BVB cere aprobarea acţionarilor pentru a participa la majorarea capitalului Contrapărţii Centrale

ANDREI IACOMI
Piaţa de Capital / 31 iulie

BVB cere aprobarea acţionarilor pentru a participa la majorarea capitalului Contrapărţii Centrale

Acţionarii bursei sunt convocaţi, la începutul lunii viitoare, pentru a da undă verde planului de afaceri al CCP.RO actualizat

Conform planului iniţial, Contrapartea Centrală trebuia să fie operaţionlă în 2020

Actualizare - CCP.RO a notificat ASF că nu este în măsură să respecte termenul de 8 septembrie până la care trebuie să depună dosarul complet al Contrapărţii Centrale şi cere o prelungire

Având în vedere faptul că Autoritatea de Supraveghere Financiară a fost notificată de către CCP.RO că nu este în măsură să respecte termenul de 8 septembrie 2024 până la care CCP.RO trebuie să depună la ASF informaţii suplimentare pentru declararea dosarului complet şi solicită prelungirea acestui termen cu maxim 30 zile, într-o abordare prudentă şi în contextul importanţei ducerii la îndeplinire a obiectivului strategic de înfiinţare a unei contrapărţi centrale naţionale, Autoritatea a publicat spre consultare o propunere de modificare a art. 4. alin. (6) din Regulamentul ASF nr. 3/2013, ce vizează prelungirea termenului de depunere a documentelor suplimentare cu o perioadă suficientă de timp (90 zile), pentru a preîntâmpina repetarea unei situaţii similare celei ocazionate de ultima modificare a Regulamentului 3/2013, conform unui comunicat de presă al ASF.

"Amintim că ultima modificare a Regulamentului ASF nr. 3/2013 a avut loc prin Regulamentul nr. 4/2024 privind modificarea art. 4 alin. (6) din Regulamentul Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 3/2013 pentru autorizarea şi funcţionarea contrapărţilor centrale, emis în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului din 4 iulie 2012 privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărţile centrale şi registrele centrale de tranzacţii. Prin intermediul acestui regulament s-a extins termenul în care contrapartea centrală va depune la ASF informaţii suplimentare cu maximum 6 luni, termenul nou rezultat fiind de maximum 18 luni de la data solicitării acestora de către Autoritate", se arată în comunicat.

ASF a propus la acel moment, în cadrul consultării publice, un termen de extindere mai lung, respectiv de maximum 12 luni, dar la solicitarea CCP.RO termenul a fost extins doar cu 6 luni, perioadă care se dovedeşte insuficientă pentru finalizarea şi depunerea la ASF a documentaţiei complete de autorizare.

"Autoritatea de Supraveghere Financiară îşi menţine angajamentul de a sprijini, în continuare în limita competenţelor sale, realizarea proiectului de înfiinţare a unei contrapărţi centrale naţionale.

Precizăm totodată că ASF va urmări în continuare în analiza sa termenele şi exigenţele cerinţelor de autorizare prevăzute de legislaţia în vigoare şi, ulterior, cele impuse de noul pachet legislativ EMIR 3.0 de la momentul intrării în vigoare a acestuia", se mai arată în comunicat.

---

Consiliul Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a convocat acţionarii, în data de 3 septembrie, pentru a aproba participarea BVB cu cel mult trei milioane de euro la majorarea capitalului CCP.RO Bucharest, entitatea menită să opereze în calitate de Contraparte Centrală în ţara noastră, conform unui raport al operatorului pieţei noastre de capital publicat pe propriul site.

Demararea proiectului Contrapărţii Centrale a primit undă verde din partea acţionarilor BVB în 2019, în baza unui plan de afaceri conform căruia entitatea trebuia să fie operaţională în 2020. Doar că, în prezent, proiectul este blocat deoarece consultantul Euronext a ieşit din contractul cu CCP.RO, astfel încât CCP-ul a rămas fără soft pentru sistemul de decontare. S-a intrat într-o etapă de negociere pentru livrarea soft-ului cu firma care l-a realizat şi, după cum reiese din raportul BVB, s-a ajuns la un rezultat, dar la costuri mai mari. În aceste condiţii, conducerea CCP.RO a actualizat planul de afaceri al Contrapărţii Centrale, dar care trebuie aprobat de acţionarii entităţii, între care Bursa de Valori Bucureşti, care este acţionar majoritar.

În luna mai, în cadrul unei întâlniri la ASF, acţionarii CCP.RO au spus că susţin în continurea proiectul, inclusiv financiar. Întârzierile proiectului CCP.RO au stârnit de ceva timp nemulţumiri printre acţionari şi alţi stakeholderi, care s-au acutizat în ultima vreme. În plus, la finele lunii aprilie, la adunarea de bilanţ, acţionarilor BVB le-a fost prezentat spre aprobare Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pentru acest an, dar în documentele justificative nu se menţionează despre situaţia CCP-ului, respectiv noi întârzieri în autorizare şi necesitatea negocierilor pentru soft. Peste doar două zile lucrătoare, BVB a anunţat existenţa unor riscuri potenţiale induse de necesitatea negocierilor şi că evaluează inclusiv scenariul unei deprecieri parţiale a investiţiei - adică o pierdere.

Conform ultimului raport anual, capitalul social al CCP.RO este de 90,67 milioane de lei, participaţia BVB fiind de 52,4%. În acţionariatul entităţii mai sunt OPCOM, PPC Energy (fosta Enel), Electrica, Banca Transilvania, foste SIF-uri şi case de brokeraj.

Contrapartea centrală este o entitate necesară lansării produselor financiare derivate în ţara noastră şi a operaţiunilor de împrumut de acţiuni. Practic, CCP-ul se interpune între participanţii la piaţă, devenind contraparte pentru fiecare dintre ei. În acest mod, o tranzacţie se împarte în două, Contrapartea Centrală devenind cumpărător pentru vânzător şi vânzător pentru cumpărător. Aceasta garantează atât cumpărătorului, cât şi vânzătorului finalizarea decontării tranzacţiei.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. CCP masina de papat bani

    1. Exact. Cu salarii mai mari la personalul CCP decat cel la BVB, CCP nefiind functinoala.

    Tanase urmeaza sa-si dea "demisia" la final de an. Grupul BT nu-i va mai tolera minciunile.

    conducerea BVB sa dea actiunile primite gratuit inapoi societatii ca au fost achizitionate pe banii societatii si ei nu pot duce la bun sfarsit termenul de 8 septembrie până la care trebuie să depună dosarul complet al Contrapărţii Centrale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb