BVB ARE UN DIRECTOR RANCHIUNOS, FĂRĂ SĂ MAI VORBIM DE ALTE PROBLEME Sobolewski a cerut debarcarea lui Agalopol de la Depozitarul Central

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 mai 2014

Sobolewski a cerut debarcarea lui Agalopol de la Depozitarul Central

Consiliul Bursei nu a fost de acord

Conducerea Bursei de Valori Bucureşti nu a acceptat solicitarea directorului general Ludwik Soboleski ca preşedintele Depozitarului Central, Cristian Agalopol, să fie revocat din funcţie, potrivit unor surse din piaţă.

Decizia Consiliului de Administraţie a venit cu numai câteva zile înainte de Adunarea Generală de bilanţ de la Depozitarul Central, programată pentru astăzi.

Pentru această AGA, se pare că CA-ul Bursei ar fi dat un mandat clar de vot pentru fiecare punct de pe ordinea de zi.

Rămâne de văzut dacă administratorii DC vor fi descărcaţi de gestiune.

Având în vedere că a cerut doar revocarea preşedintelei Depozitarului şi nu a întregului Consiliu, Ludwik Sobolewski pare să fi rămas cu resentimente faţă de Cristian Agalopol, după ce au avut opinii divergente privind schimbarea softului de la Depozitar.

Unele voci au interpretat decizia Consiliului BVB drept un semn pozitiv, cum că Ludwik Sobolewki nu face chiar ce vrea şi că propunerile sale sunt cântărite, mai ales după ce, în Adunarea Generală, activitatea sa a fost pusă sub semnul întrebării de unii acţionari.

În plus, alţii au considerat inutilă cererea lui Sobolewski, în condiţiile în care mandatul lui Cristian Agalopol se încheie în luna octombrie, iar o întrerupere bruscă ar putea aduce prejudicii de imagine inclusiv BVB.

Acţionarii BVB au respins, la Adunarea Generală din aprilie, propunerea achiziţiei de către Depozitarul Central a unui nou sistem IT, în limita sumei de 3,86 milioane de euro şi mandatarea DC pentru alegerea furnizorului, punct solicitat de un grup de acţionari.

Această decizie a ajuns în AGA Bursei, după ce acţionarii Depozitarului nu au adoptat o hotărâre pe subiect, la finalul lunii martie, pe fondul unui conflict între CEO-ul BVB şi conducerea DC.

În piaţă, s-a vorbit că, după ce Depozitarul ar fi derulat selecţia pentru un provider de sistem IT, Ludwik Sobolewski ar fi solicitat includerea pe listă a unei alte oferte, respectiv a Nasdaq OMX.

După întreg scandalul, însă, BVB a recomandat acţionarilor dezvoltarea unei soluţii "in-house", pentru aderarea la platforma paneuropeană "Target 2-Securities", iar Ludwik Sobolewski a susţinut, în AGA, această propunere.

Încă de atunci, Sobolewski a arătat că îi poartă pică lui Agalopol. Executivul BVB le-a comunicat reprezentanţilor Depozitarului - preşedintele Cristian Agalopol şi directorul general Adriana Tănăsoiu - că nu sunt doriţi ca participanţi la AGA BVB, unde ar fi fost de bun simţ că ar fi trebuit să-şi prezinte propunerea pentru infrastructura Depozitarului.

De altfel, potrivit unor surse, Sobolewski ar fi cerut, recent, şi demiterea Adrianei Tănăsoiu.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. De ce Sobolewski vrea sa-i debarce pe Tănăsoiu și Agalopol ? Împreună au prăduit în noiembrie 2013 pe investitorii de la Harinvest și acum nu se mai înțeleg cum de au îndestulat BCR-ul. ASF a sancționat-o pe Tănăsoiu dar nu a obligat-o să readucă portofoliile la starea inițială! Dar de ce nu spune ASF motivele pt care au amendat-o? Pt cum a refăcut fondul de garantare pe spinarea investitorilor chiar dacă proprietățile investitorilor, chiar și în caz de insolvența, sunt de neatins ? Agalopol râde crezând că mai are zile multe ca șef al prăduitorului Depozitar Central ?

    Ce prejudicii de imagine au adus Bursei românești Sobolewski, Agalopol . Ursache prin ce au realizat la Harinvest? La 7 luni de la masacrul financiar al Harinvest-ului se mai comentează că investitorii clienți ai Harinvest au fost acolo creditori? Și că prin procedura insolvenței veți rezolva problema recuperării fondurilor și acțiunilor prăduite de la clienții Harinvest ? Următorul scandal de tip Harinvest se apropie!!!! 

    1. Draga, dupa ce te fura prin asazisa "piata de capital", te fac prost ca ai avut incredere.

      In toate cazurile. 

      In unele, mai zic si ca ai fost lacom.

      Nu ei, tu! 

    bataie pe o capra moarta

    1. Capra nu il intereseaza pe Sobolewski.

      Pe el il intereseaza, intr-un mod penibil, sa para grozav, ca sa-si poata lua tainul pe care nu-l merita si sa se oploseasca pe langa niste mahari. 

      Altminteri, nici stiinta, nici putirinta.

      Make a zis-o bine: boul baltii. 

      la granita austro-ungara a fost acum cateva saptamani prins un transport cu oi, care au fost declarate drept capre de catre politisti si erau si niste canistre de motorina. Ei spuneau ca se facea contrabanda cu aceste caprite, eu m-am gandit doar ca e o neintelegere de exprimare, altii ar fi de parere ca era de fapt concurenta la Petrom aducand motorina din vest, asa cum spunea si domnul Roiss ca din tara exportatoare am ajuns in tara importatoare datorita Miss Wirtschaft. Cel mai probabil am impresia ca aceste oi au fost introduse pe post de Miss pentru a destabiliza situatia economica. Ce parere au colegii mei profesionisti in ale comentariului?????

    BVB este si ramane un vampir care suge resursele din DC.

    BVB a obligat DC sa preia softul actual pe care BVB l-a adus cu titlu de aport la CS al DC si ulterior in fiecare an percepe sume uriase pentru acest soft; BVB a mutat DC din locatia initiala in care avea o chirie mai mult decat avantajoasa si a mutat DC in actuala locatie in care plateste chirii si utilitati crescute exponential; BVB forteaza DC sa preia soft de la BVB pentru ca BVB nu poate sa functioneze daca nu suge DC; BVB trebuie sa distruga orice pentru ca nu stie sa faca nimic altceva. 

    Nu inteleg, este o veste proasta ca a cerut demiterea lui Tanasoiu? Bravo lui, sper sa o obtina!

    1. As prefera ca Tanasoiu sa devina "doamna Sobolewski" pentru ca sunt de aceeasi teapa si pricepere si ar arata unitatea dintre institutii.

      Ha ha ha! Nici o sansa, polonezul are gusturi mult mai bune de atat!

      Sobolewski isi sacrifica gusturile, fara ezitare, pe altarul intereselor proprii.

      Pacat ca Tanasoiu nu reprezinta interesul sau, ba chiar dimpotriva. 

      O fi avand si Sobolewski motivele lui pentru care cere demiterea ei... Care nu cred ca au legatura cu gusturile sau simpatiile personale. In final, nu e primul care vrea sa faca asta. Stii cum se zice: daca iti spune unul ca esti beat, il ignori, daca iti spun mai multi, te duci sa te culci...

    Sa-l lasam pe Sobolewski. Nu uitati totusi ca Agalopol este un impostor angajat de sotia sa atunci cand a avut puterea maxima, atunci cand seful ei finanta PDL si cand d-na Agalopol facea legea pe piata de capital. Dl. Agalopol, in principiu, nu prea stie si face nimic acolo unde lucreaza. Este un fel de persoana care incaseaza niste bani pentru altcineva. Este o papusa, un "front man", asa cum sunt si rudele lui Geoana sau ale lui Rusanu (si ai multi altor politicieni-ofiteri) prin banci si societati financiare non-bancare care platesc salarii de peste 5000 euro/luna.

    Despre d-na Tanasoiu insa este o cu totul alta poveste. Si dansa e o persoana centrala, singura care are secretele IT-ului DC si BVB, impreuna cu dl.Stefan Nanescu. De fapt, ei au creat sistemul informatic, ei l-au administrat si pe cel vechi, de sorginte canadiana, si l-au creat pe cel nou. Dar sa stiti un lucru evident si recunoscut: sistemul este bun, este romanesc. Ar trebui sa ne mandrim cu asta. Se poate actualiza, moderniza, este flexibil, si nu costa asa de mult cat costa prostiile strainilor (aviz SSIF Broker si altora care au platit asemenea sisteme idioate).  

    Sobolewski a vazut cine este profesionist si cine nu, in BVB si DC. Pe ceilalti in vrea afara, ca s-a prins ca fac jocurile altcuiva. Si repet, sa va fie tuturor clar: BVB si DC si piata de capital in general, nu merge din alte motive. Daca Isarescu ar vrea, si Ponta ar vrea, si "Vacaroiu" si toti ceilalti ar vrea, piata si-ar lua un avant enorm, economia romaneasca mica si mijlocie s-ar dezvolta de nici Polonia n-ar mai putea tine pasul cu noi. Si o putem face utilizand resurse romanesti. Doar sa vrea domnii acestia. Sa-si faca lectiile intai si apoi sa arate ca au ceva c.aie, ma scuzati de metafora. Oricum ar fi, dupa cum vedeti, banii au inceput sa vina in Romania, o arata si cursul leului, care se intareste, nu? Ma rog la D-zeu si la taticii serviciilor sa le dea D-zeu minte si c.aie sa vrea sa faca ceva si pentru tara asta si pentru specialistii pietei de capital, ca pana acum s-au ingrijit numai de frane. Sa ia naibii piciorul de pe frana si sa-l lase inertial pe acceleratie, poate prindem si noi ultimul tren european si in 5 ani de indreptam putin, ca prea am ajuns de rasul lumii.

    Si lasati-l pe Sobolewski in pace, intelegeti ca avem una din cele mai bine reglementate si mai moderne burse. Problema este a coordonarii regulamentelor si a impunerii lor. Si bineinteles, niste oameni ar trebui sa plece si altii ar trebui sa vina la BVB si DC, dar niste specialisti ai pietei, nu niste politruci sau angajati bancari, ca astia nu au facut si nu vor face nimic niciodata, decat daca li se da comanda. Piata de capital inseamna flexibilitate, putina volatilitate, rapiditate, curaj. Multi din cei care sunt acum angajati n-au nici o legatura cu asta, dau copy-paste peste hartii si se fac ca muncesc, cu toate ca daca si-ar arata putin interesul, lobby-ul lor pe la rudele lor care-i sustin, atunci s-ar creea un curent de opinie pozitiv inspre piata de capital. Si atunci si BVB ar impune celor din comisii sa fie activi, ar avea curaj sa taie in carne vie atunci cand vad cazuri precum Harinvest, nu sa inchida ochii pentru acolo au fost niste actionari sustinuti de politica momentului. Pentru ca asta se intampla. Asta s-a intamplat si la ASF. Asta se intampla si acum la ASF, niste angajati bancari conduc ASF-ul, ii protejeaza in continuare pe cei care trebuie protejati, dau cu bla-bla-uri invatate in 20 de ani, demagogie ultra-specializata, neavand nici o intentie privind dezvoltarea pietei. Ce naiba, nu se vede cu ochiul liber? 

    1. Transmisiune de la fata locului. Toma, ma indoiesc. Nu avem nimic. Poate cel mult un cazinou de securisti a se vedea baba cu dintii pusi, ajunsa din expert dg peste noapte, parasute la modul real si tu vb de sistem creat sau copiat? Cine a venit cu el? Tu crezi ce spui? Unul care a facut ifa, una care a lucrat la calarasi, unul la poduri si cai , despre ce vb? Nu avem si pace nimic. Doar multe vanturi, conduse un vant puternic acum stabil inchis si poate altii dupa el. Un machidon cioban numit care si el la randului lui a numit altii ca el. Fara studii, decat relatii. Adora stelele! De ce? Asta i tara! Daca nu mai sunt comunistii, au venit copii lor, rudele lor, asa a spus aseara dinescu si categoric amantele. Nu ai amanta, nu esti sef! Sau sefa! Dealtfel remarca ta poate fi numita la rubrica mult umor.

      Eu, intr-o descriere scrisa de cineva care a fost implicat, am citit cu totul altceva, scuze. Acolo scria ca BVB si regulamentele ei initiale, impreuna cu primul sistem electronic, au fost initiate, analizate si implementate de catre altcineva, nu de catre cei despre care vorbesti tu si pe care cred ca-i recunosc. Adica de un grup de consultanta care a parasit intre 1996-1998 bursa, dupa ce ea a inceput sa functioneze. Lucrau in cadrul unui departament specializat si finantat de BNR. Iar la un moment dat, un mogul mare care a fost ulterior prin inchisoare, a pus stapanire pe bursa si a vrut sa-si numeasca unealta. Atunci cei din grupa respectiva au cam plecat, refuzand sa se lase manipulati de un fost hot, devenit peste noapte mare bogatas, cu relatii prin serviciile secrete. Asa ca cei care au lucrat la infiintarea bursei au cam plecat, ajungand sa conduca bursa altcineva, venit de prin Ministerul de Finante, anterior da, de printr-un oras din apropierea Bucurestiului. Si tot acolo am citit ca au ramas doar tehnicienii IT care au fost specializati in strainatate, pentru a asigura functionarea buna a sistemului electronic de tranzactionare. E-adevarat ce spui, ca ei, ulterior, au considerat ca sistemul a ramas in urma si au construit alt sistem, in-house. Dar tot din spusele altora, cred ca acest sistem este foarte bun, se poate moderniza, a fost ulterior adaptat la orice si functioneaza bine, zic eu, daca ne luam dupa fapte. Atat zic, ca tehnicienii IT au fost buni si sunt de obicei buni, atat in straintate cat si in Romania. Faptul ca ei s-au impus si nu s-au lasat dati la o parte de politruci, ulterior, foarte bine. Acum, tot adevarat este ca intre timp, Acel nene de care zici mata ca a venit de pe la calarasi, daca initial a fost pus de un hot care a facut si inchisoare, a demonstrat apoi ca a condus echilibrat bursa, o perioada destul de mare. Ca a dat si el in nepotism, pai ce vrei, nu BNR a fost exemplul tuturor? Pai nu BNR-ul lui Isarescu si al vicepresedintilor este exemplul cel mai cras de nepotism? Toti au incercat sa-l imite. Da, la un moment dat, nenea de la Calarasi a pierdut fraiele, pentru ca facut ca alt nene de pe la Cluj, s-au culcat pe-o ureche, s-au obisnuit cu caldurica. Si dusmanii repede i-au inhatat. Sistemul bancar s-a impus. Dar cine i-a pus pe brokeri sa se faca SA cotat la propria bursa? Imediat 2/3 din ei au vandut si cine a cumparat? Au cumparat brokerii bancilor. Si asa sistemul bancar a inceput sa conduca piata de capital, inabusind-o cu demagogie si lipsa profesionalism specializat.

      Imi cer scuze, insa din materialul acela am dedus cu totul altceva: ca oamenii de baza au fost inlaturati, altii au venit si si-au facut mendrele, ca piata de capital a fost inabusita, folosita doar pentru a transfera averea nationala in buzunarul unor smecheri, si ca nimeni n-a vrut de fapt s-o utilizeze pentru ce este ea existenta in lumea dezvoltata, adica pentru dezvoltarea economica. D-lui Isarescu i-e frica sa elibereze BVB si sa incurajeze dezvoltarea economica pe baza resurselor atrase direct de la investitori, care devin astfel actionare. Ii este frica pentru ca si lui ii place caldurica, a imbatranit, ii este frica ca nu cumva sa piarda controlul masei monetare. Ca ar face el daca s-ar trezi cu 15-20 de miliarde de euro venind in Romania? In ivestitii? Ce ar face el daca vreo 10-15 miliarde de lei s-ar investi in societatile comerciale cotate, prin intermediul BVB? Ce s-ar intampla daca multe alte societati comerciale pe actiuni s-ar cota la BVB si ar incepe sa atraga bani direct de la investitori sau fonduri mutuale? Si ce s-ar mai face hotii de politicieni daca aceste societati ar fi transparente? Pai s-ar dezvolta economia nationala, iar acesti politicieni ar deveni putin cam neimportanti, ar trece tavalugul peste ei, ar fi obligati sa asculte si de micii-medii afaceristi. Adica nu ar mai putea controla parandaratul cum il fac acum. 

      Deci, hai s-o spunem p-aia dreapta: problema nu e la tehnicienii IT din BVB sau de la DC. Ei vor face ce trebuie, daca li se da comanda care trebuie, ca orice angajat IT, indiferent de pozitia lor in institutiile respective. Si Sobolewki ar culege niste roade si ar primi niste lauri. Problema este de fapt la incurajarea pietei de capital: impozite mai mici pe venitul de capital si acordarea de deduceri din profituri la societatile emitente care isi atrag banii prin intermediul pietei de capital, adica al bursei. Sa vedeti voi ce lasam noi in urma si Polonia, si Ungaria si Cehia. Sa vedeti voi pe urma ce profituri veti face, ce importanta vor avea brokerii specialisti, ce industrie s-ar dezvolta.

      Si sincer, eu nu m-as lua dupa originea oamenilor, mai degraba dupa specializarea si capacitatea lor. Apropo, tocmai citesc ca si cel care a lucrat in prima echipa si a condus-o, tot machidon era, sau ceva de genul acesta. Si parca a refuzat sa se compromita dupa cum "batea vantul". Iar altul cica e evreu, ca lucreaza pentru ei si este unul din cei mai buni administratori de fonduri straine in Romania. Si parca au mai fost si altii, de diverse alte origini, dar au fost. Deci, eu zic ca ar trebui sa ne intoarcem putin la origini. Sa lasam rasismul la o parte si sa fim mai intelepti, dupa acesti 20 de ani aproape pierduti sau confiscati de mediocritate. Ce-a fost a fost, dar asta nu inseamna ca nu putem sa tinem ce-i bun, sa inlaturam ce-i rau, sa sustinem pe cine vrea sa fie bine. Si daca e nevoie, sa-i repunem la treaba pe cei care au fost drepti si nu s-au compromis. Ei nu vor da gres si n-au nici un coflict de interese, din cate citesc eu in documente. Si cred ca pana la urma, au facut o treaba strasnica. Problema e ca treaba asta strasnica a fost confiscata de altii si folosita in tot felul de smecherii. Asta citesc, asta spun. Zice cineva ca istoria decide viitorul.  

    Noi pagubitii Harinvest ne/am bucura daca Raportul de activiytate al Depozitarului ar dezbate situatia creata in luna noiembrie 2013 dar si in perioada 2008/2013 cand broKerul de la Harinvest a abuzat de postul pe care/l ;cupa si completat ordine de vanzare/cumparare fara a avea acceptul proprietarilor. ar fi si mai imbucurator ,pentru viitorii jucatori de pe piata de capital,cati vor mai fi, sa se decida masuri procedurale de a nu se mai intampla acest lucru ca la Harinvest Interzicere cinci ani deactivitate ,pedeapsa ca pentru un ou frat este o bataie de joc! Intelepciunea popularea spune> lupul schimba parul dar naravul ba !

    1. Cica sunt mai multi vinovati pentru pasivitatea BVB si DC si CNVM/ASF in cazul Harinvest. Daca nu vor plati cei care trebuie, nu se va face dreptate. Daca se va face dreptate, atunci lucrurile vor lua alta intorsatura. Oare vor plati cei protejati de grade si functii? Eu unul nu prea cred, din pacate.

    Vai domnule Sobolewschi dumneavoastra nici dupa atata amar de vreme nu va acomodati la Romanica ? Pai dumneavoastra incercati sa-i dati afara pe cei doi in urma scandalului urias de la Harinvest in care DC a jucat rolul de "notar " 'in transferul ilegal de actiuni catre cine trebuia ? Si daca cei doi se apuca sa vorbeasca despre ce s-a intamplat acolo mai ales ca dumneavoastra chiar va "laudati " cu faptul ca DC si-a recuperat cei 500.000 euro pe care ii utilizase din Fondul de Garantare fara sa va dati seama ca de fapt tocmai " recuperarea " era o infractiune ? Deci intreb : daca se apuca sa vorbeasca mai ales ca domnul Agalopol nu a vorbit demult ? l-am vazut la ASf la o intalnire cupagubitii Harinvest . Sobru in adevaratul sens al cuvantului . I-a venit randul sa raspunda la o intrebare elementara pusa la intalnirea anterioara ( cu vreo trei saptamani in urma ) . A tras aer in piept , s-a incruntat incat i s-a inegrit si mai mult fata . Am crezut ca ne rupe cu raspunsul , ca ne lamureste pe toti dupa ore de dezbateri si contraziceri astfel incat putem rasufla usurati . A venit si raspunsul : " DC nu a terminat investigarea . Solicitam inca un termen doua saptamani " Era vorba de o semnatura pe un document !!! Nici astazi nu a mai venit raspunsul de la DC dar nici ASF-ul nu amai insistat . Ba mai mult domnul Ursache evita sa se mai intalneasca cu investitorii pagubiti ai harinvest . Pai de ce s-ar mai intalni de vreme ce l-a informat pe noul presedinte al ASF - Misu Negritoiu - ca "problema " Harinvest s-a rezolvat ?!!! Nu domnule Ursache , nu domnule Negritoiu problema Harinvest nu s-a rezolvat , s-a complicat grav din cauza ASF -ului !!!

    1. Misu, Daniel, Ursache, Agalopol, Anghel, altii si altii, de prin banci. Toti demagogi, toti gradati, toti smenari, in final. Nici unul in legatura cu principiile de baza ale pietei de capital. Deci, toti vor incerca sa-si traga caimacul, spuza. Sistemul bancar va sta linistit, fara concurenta, politicienii deeducati vor fi protejati, iar afaceristii fosti comunisti actuali sustinatori ai PSD-PC-PNL-PDL-istilor tot linistiti, ca nu-i cauta nimeni la ... Dar antrepriza mica si mijlocie, ea cand va avea si ea sustinatori?

    Nu-l apara nimeni pe clampau? Unde sunt pupezele?

    1. CEA MAI MARE HOTIE LEGALIZATA DIN ROMANIA ESTE BURSA SI ASF CARE AU FURAT PE VALCENII CARE AU AVUT ACTIUNI LA HOTII DE LA HARINVEST!!!ASF+BVB+HARINVEST +PSD CA TOTI NEMERNICI CARE AU DETINUT HARINVEST SI AU FURAT OAMENII AU PILE PANA LA PONTA=MAFIAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA AAA

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb