BVB BET reia raliul şi atinge un nou maxim istoric

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 24 august 2021

BET reia raliul şi atinge un nou maxim istoric

Rulajele revin şi urcă la 59,37 milioane de lei

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au reluat raliul ieri, iar BET (+0,68%) a închis prima şedinţă de tranzacţionare la un nou maxim istoric, de 12.167,22 puncte, evoluţie în convergenţă cu cele din pieţele externe. Cotaţiile au fost impulsionate de rezultatele pozitive, în linie cu aşteptările, publicate de Banca Transilvania (TLV), dar şi de anunţul includerii în indicii de piaţă emergentă ai FTSE Russell a acţiunilor OMV Petrom (SNP) şi TeraPlast (TRP).

Valoarea tranzacţionată a crescut considerabil faţă de şedinţa de vineri, urcând la 59,37 milioane de lei, din care piaţa principală a BVB a avut un aport de 50,61 milioane de lei. Piaţa produselor structurate a dat şi ea 5,74 milioane de lei la rulajul zilei de ieri, în condiţiile în care materiile prime (cupru şi petrol de exemplu) au înregistrat o revenire ieri după corecţiile de săptămâna trecută, iar în general pieţele dezvoltate din Europa şi de peste Ocean au înregistrat evoluţii pozitive.

În piaţa "regular", transferurile cu titlurile OMV Petrom s-au ridicat 20,25 milioane de lei, cotaţia SNP marcând o creştere de 3,10% la 0,432 lei după ce acţiunea emitentului a deschis şedinţa cu gap. În piaţa AeRO, niciun emitent nu a depăşit reperul tranzacţiilor de un milion de lei. Cele mai multe tranzacţii în piaţa AeRO au fost realizate cu acţiunile iHunt (HUNT).

Brokerii de la Prime Transaction au scris, în raportul lor zilnic: "Debut de săptămână pozitiv pentru majoritatea indicilor locali. BET-FI a fost singurul indice pe minus, cu o corecţie de 0,43%, în timp ce BET-NG a înregistrat cea mai mare creştere cu o evoluţie de 1,43%. Indicele BET s-a apreciat cu 0,68% şi a închis şedinţa de tranzacţionare la un nou maxim istoric. Valoarea tranzacţiilor a fost de 12,03 milioane euro, sub media anului curent. OMV Petrom a fost principalul furnizor de lichiditate în şedinţa de astăzi (ieri - n.r.), asigurând peste o treime din rulajul zilnic. Din indicele BET, notam creşterile emitentilor TeraPlast (TRP) +5,22% şi OMV Petrom (SNP) +3.10%, în urma anunţului includerii acestora în indicele FTSE pentru pieţe emergente. Singura societate cu o scădere de peste un procent a fost BRD Societe Generale (BRD), care s-a corectat cu 1,08%".

După tranzacţiile cu acţiunile Petrom, pe poziţia a doua în topul rulajului din piaţa "regular" s-au situat titlurile Banca Transilvania (TLV), ce au urcat cu 0,34% la preţul de 2,99 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de aproape 7,13 milioane de lei. Compania a raportat rezultate pozitive pentru primul semestru din acest an, în linie cu aşteptările pieţei.

Acţiunile TeraPlast (TRP) s-au apreciat şi ele cu 5,22%, până la 1,048 lei, un maxim istoric, în condiţiile unor schimburi de 4,4 milioane de lei.

Pe poziţia a patra în topul valorii tranzacţiilor s-au situat titlurile Nuclearelectrica (SNN), ce au cumulat un rulaj de 1,93 milioane de lei, acţiunile producătorului de energie electrică încheind ziua în creştere cu 1,70%, la preţul de 29,85 lei, în apropierea maximelor istorice.

Prin piaţa "deal" au fost realizate trei tranzacţii: una cu acţiunile SNP, în valoare de 1,74 milioane de lei, una cu acţiunile Transport Trade Services (TTS), în valoare de 1,98 milioane de lei, iar ultima a fost realizată cu titlurile Purcari Wineries (WINE), în valoare de 1,69 milioane de lei.

Indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, s-a apreciat cu 1,43%, la 786,10 puncte.

  Topul celor mai mari creşteri 

1. "SIF Hoteluri" (CAOR): +14,75%

2. "TeraPlast" (TRP): +5,22%

3. "Impact Developer & Contractor" (IMP): +5,13%

4. "Electroargeş" (ELGS): +4,97%

5. "Rompetrol Rafinare" (RRC): +4,26%

  Topul celor mai mari scăderi

1. "Prebet" (PREB): -2,57%

2. "Cemacon" (CEON): -2,25%

3. "Zentiva" (SCD): -2,22%

4. "SIF Banat-Crişana" (SIF1): -1,85%

5. "Altur" (ALT): -1,64%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb