BVB BET-FI singurul indice pe plus

V.D.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 26 iunie 2018

BET-FI singurul indice pe plus

Corecţie de -11,89% a titlurilor Transgaz, ca urmare a datei ex-dividend

Volumul înregistrat în prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii a fost de 26,63 milioane de lei (5,7 milioane de euro), sub valorea medie zilnică a acestui an, de 47,4 milioane de lei.

În raportul zilnic al societăţii Prime Transaction, brokerii notează: "Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut evoluţii preponderent descendente, în prima şedinţă a săptămânii, cel mai mult scâzând indicele companiilor din sectorul energetic, BET-NG, -3,16%, în timp BET-FI este singurul indice care a închis în creştere, +0,67%.

Scăderea BET-NG a fost determinată, pe de o parte, de trecerea în data ex-dividend (n.r. prima zi în care cei care cumpără acţiuni nu mai beneficiază de dividende, efectul fiind resimţit, în general, printr-o corecţie a preţului în piaţă) a acţiunilor Transgaz (TGN), -11,89% şi pe de altă parte de corecţia înregistrată de titlurile OMV Petrom (SNP) -2,86%. În cazul indicelui BET-FI, avansul a fost determinat de creşterea cu 7,67% a acţiunilor SIF Oltenia (SIF5) ca urmare a anunţului privind vânzarea către Erste Bank a participaţiei la BCR. S-au mai remacat astăzi (n.r. ieri) şi titlurile BVB, cu o creştere de 2,5%, fiind astfel singurul emitent din BET care a închis şedinţa în creştere".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile SIF 5, care au însumat transferuri de 4,42 milioane de lei, ultima cotaţie a emitentului fiind de 2,05 de lei, în urcare cu 7,67 %.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de acţiunile TGN, care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 341 lei, rulajul consemnat de transportatorul de gaze naturale fiind de 4,27 milioane de lei.

Acţiunile SNP au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 0,306 lei, pe fondul unei valori transferate de 1,95 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de acţiunile Banca Transilvania (TLV), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul de 2,34 lei/titlu, în coborâre cu 0,43%, în contextul unui rulaj de 1,78 milioane de lei.

Pe piaţa "deal", au fost înregistrate, în total, patru tranzacţii.

Două dintre acestea, în valoare de 2 milioane de lei, au fost încheiate cu titlurile TGN, care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 342,5 lei/acţiune, în depreciere cu 11,5%.

A mai fost încheiat un "deal" cu titluri Fondul Proprietatea (FP), însumând 1,99 milioane de lei, la preţul unitar de 0,885 lei, în scădere cu 0,56%.

Tot pe aceeaşi piaţă, a fost realizată o tranzacţie cu acţiuni Impact Developer & Contractor (IMP), la preţul unitar de 0,9 lei, în stagnare, în valoare de 0,35 milioane de lei.

Indicele de referinţă BET, al celor mai lichide treisprezece acţiuni ale bursei, cu excepţia SIF-urilor, a scăzut cu 1,77%, iar indicele BET Plus, al celor mai tranzacţionate 40 de titluri de la BVB, a coborât cu 1,58%.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la BVB s-a depreciat cu 1,36%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Electroputere" (EPT): +10%

2. "Dafora" (DAFR): +8,45%

3. "Turism Felix" (TUFE): +7,83%

4. "SIF Oltenia" (SIF 5): +7,67%

5. "Sphera Franchise Group" (SFG): +2,86 %

Topul celor mai mari scăderi

1. "Transgaz" (TGN): -11,89%

2. "Oltchim" (OLT): -5,80%

3. "Antibiotice" (ATB): -4,44%

4. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): -3,38%

5. "Cemacon" (CEON): -3,08%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb