BUZĂU: Mii de hectare de teren agricol, incendiate

Ana Felea
Internaţional / 22 martie 2022

Mii de hectare de teren agricol, incendiate

În ciuda avertismentelor şi sancţiunilor pe care ştiu că le-ar putea primi, proprietarii terenurilor din Buzău continuă să dea foc vegetaţiei uscate pentru a-şi curăţa pământurile, chiar dacă acest lucru este interzis prin lege. Fenomenul este greu de controlat pentru că făptaşii sunt greu de prins, astfel că în fiecare zi ard sute de hectare. Intervenţiile vin una după alta, iar în acest weekend situaţia a fost atât de gravă încât Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a fost nevoit să ceară ajutorul pompierilor din Vrancea pentru a asigura eventualele solicitări care s-ar fi putut ivi în Râmnicu Sărat, deoarece toate forţele din municipiu acţionau pentru lichidarea incendiilor de vegetaţie. Au ars în total aproape o mie de hectare doar în ultimele trei zile, iar de la începutul anului suprafaţa totală incendiată depăşeşte 6000 de hectare.

În acest context, prefectul Buzăului, Daniel Ţiclea, a anunţat că a fost aplicată prima amendă pentru incedierea terenurilor agricole.

"Jandarmeria a aplicat o amendă de 5.000 de lei la Brăieşti. Şi săptămâna aceasta veţi vedea foarte multe amenzi în judeţul Buzău pe acest subiect pentru că trebuie să înţelegem că mai ales pe acest vânt acest fenoment a devenit extrem de periculos" a spus Daniel Ţiclea, prefectul Buzăului.

Sancţiunea cu amendă de 5.000 lei a fost aplicată pentru arderea vegetaţiei pajiştilor, în situaţia respectivă incendiul fiind stins prin intervenţia efectivelor din cadrul ISU cu sprijinul jandarmilor, iar în final a fost afectată o suprafaţă de peste 5 ha.

În plus, prefectul Buzăului a anunţat controale drastice chiar începând de mâine care se vor lăsa cu amenzi şi chiar plângeri penale.

"Opriţi-vă, pentru că se pot întâmpla lucruri extrem de grave! Nu este o soluţie să incendiaţi terenurile. Noi până acum am avut o atitudine preventivă. Ne-am rugat de oameni să se oprească. Din acest moment vor începe plângerile penale, sesizările penale, anchetele şi amenzile la maximul lor", a spus Ţiclea.

De la începutul anului, pompierii au avut 320 de intevenţii doar pentru stingerea incendiilor de vegetaţie. Ultimul mare incendiu a fost raportat chiar astăzi, marţi 22 martie. Este vorba despre o suprafaţă de 80 de hectare de pajişte dar flăcările s-au extins până la pădurea din zonă. Din fericire, pompierii au acţionat la timp şi au limitat incendiul.

Un alt incendiu de amploare a mistuit luni aproximativ 700 de hectare de vegetaţie uscată pe raza comunei Scorţoasa din judeţul Buzău. Focul a fost întreţinut şi de vântul care a bătut cu putere, judeţul fiind sub cod galben de vânt ceea ce a făcut ca flăcările să cuprinsă şi o gospodărie dezafectată.

De asemenea, la Buzău, luna trecută, o femeie a fost găsită carbonizată după stingerea unui incendiu de vegetaţie. Incidentul s-a produs în localitatea Mărgăriteşti.

Şi autorităţile de la nivel central fac apel la populaţie să nu mai aprindă focul pe terenurile pline de vegetaţie uscată pentru că, într-o secundă, mai ales în aceste zile, cu vânt puternic, flăcările se extind şi nu doar că distrug vegetaţia, ci se poate ajunge la pierderi de vieţi omeneşti.

"Nivelul atins în acest an de practica incendierii terenurilor este extrem de periculos, iar această iresponsabilitate a dus deja la două pierderi de vieţi omeneşti, în judeţele Argeş şi Buzău şi la arsuri grave, în cazul unor persoane din Argeş şi Maramureş, doar în primele două luni şi jumătate ale acestui an, conform informaţiilor transmise de ISU. Facem apel la oameni, să înţeleagă că prin aceste incendieri îşi pun în pericol viaţa sau sănătatea proprie şi a întregilor comunităţi din zonă. De cele mai multe ori, cei care recurg la astfel de practici sunt proprietarii sau deţinătorii terenurilor respective, oameni de la sate, de multe ori în vârstă şi cu venituri modeste, pentru care amenzile în astfel de cazuri sunt imposibil de achitat, iar pierderile pot fi irecuperabile", avertizează Marioara Artemis Gătej, comisar general al Gărzii Naţionale de Mediu.

În plus, a fost întocmit un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede majorarea semnificativă a amenzilor în cazul incendierii vegetaţiei uscate. Persoanele fizice găsite vinovate pentru astfel de incendieri vor risca amenzi cuprinse între 7.500 şi 15.000 lei, faţă de 3 000-6 000 în prezent, iar persoanele juridice între 50.000 şi 100.000 lei, de la 25 000-50 000 lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Tara de babuini.Doar la noi se da focul la campuri si la gunoiul din curte.Toamna si primavara este un dezastru ecologic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb