Pieţele europene au închis luni cu o evoluţie mixtă, în condiţiile în care investitorii se pregătesc pentru o săptămână de raportări financiare trimestriale ale unor companii mari şi pentru o decizie cheie de politică monetară din partea Rezervei Federale a SUA, informează news.ro.
Acţiunile Philips s-au remarcat într-un mod negativ, cu un declin de 7%, după ce compania olandeză de echipamente medicale a ratat aşteptările privind câştigurile din trimestrul al doilea, transmite CNBC.
Indicele paneuropean Stoxx 600 a închis în urcare cu doar 0,09%, în timp ce în prima parte a tranzacţiilor a scăzut cu peste 0,4%.
Componenta titlurilor bancare au crescut cu 1,7%, în timp ce acţiunile companiilor de călătorii şi de agrement au scăzut cu 1%.
O mare parte din atenţia acestei săptămâni se va concentra în jurul reuniunii de politică monetară a Rezervei Federale din SUA, de două zile, care se va încheia miercuri, economiştii aşteptând, în general, o creştere de 0,75 de puncte procentuale a ratelor dobânzilor de către banca centrală.
Banca Centrală Europeană a început săptămâna trecută propriul ciclu de înăsprire a politicii, cu o creştere de 0,50 de puncte procentuale, mai mare decât se sugera anterior.
Un membru al conducerii BCE, Robert Holzmann, a declarat duminică, unui post de radio austriac, că Consiliul guvernatorilor va analiza peisajul economic din zona euro înainte de a determina dacă o altă majorare mare a ratei va fi fezabilă în septembrie.
Acţiunile din regiunea Asia-Pacific au scăzut în mare parte, peste noapte, deoarece preocupările legate de o recesiune economică globală au redus apetitul de riscal investitorilor.
Câştigurile corporative vor fi, de asemenea, un factor cheie al evoluţiei pieţei bursiere în Europa, UBS, Unilever, LVMH, Credit Suisse, Deutsche Bank, Daimler, Shell, Barclays, Nestle şi Renault fiind printre companiile care vor raporta rezultatele financiare trimestriale pe parcursul săptămânii.
În vârful Stoxx 600, acţiunile furnizorului francez de piese auto Faurecia au urcat cu peste 2% după un set puternic de rezultate pentru prima jumătate a anului.
În ceea ce priveşte datele, un indice cheie al climatului de afaceri pentru iulie de la Institutul Ifo din Germania a ajuns luni la 88,6, cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, în condiţiile în care încrederea afacerilor s-a prăbuşit ca urmare a creşterii preţurilor la energie şi a unuideficit iminent de gaze.
Indicele DAX al bursei din Frankfurt a scăzut cu 0,33%, CAC 40 al bursei din Paris a urcat cu 0,33%, în timp ce indicele londonez FTSE 100 a avansat cu 0,41%.