BVB A patra şedinţă consecutivă de scădere

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 19 martie 2015

A patra şedinţă consecutivă de scădere

Bursa de la Bucureşti a închis miercuri în scădere, pentru a patra şedinţă consecutiv, evoluţia negativă fiind determinată în principal de declinul acţiunilor OMV Petrom (SNP), Banca Transilvania (TLV) şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD).

Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide zece acţiuni, au scăzut cu 0,6%, după ce în ziua precedentă au coborât cu 0,4%, respectiv 0,5%. BET Plus cuprinde cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţă reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Tranzacţiile cu acţiuni au însumat 34,71 milioane de lei (7,82 milioane de euro), rulajul fiind dominat de schimburile vizând Fondul Proprietatea (FP).

Titlurile Fondul Proprietatea au închis în scădere cu 0,1%, după transferuri de 10,89 milioane de lei.

O lichiditate ridicată au consemnat şi Romgaz (SNG), cu 5,84 milioane de lei, OMV Petrom, cu 3,95 milioane de lei, Transgaz (TGN), cu 3,5 milioane de lei, precum şi Banca Transilvania (TLV), cu 1,07 milioane de lei. Rulajul cu titlurile OMV Petrom include şi un transfer de 1,07 milioane de lei, operat pe segmentul deal al pieţei.

Cotaţia OMV Petrom a închis în scădere cu 1,1%, Banca Transilvania cu 1%, în timp ce Romgaz a coborât cu 0,1%, iar Transgaz a urcat cu 0,4%.

Titlurile BRD, unul dintre emitenţii cu pondere ridicată în principalii indici ai bursei, au terminat şedinţa pe minus cu 1,3% faţă de ziua anterioară.

În sectorul energetic, indicele BET NG a scăzut cu 0,5%, iar BET FI, format din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a înregistrat un declin de 0,7%.

Pe segmentul deal al bursei a avut loc şi o tranzacţie cu acţiuni Nuclearelectrica (SNN) de 1,15 milioane de lei. În piaţa regular, Nuclearelectrica a stagnat, pe un rulaj mai mic de 100.000 de lei, potrivit Mediafax.

Tot în piaţa deal a fost transferat şi un pachet de 13,46 milioane de acţiuni ale producătorului de cărămizi Cemacon (CEON) din portofoliul fondului de investiţii KJK Fund II SICAV-SIF în cel al subsidiarei acestuia, KJK Cărămida.

Indicele BET XT a scăzut cu 0,6%, iar BET BK a coborât cu 0,7%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb