Buzău: Clădirea unui fost spital, monument istoric, reabilitată şi transformată în centru muzeal

Ana Felea
Miscellanea / 18 decembrie 2023

Buzău: Clădirea unui fost spital, monument istoric, reabilitată şi transformată în centru muzeal

Construită în 1895, clădirea devenită monument istoric, o emblemă a municipiului Buzău, a fost renovată şi transformată într-un centru muzeal. Este vorba despre clădirea fostului Spital I.C. Brătianu, care a funcţionat ca spital de campanie în timpul primului război mondial şi care după închidere, în anul 2000 a fost salvată de la ruină de Consiliul Judeţean Buzău. Restaurarea clădirii de patrimoniu a costat peste 20 de milioane de lei, iar lucrările au durat aproape 5 ani, recepţia proiectului fiind făcută săptămâna trecută.

"Consiliul Judeţean Buzău anunţă finalizarea proiectului Restaurarea, conservarea şi modernizarea imobilului situat în Municipiul Buzău, în vederea înfiinţării Centrului muzeal I.C. Brătianu, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5, Prioritatea de investiţii 5.1: Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural. Obiectivul general al proiectului a fost impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea, protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural şi a identităţii culturale, corespunzător", a a anunţat Consiliul Judeţean Buzău.

"După 1990 şi chiar puţin înainte, clădirea a fost lăsată de izbelişte. La un moment dat au fost interesaţi nişte investitori privaţi să facă un mall acolo, un aşezământ pentru bătrâni, dar, din fericire, nu s-au materializat acele proiecte. Clădirea a fost lăsată intenţionat să se degradeze, să se poată demola. Între timp, Ministerul Culturii a reuşit să încadreze în patrimoniu acea clădire că altfel era demolată demult. S-a găsit o axă pe fonduri europene să o putem reabilita şi era păcat să nu redăm istoriei municipiului şi judeţului Buzău această clădire pentru că face parte din trecutul nostru", a declarant Petre Emanoil Neagu, preşedintele CJ Buzău.

Noul Centru Muzeal IC. Brătianu urmează să fie redat publicului în primăvara anului următor, în clădirea fostului spital urmând să fie amenajate atât expoziţii permanente cât şi evenimente temporare. Unul dintre obiectivele proiectului a fost atragerea unui număr de 8550 de vizitatori, la finalul celor 5 ani de monitorizare ai proiectului

"Monumentul istoric restaurat este un reper cultural şi identitar pentru municipiul Buzău, cu valenţe coezive şi factor de agregare a diferitelor grupuri sociale. Implementarea proiectului contribuie la păstrarea identităţii valorilor culturale locale şi naţionale, stimulează dezvoltarea durabilă, coeziunea şi incluziunea socială. Totodată, asigură accesul nemijlocit al cetăţenilor la viaţa culturală, la valorile de patrimoniu, ceea ce constituie o cerinţă esenţială pentru integrarea în spaţiul cultural European", se arată în comunicatul trimis de Consiliul Judeţean Buzău.

Centrul Muzeal va funcţiona ca o secţie exterioară a Muzeului Judeţean Buzău, directorul Daniel Costache punctând la recepţia proiectului faptul că va fi un spaţiu de expunere, din care nu va lipsi nici o prezentare a istoriei clădirii care va conţine inclusive elemente din fostul spital, cum ar fi lămpi scialitice din sălile de operaţii , recondiţionate , şi expuse, într-o manieră inedită, în noul centru muzeal.

"Va fi un spaţiu de expunere, workshop educaţional, spaţiu de dialog cultural, spaţiu generator de conţinut cultural, dar şi spaţiu educativ. Vor fi expoziţii de bază, planuri de încurajare al tinerilor artişti buzoieni, deja suntem în discuţii avansate cu doi mari colecţionari de artă din România să vină să expună la Brătianu expoziţii temporare", a declarat Daniel Costache, directorul Muzeului Judeţean Buzău.

Piatra de temelie a Spitalului I.C. Brătianu a fost pusă în anul 1895, iar un an mai târziu spitalul a fost inaugurat. La început, unitatea medical a avut 30 de paturi şi a funcţionat ca spital mixt, iar în timpul primului război mondial a servit ca spital de campanie, ulterior fiind folosit pentru tratarea bolilor chirurgicale, de ochi şi la naşteri. În 1935 a fost renovat pentru ultima dată, iar până în 1970 a fost cea mai mare unitate sanitară din Buzău. După inaugurarea Spitalului Judeţean clădirea de pe Nicolae Bălcescu a funcţionat doar cu secţiile exterioare de Oftalmologie şi ORL. Puţin după anul 2000, unitatea sanitară a fost închisă şi conservată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb