BVB Acţiunile "Rompetrol" impulsionează întreaga piaţă

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 12 aprilie 2006

Valoarea totală a transferurilor perfectate ieri la Bursa de Valori Bucureşti s-a cifrat la aproape 40 milioane RON, de trei ori mai mare decît cea înregistrată luni. Indicele BET, care urmăreşte cele mai lichide zece titluri a cîştigat +2,25%, iar BET-C a crescut cu 2,22%. Cel mai puţin s-a apreciat cotaţia societăţilor de servicii financiare, al căror indice reprezentativ a crescut cu doar +0,7%.

Titlurile "Rompetrol", revenite ieri la tranzacţionare, au fost cele mai lichide de pe piaţă şi au acumulat o creştere a cotaţiei de 8,8%, pînă la un preţ de referinţă de 0,0999 RON/titlu. Cursul a crescut brusc la deschidere pînă la un maxim de 0,1010 RON/acţiune, după care s-a stabilizat în jurul palierului de 0,1 RON/titlu. Scăderea generală pe care acţiunile RRC au acumulat-o de la începutul anului s-a redus în urma evoluţiei de ieri la numai 8,4%.

Cel mai tranzacţionat titlu din sectorul bancar a fost "BRD-GSG", valoarea totală a tranzacţiilor perfectate cu aceste acţiuni fiind de 2,8 milioane RON. După deschidere, cursul a crescut rapid pînă la 17,8 RON/acţiune iar la finalul şedinţei, cîteva ordine de cumpărare au dus cursul la 18,1 RON, preţ la care s-a şi perfectat ultimul transfer, în creştere cu 2,8% faţă de şedinţa anterioară.

Societăţile de investiţii financiare au înregistrat creşteri uşoare ale cursului, pe lichiditate bună, valoarea totală tranzacţionată fiind de 20,8 milioane RON. Cel mai tranzacţionat emitent din acest sector a fost "SIF Banat Crişana" cu un rulaj de 4,9 milioane RON. Cea mai mare creştere de preţ au înregistrat-o însă acţiunile SIF4 "Muntenia", ultima tranzacţie efectuîndu-se la 1,53 RON/titlu, în creştere cu +3,4% faţă de şedinţa anterioară. Singurul SIF care a înregistrat o depreciere a cotaţiei este "SIF Oltenia", acţiunile avînd la finele zilei un preţ de referinţă de 2,58 RON, în scădere cu 1,2% faţă de cel anterior.

În şedinţa de ieri au fost perfectate şi numeroase tranzacţii Deal: au fost transferate 70.000 de titluri BRD la preţul de 17,7 RON/acţiune şi 140.000 actiuni MJM la preţul de 4,8 RON. Şi titlurile societăţilor de servicii financiare au fost tranzacţionate pe piaţa Deal, la preţuri similare cu cele de pe piaţa principală.

"Alro" Slatina

Încă de la deschiderea şedinţei de ieri, acţiunile ALR s-au înscris pe o pantă ascendentă. La mijlocul zilei, cotaţia titlurilor ALR a atins maximul de 3,19 RON.

Lipsa susţinerii la cumpărare a coborît cursul pînă la 3,11 RON, care a reprezentat şi preţul de referintă, în creştere cu 11,1% faţă de cel din şedinţa de luni.

Societatea a anunţat ieri rezultatele pe primul trimestru al acestui an iar profitul net preliminat este de 95 milioane RON, comparativ cu profitul obţinut pe întreg anul 2005 care s-a cifrat la 118 milioane RON.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb