Deşi numărul vînzătorilor părea să fie în creştere la finalul şedinţei bursiere de marţi, tendinţa generală a cotaţiilor a fost ieri ascendentă. Brokerii au fost de părere că valoarea mai mică a tranzacţiilor poate fi explicată de faptul că o mare parte dintre investitori au avut ieri o atitudine de aşteptare după creşterea explozivă de luni şi uşoara scădere de marţi.
Interesul ridicat al investitorilor pentru acţiunile societăţilor din domeniul financiar a determinat o creştere a cotaţiilor titlurilor celor două bănci şi ale SIF-urilor. Ca urmare, toţi indicii bursieri s-au apreciat faţă de nivelul atins marţi, atingînd noi maxime istorice.
Caracteristicile şedinţei bursiere de ieri (lichiditate de peste 30 miliarde de lei şi creşteri uşoare ale indicilor bursieri de la o şedinţă la alta) se vor menţine pînă în apropierea datelor de referinţă pentru aprobarea rezultatelor din 2003, susţin unii brokeri.
Acţiunile SIF au avut ieri o lichiditate redusă, valoarea totală a transferurilor fiind de 6,9 miliarde de lei. Deşi la începutul şedinţei cotaţiile au avut o tendinţă de scădere, către finalul acesteia numărul cumpărătorilor mai mare decît cel al vînzătorilor a determinat creşterea pre-ţurilor pentru patru din cele cinci titluri SIF.
• "Banca Română pentru Dezvoltare"
Acţiunile BRD au fost cele mai tranzacţionate pe parcursul şedinţei de ieri, transferurile în-cheiate cu acestea însumînd 6,47 miliarde de lei. După în-chiderea şedinţei, conducerea BRD a convocat AGA pentru aprobarea plafonului maxim de emisiune a obligaţiunilor, de 1.500 miliarde de lei. Brokerii apreciază că interesul ridicat pentru acţiunile BRD se va menţine şi în perioada urmă-toare, ceea ce ar putea determina noi creşteri ale cursului ac-ţiunilor.
• "Banca Transilvania" Cluj-Napoca
Cotaţia acţiunilor TLV a oscilat ieri între 4.900 şi 5.000 lei/acţiune, cele mai multe transferuri fiind încheiate la 4.950 lei/acţiune. Lichiditatea acţiunilor TLV a fost mai scă-zută decît în şedinţele precedente, valoarea transferurilor ri-di-cîndu-se la 2,27 miliarde de lei.
• "Rulmentul" Braşov
Cotaţia acţiunilor "Rulmentul" Braşov a înregistrat la finalul sesiunii de ieri o creştere cu 9,3%, ultima tranzacţie fiind în-cheiată la 820 lei/acţiune. Pe parcursul şedinţei de ieri preţul a avut o variaţie amplă, de la 760 la 820 lei/acţiune. Creşterea cotaţiei acţiunilor a fost determinată de numărul mai mare de cum-pă-rători pentru aceste titluri, au susţinut brokerii. Ei au mai precizat că aceeaşi presiune la cumpărare a fost întîlnită pentru restul societăţilor al căror curs este sub valoarea de tranzacţionare ("Electroputere" şi "Oil Terminal").
• "Azomureş" Tîrgu Mureş
Cursul acţiunilor "Azomureş" s-a apreciat ieri cu 5,1% faţă de cel înregistrat marţi, ajungînd la 3.100 lei/acţiune. Creşterea preţului a fost însoţită şi de o lichiditate ridicată. Brokerii sînt de părere că aprecierea cotaţiei acţiunilor "Azo-mureş" peste 3.000 lei/ac-ţiune este normală. Ei consideră că un preţ de 3.300-3.400 lei/acţiune, comparativ cu profitul net pe acţiune şi activul net unitar, fac acţiunile "Azomureş" atractive.