• Autorităţile de la Moscova îşi propun să lanseze rubla digitală, în iulie anul viitor
Rusia intensifică măsurile de eludare a sancţiunilor ce i-au fost aplicate după invadarea Ucrainei şi adoptă noi legi care reglementează criptomonedele, alături de un plan pentru lansarea rublei digitale, măsuri menite să menţină comerţul internaţional al ţării, scrie Business Insider.
Potrivit Reuters, la începutul acestei săptămâni, Duma de Stat a Rusiei - camera inferioară a Adunării Federale a Rusiei - a adoptat un proiect de lege care va permite companiilor să utilizeze criptomonede în comerţul internaţional.
Conform acestei noi legi, banca centrală a Rusiei va crea o nouă platformă de plăţi "experimentală". Guvernatorul băncii centrale de la Moscova, Elvira Nabiullina, a declarat că primele tranzacţii sunt aşteptate până la sfârşitul acestui an. În plus, Nabiullina a mai menţionat că banca plănuieşte să lanseze rubla digitală în iulie anul viitor, potrivit TASS, mai scrie Business Insider.
Monedele digitale, precum rubla digitală, sunt similare criptomonedelor, dar sunt emise şi susţinute de băncile centrale.
• Unele companii ruseşti folosesc deja cripto
Rusia a adoptat, chiar în această săptămână, noi reglementări care legalizează mineritul cripto. Interdicţia plăţilor prin cripto în Rusia rămâne, dar aprobarea folosirii criptomonedei pentru comerţul internaţional marchează o schimbare semnificativă, mai notează Business Insider.
În ianuarie 2022 - înainte de invazia Ucrainei - banca centrală a Rusiei a propus interzicerea utilizării şi mineritului de criptomonede în ţară, invocând riscuri la adresa stabilităţii financiare şi a politicii monetare. Dar, problemele pe care le are în ceea ce priveşte plăţile internaţionale în urma sancţiunilor aplicate de ţările vestice au forţat autorităţile de la Moscova să îşi schimbe poziţia.
Unele companii ruseşti folosesc deja criptomonede, dar prin intermediari din Asia Centrală, conform unui raport Bloomberg, publicat săptămâna trecută.
Chiar preşedintele Vladimir Putin a declarat, la începutul acestei luni, că Rusia ar trebui să "exploateze momentul" în vederea creării unui cadru legal pentru activele digitale, deoarece acestea sunt din ce în ce mai folosite pentru a deconta plăţi internaţionale, potrivit Business Insider.
• Sancţiunile tot mai stricte impuse de ţările occidentale au afectat comerţul internaţional al Rusiei
Până de curând, Moscova nu a fost nevoită să se uite cu atenţie la monedele digitale, deoarece companiile ruseşti au reuşit să facă afaceri folosind alte valute în afara dolarului american, precum yuanul chinez sau prin bănci mai mici, mai notează publicaţia menţionată.
Dar pentru Rusia, comerţul internaţional a devenit tot mai dificil.
În decembrie anul trecut, Statele Unite au impus o serie de sancţiuni secundare, ce vizează instituţiile financiare care ajută Rusia să evite primul rând de sancţiuni. Acest lucru a determinat băncile globale din China până în Emiratele Arabe Unite să reducă tranzacţiile ce implicau Rusia, chiar şi cele în alte valuate decât dolarul american.
"Prin forţarea băncilor din Turcia până în India şi China să întrerupă procesarea plăţilor ce implică contrapărţi ruse, Trezoreriei Statelor Unite şi-a demonstrat puterea globală", a scris într-o notă Christopher Granville, directorul general al departamentului de cercetare politici globale la GlobalData TS Lombard. "Altfel spus, doar decontarea tranzacţiilor în monede naţionale mai degrabă decât în dolari americani se dovedeşte insuficientă pentru a contracara sancţiunile americane".
Luna trecută, problemele plăţilor pentru Rusia s-au intensificat, după ce SUA a lansat un nou pachet de sancţiuni împotriva ţării, forţând Bursa din Moscova să oprească tranzacţiile cu dolari şi euro.
Deocamdată, nu este clar cum vor arăta şi funcţiona sistemele cripto şi a monedelor digitale ale Rusiei, conform Business Insider.