BVB Acţiunile "Rompetrol Rafinare" au dat tonul scăderilor la Bursă

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 10 martie 2005

Deschiderea şedinţei de ieri a fost făcută la nivele scăzute de preţ, în special pentru acţiunile rafinăriei constănţene, care a fost reluată la tranzacţionare. Valul de vînzători a continuat să apară şi pentru alte titluri, astfel că spre finalul zilei toţi indicii bursieri erau pe minus. Cea mai mare depreciere a avut-o ieri indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate. Contribuţia esenţială la scăderea cu 3,21% a indicelui BET au avut-o acţiunile "Rompetrol Rafinare". Cotaţia titlurilor a scăzut ieri cu 7,43 procente, preţul de închidere fiind de 0,0935 RON/acţiune. Încă din deschidere, cotaţia a scăzut pînă la 0,0910 RON/acţiune, pe fondul panicii din piaţă. Aceasta s-a resimţit încă de miercuri, cînd la finalul sesiunii bursiere vîn-zătorii au intervenit puternic. Se pare că scăderea din zilele trecute care s-a manifestat la bursele din regiune a fost resimţită şi la noi în cadrul şedinţei de ieri.

Preţul acţiunilor listate la BVB a scăzut în medie cu 2,57%, în timp ce acţiunile societăţilor de investiţii financiare (SIF) au înregistrat o depreciere medie de 2,63 procente. Un număr de 36 de emitenţi au înregistrat scăderi ale preţului acţiunilor, în timp ce opt emitenţi au cunoscut creşteri. Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni şi obligaţiuni a totalizat 49,74 milioane lei noi.

Cel mai tranzacţionat emitent de la prima categorie a fost "Banca Transilvania", cu un rulaj de aproape 7,5 milioane de RON. Cotaţia acţiunilor a fost influenţată de scăderea generală a pieţei. Dacă pînă nu demult, cursul titlurilor a stagnat la valoarea de 1,49 RON/acţiune ieri aceasta a scăzut cu 1,4% pîna la nivelul de 1,46 RON/acţiune.

O scădere mai mare au înregis-trat-o acţiunile băncii BRD, a cărei cotaţie la finalul zilei a fost de 18,2 RON/acţiune, cu 3,7% sub nivelul anterior.

Acţiunile SIF5 "Oltenia" au fost cele mai lichide titluri de pe piaţa BVB, cu tranzacţii de pes-te 8,11 milioane RON, la un preţ de închidere de 2,55 RON/ acţiune. În prima parte a zilei, singurele acţiuni care dădeau impresia de revenire au fost cele ale societăţilor de inves-tiţii financiare. Vînzătorii şi-au făcut simţită prezenţa în partea a doua a zilei, iar scăderile de preţ nu au încetat să apară. Spre final, ordinele de vînzare au fost multiple, iar scăderile accentuate. Toate SIF-urile au închis ziua cu scăderi de preţ de 2-3% comparativ cu nivelele precedente.

"Impact" Bucureşti

Acţiunea "Impact" a înregis-trat o creştere de preţ ieri, cînd majoritatea acţiunilor au scăzut. Volumul bun tranzacţionat ieri, de peste 2,3 milioane de acţiuni a depăşit pe cel din zilele anterioare

Brokerii susţin că ar fi vorba de un investitor important care activează la cumpărare, în aces-te momente în care trendul general al pieţei este cel de corecţie.

Cursul a atins maximul zilei de 0,5600 RON/acţiune, însă a închis la nivelul de 0,5500 RON/titlu, cu 1,9% peste cel anterior.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb