BVB Aprecieri pentru titlurile energetice

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 31 martie 2015

Aprecieri pentru titlurile energetice

Acţiunile Romgaz (SNG) şi Electrica (EL) au închis luni în urcare cu peste 2% şi au contribuit, alături de OMV Petrom (SNP), la creşterea bursei de la Bucureşti, în timp ce la polul opus titlurile Nuclearelectrica (SNN) au coborât cu 2,7%.

Indicele BET Plus, de referinţă, a crescut cu 0,9%, iar BET, al celor mai lichide zece acţiuni a urcat cu 1%, după ce vineri au scăzut cu 0,2%, respectiv 0,1%. BET Plus cuprinde cele mai lichide 34 de acţiuni din piaţă reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni s-a ridicat la 18,9 milioane de lei (4,28 milioane de euro).

Cel mai ridicat rulaj a fost înregistrat de acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), cu transferuri de 5,37 milioane de lei, iar preţul a crescut cu 0,3% faţă de ultimele operaţiuni de vineri, potrivit Mediafax.

Creşterile cu cel mai mare impact în principalii indici ai bursei au avut loc în sectorul energetic. Astfel, titlurile Romgaz şi Electrica au avansat cu 2,1%, după schimburi de 4,15 milioane de lei, respectiv 2 milioane de lei.

Tot în rândul companiilor din energie, cotaţia Nuclearelectrica (SNN) a scăzut cu 2,7%, după operaţiuni de 365.000 de lei.

Nuclearelectrica anticipează în acest an un profit de 30,76 milioane de lei, în scădere cu 77% faţă de rezultatul de anul trecut, când câştigul a coborât de trei ori, la 133,2 milioane de lei, se arată în bugetul de venituri şi cheltuieli propus de conducere pentru AGA, programată pe 29 aprilie.

Compania se aşteaptă la o scădere uşoară a veniturilor, cu aproximativ 1%, la 1,88 miliarde de lei, şi la cheltuieli în urcare cu 5%, de 1,84 miliarde de lei.

Indicele BET NG, al sectorului energetic, a avansat cu 1,5%, iar BET FI, compus din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 0,4%. Trei dintre cele cinci societăţi de investiţii financiare au închis în teritoriu negativ, cu cel mai mare declin în cazul SIF Transilvania (SIF3), cu 1,4%.

Titlurile Banca Comercială Carpatica (BCC) au crescut cu 7,2%, după scăderi de 14,9%, respectiv 5,8%, în şedinţele de joi şi vineri.

Directoratul Băncii Comerciale Carpatica a anunţat joi că vrea să reia discuţiile cu reprezentanţii Nextebank pentru a stabili condiţiile unei potenţiale fuziuni şi a propus acţionarilor reducerea capitalului cu 204,5 milioane de lei (46,3 milioane euro) pentru acoperirea pierderilor.

BET BK a crescut cu 0,7%, iar BET XT a urcat cu 0,2%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb