inpex"Corp., cel mai mare producător de petrol din Japonia, au urcat cu 3,6%, la 883,5 yeni, iar cele ale rivalului australian "Woodside Petroleum" Ltd. - cu 0,4%, la 27,83 dolari australieni. În acelaşi sector, acţiunile "PetroChina" Co. au avut un preţ nemodificat pe piaţa din Hong Kong, de 5,35 dolari HK.

Titlurile producătorului nipon de airbag-uri "Takata" Corp. s-au depreciat cu 8,1%, la 421 yeni. Opt producători auto vor rechema la service peste 12 milioane de vehicule în întreaga lume, deoarece airbagurile defecte produse de "Takata" pot exploda, a anunţat Agenţia Americană pentru Siguranţa Traficului.

Acţiunile companiei auto japoneze "Honda Motor" Co. au scăzut cu 0,6%, la 3.027 yeni. "Honda" va rechema la service, în SUA, 4,5 milioane de vehicule.

Indicele Nikkei 225 al Bursei din Tokyo a urcat cu 0,4%, la 16.834,84 puncte, Hang Seng al pieţei din Hong Kong - cu 0,9%, la 20.576,77, S&P/ASX 200 al celei din Sydney - cu 0,3%, la 5.405,91.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb