BVB A revenit speranţa în rîndul investitorilor

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 16 martie 2006

Şedinţa de tranzacţionare de ieri a adus cîteva surprize, majoritatea titlurilor blue-chips închizînd pe creştere comparativ cu ziua anterioară. Alin Brendea, broker în cadrul "Prime Transaction" consideră că "a fost o şedinţă bună, care a adus speranţe în rîndul investitorilor". Lichiditatea a fost bună, valoarea totală a transferurilor depăşind 40,9 milioane RON. Titlurile "vedetă" în şedinţa de ieri au fost cele ale societăţilor de servicii financiare, al căror indice reprezentativ, BET-FI, s-a apreciat cu 4,98%. Indicele întregii pieţe, BET-C indică stagnare (+0,08%), singurul care a scăzut fiind indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece titluri de pe piaţă. Aces-ta s-a redus cu 0,02% mai ales datorită deprecierii cotaţiei titlurilor "Rompetrol Rafinare" Constanţa. Creşterea puternică a SIF-urilor poate fi datorată şi dezminţirii informaţiei incorecte, publicată în presa de marţi, privind anularea tranzacţiilor cu acţiunile companiei "Biofarm", din acţionariatul căreia fac parte trei SIF-uri. Cea mai puternică majorare a suferit-o cotaţia titlurilor SIF1 "Banat Crişana", care s-a apreciat cu 10,5%. SIF1 a intrat pe un trend ascendent încă de la începutul şedinţei, s-a plafonat uşor către mijlocul zilei, numai pentru a evolua şi mai dinamic către final. Titlurile SIF1 aveau, la închiderea şedinţei, cotaţia de 2,53 RON, în apropierea maximului zilei de 2,54 RON/titlu.

Cel mai tranzacţionat emitent de pe piaţă a fost SIF5 "Oltenia" (7,3 milioane RON). La finele şedinţei preţul de referinţă a fost de 2,55 RON, în creştere cu 4,1% faţă de cel anterior.

Sectorul petrolier a evoluat divergent. Cotaţia "Rompetrol Rafinare" s-a depreciat puternic, cu 4%, titlurile RRC fiind singurele blue chip-uri care erau în scădere la închiderea şedinţei. La finele acestei săptămîni instanţa a stabilit un nou termen de judecare în cazul Patriciu iar investitorii sînt în expectativă faţă de evenimentele ulterioare. Ieri cursul a evoluat descendent, cu precădere spre finalul zilei, astfel încît preţul la închiderea şedinţei era de 0,0881 RON/acţiunea RRC. Titlurile "SNP Petrom" au crescut uşor, cu 0,9% pe fondul unei valori totale de tranzacţionare de 2,6 milioane RON. Sectorul bancar a avut o evoluţie bună, BRD fiind cel mai tranzacţionat emitent de la categoria întîi, cu o valoare totală a transferurilor de 6,2 milioane RON (jumătate din totalul categoriei). Ordinele de vînzare apărute în piaţă la mijlocul zilei au coborît cursul pînă la un minim de 16,9 RON. Spre final situaţia s-a remediat, astfel că titlurile BRD au închis la 17,4 RON, cu 0,6% mai mare decît în şedinţa precedentă. Acţiunile TLV "Banca Transilvania" au avut o evoluţie stabilă, în contextul unui rulaj de 1,1 milioane titluri. La finele zilei, cotaţia a rămas nemodificată, un titlu TLV valorînd 1,46 RON.

"Azomureş" Tîrgu Mureş

Cotaţia titlurilor AZO s-a apreciat azi cu 5,4%, însă pe o valoare totală a transferurilor destul de scăzută. Marcel Murgoci, broker în cadrul "Estinvest" apreciază că "această creştere ar putea fi explicată prin decizia recentă a autorităţilor de a nu scumpi gazele naturale în viitorul apropiat". Şedinţa s-a deschis la 0,1850 RON/titlu şi a atins în prima parte a zilei maximul de 1,1980 RON. Spre final, cursul s-a situat pe o pantă descendentă, la închidere valoarea unui titlu AZO fiind de 0,197 RON.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb