BVB Acţiunile bancare conduc topul lichidităţii

A. I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 5 aprilie 2018

Acţiunile bancare conduc topul lichidităţii

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a avut, în şedinţa de tranzacţionare de la mijlocul săptămânii o evoluţie preponderent negativă din punctul de vedere al cotaţiilor, preţul majorităţii emitenţilor listaţi încheind ziua în scădere.

Rulajul înregistrat a fost redus, de 25,25 milioane de lei (5,42 milioane de euro), sub valoarea medie a acestui an, de circa 55 de milioane de lei, cele mai tranzacţionate titluri fiind BRD - Groupe Societe Generale (BRD) şi Banca Transilvania (TLV).

Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al societăţii de brokeraj Tradeville, a caracterizat evoluţia de ieri a pieţei: "Astăzi (n.r. ieri), indicii BVB au avut o evoluţie mai degrabă negativă, influenţaţi şi de evoluţiile mai puţin faste din prima parte a zilei de tranzacţionare din principalele burse vest-europene. Indicele BET a pierdut 0,1% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între -0,53%, pentru BET-FI, şi +0,3%, pentru BET-NG.

Cel mai mare avans pe segmentul principal, în afara indicelui BET, l-au înregistrat acţiunile Turism Felix (TUFE), cu +7,62%, pe fondul tranzacţionării unui volum de acţiuni aflat sub media ultimului semestru.

În cadrul indicelui BET, preţul titlurilor OMV Petrom (SNP) a avut cea mai bună evoluţie, +1,4%, în condiţiile în care pe acest simbol s-a tranzacţionat un volum de acţiuni aflat peste media ultimelor şase luni.

Cea mai mare scădere pe piaţa reglementată au înregistrat-o astăzi (n.r. ieri) acţiunile Mecanica Ceahlău (MECF), cu -8,33%, volumul de acţiuni tranzacţionate fiind peste media ultimului semestru. Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o titlurile Digi Communications (DIGI), -1,45%, pe fondul unui volum de acţiuni aflat mult sub media din ultimele şase luni pentru acest simbol".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile BRD, cu o valoare tranzacţionată de 6,78 milioane de lei, ultima cotaţie fiind de 15,08 lei/unitate, în scădere cu 0,66%.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile TLV, preţul de închidere al acţiunii societăţii bancare fiind de 2,62 lei/unitate, în depreciere cu 0,38%, în contextul unor transferuri de 5,9 milioane de lei.

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 0,946 lei, cotaţia emitentului coborând cu 0,21%, pe fondul unei valori a transferurilor de 2,38 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile SNP, care au încheiat ziua bursieră la preţul de 0,326 lei/acţiune, în contextul unui rulaj de 2,37 milioane de lei.

Pe piaţa "deal", a avut loc o tranzacţie cu titlurile BRD, în valoare de 0,66 milioane de lei, la preţul unitar de 15,1 lei, în scădere cu 0,53%.

Indicele BET-Plus, al celor mai tranzacţionate 40 de acţiuni de la BVB, s-a depreciat cu 0,13%, iar indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de acţiuni ale bursei, a scăzut cu 0,15%.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii a coborât cu 0,16%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Turism Felix" (TUFE): +7,62%

2. "VES" (VESY): +6,80%

3. "Transilvania Construcţii" (COTR): +5,81%

4. "Cemacon" (CEON): +4,69%

5. "Comelf" (CMF): +4,00%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Mecanica Ceahlău" (MECF): -8,33%

2. "Zentiva" (SCD): -6,67%

3. "Electromagnetica" (ELMA): -6,47%

4. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): -2,81%

5. "Alumil" (ALU): -2,67%

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb