BVB Acţiunile BRD au salvat şedinţa bursieră de vineri

Rodica Orjanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 12 ianuarie 2004

Ultima şedinţă a săptămînii trecute a fost liniştită, lichiditatea fiind în scădere. Valoarea totală a transferurilor raportate vineri s-a ridicat la 26 miliarde de lei, pe fondul unei uşoare reduceri a indicilor BET şi BET-C. Valoarea ridicată a tranzacţiilor a fost determinată de acţiunile BRD, cu care au fost raportate transferuri însu-mînd 12,4 miliar-de de lei. Indicele BET a pierdut vineri 0,3% faţă de nivelul de joi, în timp ce indicele compozit s-a depreciat cu 0,08%. Acţiunile SIF au fost mai puţin tranzacţionate comparativ cu şedinţele precedente. Dacă în sesiunea bursieră de joi, numărul acţiunilor SIF transferate a fost, în medie, de un milion, vineri nici o acţiune SIF nu a depăşit 300.000 de bucăţi tranzacţionate. Valoarea transferurilor cu titlurile SIF s-a cifrat la 5,04 miliarde de lei. Indicele BET-FI a înregistrat o uşoară apreciere, pe fondul creş-terii preţului a trei dintre cele cinci acţiuni SIF. Brokerii apreciază că pînă în apropierea datelor de referinţă pentru acordarea dividendelor, cotaţiile acţiunilor SIF vor evolua pe un trend uşor cres-cător. Ei sînt de părere că investitorii vor cumpăra în continuare acţiunile SIF, acestea acordînd în ultimii ani dividende atractive.

"Banca Română pentru Dezvoltare"

Cursul acţiunilor BRD a ajuns în prima parte a şedinţei de vineri pînă la un maxim de 22.600 lei/acţiune, cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni. Brokerii apreciază că evoluţia cursului tit-lurilor BRD a fost ciudată, în-trucît după atingerea preţului ma-xim, numărul vînzătorilor aces-tora a început să crească. Faptul a determinat inversarea trendului din prima jumătate a sesiunii. Pe fondul unui număr ridicat de acţiuni oferite spre vînzare, cursul acţiunilor BRD a scăzut vineri pînă la 21.800 lei/acţiune, dar ultima tranzacţie a fost realizată la preţul de închidere de joi, adică de 21.900 lei/acţiune. Unii brokeri sînt de părere că majorarea cursului acţiunilor BRD a fost speculată prin presiunea exercitată de unii investitori în prima parte a şedinţei la cumpărare. Brokerii susţin că preţul acţiunilor BRD are cele mai mari şanse să se stabilizeze, în şedinţele următoare în jurul valorii de 22.000 lei/acţiune.

SNP "Petrom" Bucureşti

Acţiunile SNP au avut vineri o şedinţă liniştită, cursul avînd o variaţie redusă, iar numărul titlurilor transferate fiind mic. Tranzacţiile cu acţiunile SNP au fost realizate, vineri, la preţuri cuprinse între 1.480 şi 1.500 lei/acţiune, ultima cotaţie fiind cu 1,3% sub cea de joi. Brokerii sînt de părere că investitorii au avut vineri o atitudine de aşteptare, sperînd că în şedinţele următoare numărul acţiunilor oferite atît la vînzare, cît şi la cumpărare să crească.

"Rompetrol Well Services"

Deşi pe parcursul săptămînii trecute, cursul acţiunilor "Rompetrol Well Services" a avut o tendinţă de scădere, vineri acesta a înregistrat o creştere cu aproape 4%. Cele mai multe tranzacţii cu acţiunile PTR au fost realizate vineri la preţul de 1.850 lei/acţiune, iar ultima tranzacţie a fost realizată la cursul maxim, de 1.870 lei/acţiune. Brokerii susţin că investitorii au cumpărat mai multe acţiuni PTR din cauza evoluţiei bune a acţiunilor "Rompetrol" Ploieşti pe piaţa Rasdaq.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb