BVB Acţiunile SIF-urilor au fost transferate la noi maxime istorice

RODICA ORJANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 27 ianuarie 2004

Prima şedinţă bursieră a săptămînii trecute a continuat tendinţa generalizată de creştere a cotaţiilor acţiunilor. Pe fondul unei lichidităţi ridicate, toţi cei trei indici bursieri s-au apreciat cu peste 1,6% faţă de nivelul de vineri, atingînd noi maxime istorice. Indicele BET, care urmăreşte evoluţia preţurilor celor mai lichide zece acţiuni de la prima categorie a Bursei, a crescut cu 1,64% faţă de vineri. Creşterea indicelui a fost determinată de aprecierea cotaţiilor acţiunilor BRD, TLV şi SNP, care au cea mai ridicată pondere în calculul indicelui.

Acţiunile SIF au fost şi ieri în atenţia investitorilor, valoarea tranzacţiilor cu acestea însu-mînd 36,23 miliarde de lei, cu o pondere de 35,6% în totalul Bursei. Pe fondul unei lichidi-tăţi în creştere, indicele BET-FI a înregistrat ieri cea mai accentuată creştere, cu 1,78% faţă de nivelul atins vineri. Dintre titlurile societăţilor de investiţii financiare cele mai lichide au fost cele ale SIF "Oltenia", numărul titlurilor transferate fiind de aproape 5 milioane. Acţiunile SIF "Oltenia" au înregistrat ieri şi cea mai accentuată creştere a cotaţiei, cu 3% faţă de vineri. Toate cele cinci acţiuni SIF au atins pe parcursul şedinţei bursiere de ieri noi maxime istorice ale preţurilor.

Acţiunile de la categoria a II-a au continuat să fie în atenţia investitorilor. Unul din motivele pentru care investitorii au cum-părat mai multe titluri ale companiilor de la categoria a II-a ar fi creşterea accentuată a acţiunilor din domeniul financiar, sus-ţin brokerii. Ei au precizat că există fonduri suplimentare pe piaţă care au fost îndreptate şi către acţiunile societăţilor care au raportat rezultate financiare bune pentru primele nouă luni ale anului trecut. Brokerii susţin că, la preţurile actuale, acţiunile societăţilor din domeniul financiar par scumpe comparativ cu rezultatele din primele nouă luni ale anului trecut.

"Banca Transilvania" Cluj Napoca

Cursul acţiunilor TLV a continuat să crească şi în şedinţa bursieră de ieri, cotaţia majo-rîndu-se pînă la 5.600 lei/ac-ţiune, valoare care reprezintă un nou maxim al ultimilor şase ani de tranzacţionare. În partea a două a şedinţei, numărul mai mare al vînzătorilor a dus la o uşoară scădere a preţului, ultima tranzacţie fiind realizată la 5.450 lei/acţiune. Pentru şedin-ţele ur-mătoare, brokerii estimează că preţul acţiunilor TLV va mai în-registra o uşoară creş-tere, avînd în vedere cererea ridicată pentru titlurile "Băncii Transilvania".

"Banca Română pentru Dezvoltare"

Cotaţia acţiunilor BRD a cres-cut ieri pînă la 23.800 lei/acţiune. Ultima tranzacţie a fost realizată la 23.700 lei/acţiune, în creştere cu 3% faţă de joi. Brokerii susţin că aprecierea cotaţiei acţiunilor BRD a fost determinată de numărul redus al titlurilor afişate la vînzare.

"Oltchim" Rîmnicu Vîlcea

Pe fondul unei lichidităţi ridicate, preţul acţiunilor "Oltchim" a crescut ieri pînă la 1.140 lei/acţiune. Aprecierea cotaţiei s-a produs pe fondul unei lichidităţi ridicate. Unii brokeri sînt de părere că investitorii speculează acţiunile "Oltchim", aşteptîndu-se ca în acest an să fie încheiată privatizarea societăţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb