Preşedintele PNL Bucureşti, Cristian Buşoi, afirmă că îi va informa pe preşedinţii Parlamentului European şi Comisiei Europene că modificările Regulamentului Camerei Deputaţilor reprezintă o acţiune "banditească'".
"Îi voi informa pe preşedinţii Parlamentului European şi Comisiei Europene că modificările PSD - ALDE la Regulamentul Camerei reprezintă o acţiune banditească şi totalitară, prin care majoritatea pune lacătul pe Parlament şi amputează capacitatea de acţiune a Opoziţiei. Profitând de momentul plângerii morţii Regelui Mihai I, majoritatea parlamentară PSD - ALDE a acţionat brutal împotriva regulilor democratice", precizează Buşoi, într-un comunicat.
În opinia sa, singurul răspuns proporţional şi efectiv este strângerea tuturor forţelor de Opoziţie în jurul PNL şi o presiune politică maximă şi concertată, pe toate canalele, împotriva PSD - ALDE. Potrivit lui Buşoi, PSD - ALDE a făcut ce nu se face - a modificat regulile în timpul jocului pentru a nu mai putea fi împiedicaţi să îşi ducă planul la capăt.
"Acţiunea majorităţii PSD - ALDE, în lipsa unor dezbateri în plen pe fondul acestor iniţiative, elimină posibilitatea demersurilor instituţionale ale Opoziţiei, la nivel de parlamentar, aşa cum decurg acestea din lege şi regulamentul Parlamentului".
Comisiile parlamentare reunite pentru buget-finanţe au decis, ieri, să dezbată doar amendamentele admise la proiectul de buget de către comisiile avizatoare şi să le respingă pe cele deja respinse de către aceste comisii.
Preşedintele Comisiei pentru buget-finanţe din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan (PSD), a precizat că, potrivit unei centralizări realizate în urma avizelor aprobate de comisiile de specialitate, 3.898 de amendamente au fost admise şi 227 respinse. "Deci asta am votat noi ca, de fapt, aceste 227, dintr-un total de peste 4.000, să nu le luăm în dezbatere, pentru că ele au fost respinse în comisiile de specialitate. Asta e miza", a declarat el.
Nicolae Neagu, deputat PNL, a precizat că trebuie oferită posibilitatea susţinerii amendamentelor, în cazul în care unii membri ai comisiei doresc acest lucru: "Ştim cum au fost date avizele, azi, în comisie, să nu ne ascundem de adevăruri. Unii au convenit să voteze în bloc amendamente admise, ulterior probabil comisia de buget dă drumul sau nu dă drumul, şi plenul la fel. Sau invers. Şi atunci, cei care avem amendamente, dacă acceptaţi, cel puţin, cele punctuale, care considerăm necesar a le expune să le expunem, sau vor fi colegi de-ai noştri, parlamentari, care vor veni, punctual, în zilele de audieri, să îşi susţină vreun amendament. Nu cred că e corect să îi spunem «nu»".
Preşedintele Comisiei buget-finanţe din Senat, Eugen Teodorovici, a spus: "Cu siguranţă vor fi astfel de situaţii, când punctual putem să intervenim, acolo unde e nevoie, fie de îndreptare a unei erori materiale, fie de o altă discuţie. În schimb, vom discuta caz cu caz. Nu eliminăm această posibilitate de a discuta acolo unde sunt într-adevăr argumente".
Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat, ieri, cu 176 voturi "pentru", 88 voturi "împotrivă" modificarea Regulamentului propriu, în sensul schimbării ordinii în care se supun la vot amendamentele admise şi respinse. Hotărârea de modificare a Camerei Deputaţilor a fost, ieri, publicată în Monitorul Oficial.
Deputatul PNL Raluca Turcan a declarat după exprimarea votului: "De acum înainte tot ce înseamnă poziţie firească a opoziţiei va fi imposibilă în Camera Deputaţilor. Votul majorităţii nocive PSD-ALDE-UDMR pune capăt unei democraţii în instituţia care reprezintă baza dezbaterii şi exprimării libere. Aţi intrat cu buldozerul peste drepturi fundamentale. Să vă fie ruşine!".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2017, 08:56)
Toata lumea trebuie sa raspunda,,,,trebuie legi cu maxima raspundere la ceeea ce se intampla in Parlament acum.