BVB BET urcă cu 1,15%, către noi maxime anuale

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 28 iunie 2019

BET urcă cu 1,15%, către noi maxime anuale

Rulaj de 72,58 milioane de lei

După trei şedinţe cu rulaje scăzute în comparaţie cu media ultimelor patru săptămâni, optimismul a revenit ieri la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), unde toţi cei nouă indici au marcat aprecieri semnificative pe fondul unei valori tranzacţionate ce a urcat la 72,58 milioane de lei, cu mult peste media din acest an, situată la 43,56 milioane de lei. Prin piaţa "deal" nu a fost înregistrată nicio tranzacţie ieri.

Indicele BET a înregistrat un avans de 1,15%, încheind ziua la 8.749,34 de puncte, un nou maximum anual, doar doi emitenţi din cadrul acestui coş de acţiuni marcând deprecieri, respectiv Medlife (M) şi Sphera Franchise Group (SFG). Din punct de vedere tehnic, pragul de 8.800 de puncte reprezintă o rezistenţă importantă pentru referinţa pieţei.

Aproximativ 57% din valoarea tranzacţionată a fost dată de numai doi emitenţi, transferurile cu titlurile Fondul Proprietatea (FP) şi Banca Transilvania (TLV) însumând circa 41,3 milioane de lei. Cotaţiile celor mai lichizi emitenţi de la BVB au crescut cu 0,96% în cazul FP şi 0,21% pentru TLV, deşi ordine mari de tranzacţionare din finalul şedinţei au tras cotaţiile în jos.

Brokerii de la Prime Transaction au descris evoluţia de ieri a pieţei astfel: "Şedinţă verde pentru toţi indicii BVB. Variaţiile au fost cuprinse între o creştere de 0,54% pentru BET-FI şi un avans de 1,81% în cazul BET-NG. Lichiditatea a urcat considerabil, valoarea tranzacţiilor depăşind în şedinţa de astăzi (n.r. ieri) 15 milioane de euro. Aportul cel mai mare a venit din partea tranzacţiilor cu acţiuni FP, care au asigurat 33% din rulaj. Din cadrul indicelui BET, cea mai bună evoluţie a fost cea a titlurilor Transgaz (TGN), care au avansat astăzi (n.r. ieri) cu 3,42%, urmate de acţiunile Romgaz (SNG), cu o apreciere de 2,04%. La polul opus avem acţiunile M, cu o scădere de 1,23%".

Topul valorii tranzacţionate din piaţa "regular" este condus de acţiunile FP, a căror cotaţie a urcat până la 1,055 lei/titlu, pe fondul unui rulaj de 24,25 milioane de lei.

Pe poziţia a doua a acestui clasament se găsesc titlurile TLV, ce au cumulat transferuri de 17,05 milioane de lei, într-o şedinţă de tranzacţionare în care preţul a avansat până la 2,36 lei.

Acţiunile Electrica (EL) s-au apreciat cu 1,35%, la 11,3 lei, în condiţiile unei valori transferate de 5,88 milioane de lei, după ce Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a majorat tarifele de distribuţie a energiei electrice ale celor trei companii din grup cu circa 2-2,5%.

Pe poziţia a patra în acest top se găsesc acţiunile OMV Petrom (SNP), cu un rulaj de 5,26 milioane de lei, cotaţia titlurilor emitentului urcând cu 1,56% la 0,391 lei/unitate.Indicele BET-BK, reperul fondurilor de investiţii, a cunoscut un avans de 0,81%, în timp ce indicele extins BET-XT a crescut cu 1,08%.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb