O dată cu apariţia convocatorului "Băncii Transilvania", au apărut reacţii în piaţă. Astfel, acţiunile TLV au crescut cu 9,1%, brokerii consideră însă că există potenţial de creştere pînă la data de 29 aprilie. La deschiderea şedinţei de tranzacţionare, cotaţiile erau în creştere, însă în jurul orei prînzului spiritele s-au mai liniştit. Brokerii urmăresc cu interes evoluţiile celor cinci societăţi de investiţii financiare avînd în vedere că deţin acţiuni ale "Băncii Transilvania". Nu s-au văzut creşteri spectaculoase pe piaţă ieri, brokerii consideră însă că ar fi cazul ca scăderile din ultima perioadă să înceteze în cel mai scurt timp. Cu acţiunile BRD s-a perfectat o tranzacţie specială, negociată direct între doi investitori, de valoare foarte mare care se perfectează la preţ diferit de cel al pieţei (deal)- în valoare de 9,3 miliarde lei, cu un număr de 200.000 acţiuni la preţul de 46.500 lei/acţiune. O altă tranzacţie de acest tip s-a efectuat cu acţiunile "Petrom" Bucureşti. Valoarea transferului a fost de 7,26 miliarde lei cu un număr de 2 milioane acţiuni. Surprinzător este faptul că pe SNP au apărut două ordine mari de vînzare ieri, de 50.000 acţiuni la un preţ mediu de 3.623 lei/acţiune. Valoarea totală a tranzacţiilor, de aproximativ 300 miliarde lei, a fost în creştere faţă de şedinţa anterioară. Indicii bursieri au înregis-trat creşteri, respectiv indicele BET ROTX care indică evoluţia celor mai lichide şase societăţi cu cea mai mare capitalizare bursieră a crescut cu 1,91%. Aceasta deoarece "Banca Transilvania" face parte din componenţa indicelui, iar modificarea pozitivă a cotaţiei TLV a condus la creşterea mai sus amintită.
• Banca Transilvania
Cea mai mare lichiditate a fost înregistrată ieri de acţiunile TLV cu care s-au perfectat tranzacţii într-un rulaj de peste 163 miliarde lei. Preţul acestora a cres-cut simţitor datorită anunţului făcut cu o zi în urmă de către conducerea băncii, astfel încît la sfîrşitul şedinţei de ieri preţul de închidere s-a situat la nivelul de 14.400 lei/acţiune. La începutul şedinţei s-a transferat un pachet cu 442.000 acţiuni la preţul de deschidere de 15.000 lei/acţiune. Preţul a scăzut foarte puţin în timpul şedinţei, atingînd minimul zilei de 14.200 lei/acţiune, crescînd apoi pînă la cotaţia de închidere.
• "Petrom" Bucureşti
În cadrul şedinţei de ieri, valoarea totală a tranzacţiilor a depăşit 27,76 miliarde lei, preţul fiind în scădere cu 2,2% faţă de şedinţa anterioară. S-au transferat volume mici de acţiuni la preţuri ce au variat între un minim de 3.590 lei şi 3.680 lei/acţiune. Cea mai reprezentativă tranzacţie este perfectată la jumătatea şedinţei de tranzacţionare, fiind vorba de tranzacţia specială.
• SIF Oltenia Craiova
La începutul şedinţei de ieri s-a transferat un pachet cu 86.500 acţiuni la preţul de 12.700 lei/acţiune. La jumătatea şedinţei preţul a atins maximul zilei, res-pectiv 13.000 lei/acţiune, după care cotaţia a scăzut uşor pînă la preţul de închidere de 12.700 lei/acţiune. Această cotaţia a fost în creştere cu 0,8% faţă de cea din şedinţa anterioară. Valoarea totală a transferurilor cu acţiuni SIF 5 a depăşit 18 miliarde lei. Au fost transferate volume mici de acţiuni, din această cauză lichiditatea titlurilor este scăzută.