BVB Acţiunile "Băncii Transilvania" au fost vedetele şedinţei bursiere de ieri

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 25 martie 2005

O dată cu apariţia convocatorului "Băncii Transilvania", au apărut reacţii în piaţă. Astfel, acţiunile TLV au crescut cu 9,1%, brokerii consideră însă că există potenţial de creştere pînă la data de 29 aprilie. La deschiderea şedinţei de tranzacţionare, cotaţiile erau în creştere, însă în jurul orei prînzului spiritele s-au mai liniştit. Brokerii urmăresc cu interes evoluţiile celor cinci societăţi de investiţii financiare avînd în vedere că deţin acţiuni ale "Băncii Transilvania". Nu s-au văzut creşteri spectaculoase pe piaţă ieri, brokerii consideră însă că ar fi cazul ca scăderile din ultima perioadă să înceteze în cel mai scurt timp. Cu acţiunile BRD s-a perfectat o tranzacţie specială, negociată direct între doi investitori, de valoare foarte mare care se perfectează la preţ diferit de cel al pieţei (deal)- în valoare de 9,3 miliarde lei, cu un număr de 200.000 acţiuni la preţul de 46.500 lei/acţiune. O altă tranzacţie de acest tip s-a efectuat cu acţiunile "Petrom" Bucureşti. Valoarea transferului a fost de 7,26 miliarde lei cu un număr de 2 milioane acţiuni. Surprinzător este faptul că pe SNP au apărut două ordine mari de vînzare ieri, de 50.000 acţiuni la un preţ mediu de 3.623 lei/acţiune. Valoarea totală a tranzacţiilor, de aproximativ 300 miliarde lei, a fost în creştere faţă de şedinţa anterioară. Indicii bursieri au înregis-trat creşteri, respectiv indicele BET ROTX care indică evoluţia celor mai lichide şase societăţi cu cea mai mare capitalizare bursieră a crescut cu 1,91%. Aceasta deoarece "Banca Transilvania" face parte din componenţa indicelui, iar modificarea pozitivă a cotaţiei TLV a condus la creşterea mai sus amintită.

Banca Transilvania

Cea mai mare lichiditate a fost înregistrată ieri de acţiunile TLV cu care s-au perfectat tranzacţii într-un rulaj de peste 163 miliarde lei. Preţul acestora a cres-cut simţitor datorită anunţului făcut cu o zi în urmă de către conducerea băncii, astfel încît la sfîrşitul şedinţei de ieri preţul de închidere s-a situat la nivelul de 14.400 lei/acţiune. La începutul şedinţei s-a transferat un pachet cu 442.000 acţiuni la preţul de deschidere de 15.000 lei/acţiune. Preţul a scăzut foarte puţin în timpul şedinţei, atingînd minimul zilei de 14.200 lei/acţiune, crescînd apoi pînă la cotaţia de închidere.

"Petrom" Bucureşti

În cadrul şedinţei de ieri, valoarea totală a tranzacţiilor a depăşit 27,76 miliarde lei, preţul fiind în scădere cu 2,2% faţă de şedinţa anterioară. S-au transferat volume mici de acţiuni la preţuri ce au variat între un minim de 3.590 lei şi 3.680 lei/acţiune. Cea mai reprezentativă tranzacţie este perfectată la jumătatea şedinţei de tranzacţionare, fiind vorba de tranzacţia specială.

SIF Oltenia Craiova

La începutul şedinţei de ieri s-a transferat un pachet cu 86.500 acţiuni la preţul de 12.700 lei/acţiune. La jumătatea şedinţei preţul a atins maximul zilei, res-pectiv 13.000 lei/acţiune, după care cotaţia a scăzut uşor pînă la preţul de închidere de 12.700 lei/acţiune. Această cotaţia a fost în creştere cu 0,8% faţă de cea din şedinţa anterioară. Valoarea totală a transferurilor cu acţiuni SIF 5 a depăşit 18 miliarde lei. Au fost transferate volume mici de acţiuni, din această cauză lichiditatea titlurilor este scăzută.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb