BVB Acţiunile băncilor au evoluat pe trend descrescător

Rodica Orjanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 16 ianuarie 2004

Investitorii nu au fost la fel de activi în şedinţa bursieră de ieri comparativ cu cea de miercuri. Valoarea tranzacţiilor a scăzut pînă la 33,51 miliarde de lei, pe fondul unei tendinţe uşoare de scădere a cotaţiilor. Indicele BET a scăzut cu 0,16% comparativ cu nivelul de miercuri, în special din cauza reducerii cotaţiilor acţiunilor celor două bănci cotate la prima categorie a Bursei.

Cea mai accentuată creştere a preţului a fost înregistrată de "Mefin" Sinaia, dar numărul ac-ţiunilor transferate a fost redus (de numai 8.318 titluri).

Interesul investitorilor pentru acţiunile SIF a crescut în şedinţa de ieri, valoarea tranzac-ţiilor realizate cu acestea fiind de 18,3 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 54,6% din totalul Bursei. Creşterea preţurilor pentru patru dintre acţiunile SIF a dus la atingerea unui nou maxim istoric pentru indicele BET-FI. Comparativ cu nivelul de miercuri, indicele BET-FI a crescut cu 1,6%.

Brokerii estimează că preţurile acţiunilor SIF vor continua să crească şi în şedinţa de astăzi. Ei susţin că investitorii cum-pără acţiunile SIF în speranţa unor dividende atractive.

"Banca Transilvania" Cluj Napoca

Cursul acţiunilor TLV a scă-zut ieri cu 1% faţă cu nivelul atins la sfîrşitul sesiunii precedente. Brokerii susţin că o parte din investitori au preferat să vîn-dă ieri ca să înregistreze profitul din creşterea cursului care a avut loc pînă acum. În acest an, preţul acţiunilor TLV a cres-cut cu aproape 11%, ultima tranzacţie de ieri, fiind în-che-ia-tă la 5.100 lei/acţiune. Lichiditatea acţiunilor TLV a consemnat ieri o scădere comparativ cu şedin-ţa de miercuri, valoarea to-tală a transferurilor ridicîn-du-se la 5,03 miliarde de lei. Brokerii sînt de părere că preţul acţiunilor TLV se va stabiliza la 5.100 lei/acţiune, dat fiind nu-mărul redus al vînzătorilor.

"Banca Română pentru Dezvoltare"

Volumul acţiunilor BRD tranzacţionate ieri a fost extrem de scăzut, de 61.367 bucăţi. Pe fondul unei lichidităţi scăzute, cursul a scăzut pînă la 21.600 lei/acţiune, valoare la care a fost realizată şi ultima tranzac-ţie. Brokerii apreciază că preţul acţiunilor BRD ar putea să sca-dă şi în şedinţa de astăzi, avînd în vedere că numărul acţiunilor afişate la vînzare este ridicat, iar cererea pentru acţiunile BRD este scăzută.

"Impact" Bucureşti

Cursul acţiunilor "Impact" a atins ieri valoarea estimată de brokeri, ajungînd la un maxim de 5.350 lei/acţiune. Brokerii susţin că preţul acţiunilor IMP ar putea să se stabilizeze, în şedinţa de astăzi la 5.300 lei/ac-ţiune. Motivul ar fi că interesul investitorilor pentru titlurile constructorului bucureştean se menţine ridicat după ce conducerea societăţii a anunţat că va continua şi în acest an politica de majorare a capitalului social.

"Turbomecanica" Bucureşti

Lichiditatea acţiunilor "Turbo-mecanica" Bucureşti a crescut ieri, fiind încheiate transferuri cu 66.500 de titluri. Pe fondul creşterii numărului de acţiuni transferate, cursul s-a apreciat cu 2,6%, atingînd un nou maxim de tranzacţionare al ultimului an. Brokerii sînt de părere că transferurile de ieri au fost animate de interesul unui fond străin de investiţii pentru acţiunile societăţii bucureştene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb