Business Insider: "Datoriile ascunse - o nouă ameninţare asupra economiei Chinei"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 29 august 2023

Business Insider: "Datoriile ascunse - o nouă ameninţare asupra economiei Chinei"

Cea de-a doua economie a lumii se confruntă deja cu o serie de probleme, între care deflaţie, şomaj record în rândul tinerilor şi o criză imobiliară, potrivit publicaţiei americane

Datoriile administraţiilor locale ale Chinei sunt estimate la zece trilioane de dolari, conform Business Insider

English Version

De ceva timp, pieţele sunt influenţate aproape zilnic de ştirile economice sumbre provenite din China. Cea de-a doua economie a lumii se confruntă cu o serie de probleme, între care deflaţie, şomaj record în rândul tinerilor şi o criză imobiliară care se adânceşte, în vreme ce mult aşteptata revenire după pandemie nu s-a materializat, potrivit Business Insider.

De altfel, problemele economice tot mai mari ale Chinei l-au făcut pe preşedintele american Joe Biden să numească economia asiatică o "bombă cu ceas", mai scrie sursa menţionată.

Potrivit publicaţiei americane, acum, o nouă ameninţare economică nu mai puţin periculoasă tinde să-şi facă simţită prezenţa - problema colosală a "datoriilor ascunse" a Chinei.

Aceasta se referă, în principal, la un munte de datorii acumulate de autorităţile locale ale ţării, în principal pentru finanţarea proiectelor regionale de infrastructură, cum ar fi construirea de drumuri şi poduri. Conform unei analize a publicaţiei chineze Caixin Global, obligaţiile de plată ale aşa-numitelor vehicule de finanţare ale autorităţilor locale (LGFV) se ridică la aproape zece trilioane de dolari. Guvernul chinez consideră astfel de datorii drept "împrumuturi în afara contabilităţii", care nu se văd în piaţă, potrivit sursei menţionate.

Ce sunt vehiculele de finanţare ale autorităţilor locale?

Vehiculele de finanţare ale autorităţilor locale sunt organisme înfiinţate de către China pentru a facilita finanţarea proiectelor regionale de infrastructură. Create iniţial pentru a sprijini proiecte de infrastructură, cum ar fi autostrăzi, aeroporturi şi instalaţii energetice, LGFV-urile au fost concepute pentru a oferi finanţare fără a se supune constrângerilor oficiale ale guvernului de la Beijing, conform Business Insider.

Noţiunea de "datorie ascunsă" a fost definită de Consiliul de Stat al Chinei în 2018 drept orice împrumut care nu este reflectat în cheltuielile guvernamentale bugetare - în esenţă, "finanţare în afara contabilităţii", mai notează sursa amintită.

După criza financiară globală din 2008, sectorul LGFV-urilor a crescut exponenţial, în condiţiile în care guvernul chinez a făcut eforturi pentru a extinde rapid infrastructura şi serviciile publice ale ţării, astfel încât să susţină creşterea economică remarcabilă a Chinei, scrie Bloomberg.

Estimările Bloomberg şi ale Fondului Monetar Internaţional situează valoarea totală a datoriei LGFV-urilor din China la peste nouă trilioane de dolari - nu departe de evaluarea realizată de Caixin. Doar obligaţiunile administraţiilor locale însumează aproximativ două trilioane de dolari, iar orice neplată ar afecta sistemul financiar de 60 de trilioane de dolari al naţiunii asiatice, potrivit Bloomberg.

Anul acesta, "datoria ascunsă" a LGFV-urilor a urcat pentru prima dată peste 50% din PIB-ul Chinei, conform datelor FMI.

Importanţa restructurării datoriilor administraţiilor locale

De luni de zile, administraţiile locale ale Chinei se străduie să transforme aceste vehicule de finanţare în entităţi profitabile, punând presiune asupra guvernului de la Beijing să sprijine sectorul prin intervenţii costisitoare.

Dar, pe măsură ce problemele şi riscurile s-au acumulat, băncile nu au mai fost dispuse să împrumute atât de mult, investitorii au întors spatele obligaţiunilor, astfel încât proiectele viabile sunt tot mai greu de realizat, conform unor surse apropiate situaţiei, scrie Bloomberg.

Astfel, administraţiile locale ale Chinei întâmpină dificultăţi în ceea ce priveşte acoperirea costurilor datoriilor. "Cea mai importantă variabilă cu impact asupra creşterii economice a Chinei în următorii doi ani va fi succesul sau eşecul restructurării datoriilor administraţiilor locale", a declarat pentru Bloomberg Logan Wright, şef de cercetări de piaţă pentru China, la Rhodium Group.

Ecouri ale crizei imobiliare

Cu toate că niciunul dintre aceste LGFV-uri nu a intrat încă în incapacitate de plată, problemele din sector se suprapun peste criza din industria imobiliară a Chinei, care a început în 2021 cu reverberaţii în pieţele financiare globale.

"Un eventual colaps al investiţiilor administraţiilor locale ar fi comparabil cu impactul economic al crizei pieţei imobiliare", a declarat Wright la Bloomberg.

Sectorul imobiliar reprezintă aproximativ 30% din producţia totală a Chinei. Or, povara mare a datoriilor din industria imobiliară şi cererea scăzută pentru proprietăţi noi sunt printre factorii care au contribuit la încetinirea creşterii PIB-ului ţării în trimestrul al doilea, care a ajuns la 6,3%, sub prognozele de până la 7,1%.

În aceste condiţii, acutizarea problemelor "datoriilor ascunse" ale Chinei, ar trimite unde de şoc în economia globală, potrivit Business Insider.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. 10 000 miliarde dolari datorii ascunse? Stati sa vedeti articole similare despre nivelul datoriei ascunse din SUA.

     

    "The CATO Institute, a libertarian think-tank based in Washington, D.C. published a Policy Analysis entitled "Bankrupt – Entitlements and the Federal Budget" at the end of March 2011. In this analysis the author, Michael Tanner, looks at the bigger fiscal nightmare facing the United States – yes, the one unimaginably bigger than the $14.3 trillion debt. Mr. Tanner considers the unfunded liabilities of entitlement programs including Social Security, Medicaid and Medicare; when all three of these liabilities are added to the debt, it approaches the $119.5 trillion mark. That’s $385,000 for every man, woman and child in America." 

     

    Sa vedeti de unde vin cele aproape 120 000 de miliarde de dolari datorii ascunse: 

     

    14 000 de miliarde vin de la agentiile guvernamentale, inclusiv programele de sanatate. 

    As of January 31, 

    2011, the more than 100 government trust 

    funds, revolving accounts, and special accounts held more than $4.6 tr illion in debt.29 

    The largest portion of this was held in the 

    Social Security ($2.6 trillion) and Medicare 

    ($372 billion) Trust Funds.30 If you combine 

    debt held by the public and intergovernmental 

    debt, you arrive at a total federal indebtedness 

    of $14.1 trillion. 

     

    There is a third category of government 

    indebtedness that should be considered: 

    “implicit debt.” Implicit debt represents the 

    unfunded obligations of programs such as 

    Social Security and Medicare.Social Security’s future unfunded obligations n ow run to more than $16.1 trillion. 

    Medicare’s unfunded liabilities are more difficult to nail down, in part because of the uncertainty brought about by the new health care 

    reform law. In 2009 Medicare’s trustees estimated that the program’s unfunded liabilities 

    were $89.3 trillion. 

     

    Si cireasa de pe tort sunt obligatiile de plata din viitor pentru programele sociale ale SUA. Chiar si cu reducerile de costuri din Obamacare, tot insumate depasesc 100 000 de miliarde. 

    Asa, asta este un context care sa ne dea adevarata dimensiune a datoriilor ascunse. Pana acum SUA nu a avut probleme tiparind bani pentru a le acoperi. 

    1. China ta, sovieticule, este o bulă spartă. Citatele molfăite de propaganda sivietică nu ajută în viață. :

      Sunt citate din CATO institute din SUA, mai mujicule. Iar nu intelegi subiectele descrise.

      Ar fi bine sa poata fi cooperare in lume, asa cum a fost pana inainte de trump, ca el a inceput politica antichina, si biden a continuat-o. Dar nu mai e cooperare. Suntem intr-un semirazboi economic cu china rusia &co.

      Si Romania e aliata SUA&co, iar SUA e aliata Romaniei. De fapt,nu neaparat Romania e vorba de UE, din care face parte si Romania. China e inamicul (deocamdata doar)economic. 

      SUA, are problemele ei, UE are si ea problemele ei care sunt stiute si sa speram ca se va lucra la ele. Dar noi romanii ne-am ales tabara. Economiile libere si democratice. S-au aliat toti dictatorii, contra tarilor cu presedinti/guverne alese la 4 ani.  

      Din pacate dintr-un razboi nimeni nu castiga dar oricum romanii sunt aliati cu SUA/UE/UK/CAnada/Japonia/Austr alia nu cu China.

      Poate ca o sa trebuiasca sa ne obisnuim sa traim fara chinezarii si asta e. Nu cred ca o sa moara nimeni din asta. Polonia deja a preluat multe produse ce inainte erau made in china, de fapt chiar am auzit ca sunt numiti "mica china". poate si Romania sa preia cate ceva, ca stam prost la capitolul productie interna oricum. 

      Mujicul sovietic folosește și el termenul de mujic cu sens peiorativ. Neuronul stingher a făcut scurt-circuit. :

      Sovietic sau progresist.. mujicul este in primul rand mojic ! :)

      Bine ca recunosti ca ai un singur neuron care acum scoate scantei de scurt-circuit.

      La 1 neuron cam atâta deducție. :

      Deci copiii și nepoții tai vor studia rusă la scoala obligatoriu și vor merge pe bd. Tolbuhin îmbrăcati in pionieri să depună flori eroilor din Armata Roșie.

      Pan slavism. Stii ce i aia? 

    cand vorbim de china si imobiliare ar fi bine sa postam si graficul istoric usa imobiliare deflat pe cpi…

    ambele natii sunt in bula de creditare… si altele pe langa ele… 

    in china veniturile tre sa creasca iar casa sa scada ori stagneze… consumul tre sa creasca sa spele muntele de datorie…  

    s c c r e t 

    Noroc cu USA ca e in mare forma economica.

    1. usa sunt ai nostri.

    Parca zicea trump ca-i da pe chinezi in judecata sa plateasca toate costurile covid.

    Nu-i problema, pe chinezi, ca si pe rusi scaderile economiei, deflatia, datoriile, ii intaresc.

    Numai in UE si Germania sunt probleme daca economia stagneaza. 

    1. china a tusit si germania a racit!

      ciclitatea creditului din china in procente yoy este direct suprapusa cu pmiul germaniei yoy… 

      cu lag de 12 luni… 

      s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb