BVB Contrar aşteptărilor, indicii bursieri scad

Valentina Cosma
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 17 septembrie 2006

Deşi brokerii se aşteptau ca Bursa să crească, evoluţia ei dovedeşte contrariul. Şi ieri a fost o şedinţă în care indicii bursieri nu au înregistrat creşteri. Scăderile nu au fost însă de proporţii, cea mai mare pierdere înregistrând-o indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare BET FI, care a închis şedinţa la -0,70%. Acesta a fost urmat de indicele BET (-0,22%) care urmăreşte evoluţia preţurilor celor mai lichide zece acţiuni listate, şi de indicele BET C care a pierdut -0,02%.

Valoarea totală a atins 33.637.372 lei ( 9.760.931 euro), în creştere cu 28% faţă de valoarea tranzacţiilor realizate miercuri (am exclus oferta publică de obligaţiuni BERD a cărei valoare a fost de peste 526 milioane lei).

Cosmin Tudone, de la SSIF "Eastern Securities" consideră că şedinţa de ieri a fost una cel puţin ciudată. Aceasta din cauză că sectorul SIF a scăzut, deşi toată lumea se aştepta să crească. Fiecare SIF deţine circa 6% din BCR, a cărei privatizare este preconizată să fie finalizată în data de 21, fapt care este de natură să le influenţeze pozitiv cotaţiile. În schimb, PRM şi PSD au contestat ieri la Curtea Constituţională privatizarea BCR.

Un alt motiv foarte puternic de creştere a Bursei ar trebuie să fie raportul de ţară care va fi prezentat pe data de 26 septembrie. Brokerii se aştea-ptă ca raportul să fie pozitiv. Dacă aşteptările lor vor fi confirmate, vom avea "o bilă albă" în perspectiva integrării în Uniunea Europeană. În opinia domnului Tudone, dacă raportul de ţară va aduce rezultate favorabile, mulţi străini vor considera ţara noastră drept atractivă pentru investiţii şi, în consecinţă, Bursa ar trebui să urce.

La formarea valorii totale cea mai importantă contribuţie a venit ieri din partea SIF 5 "Oltenia" cu titlurile căreia s-au realizat tranzacţii în valoare de 7.947.705 lei. Deşi cotaţia acţiunii SIF 5 a închis sesiunea la -1,5%, volumul transferat a fost destul de bun (aproape 3 milioane de titluri). Preţul a oscilat între minimul de 2,66 lei/acţiune şi maximul de 2,72 lei/acţiune.

La o diferenţă notabilă de ocupanta primului loc, BRD a ocupat locul secund în topul lichidităţii, cu transferuri în valoare de 4.741.413 lei.

În cadrul şedinţei de ieri s-au transferat 58.000 acţiuni BRD pe piaţa deal, la preţul de 17,5 lei/acţiune. Acest titlu a fost printre puţinele care au încheiat sesiunea pe plus (+1,7%). Cotaţia BRD a urcat în trepte de la deschiderea sesiunii de ieri până la închiderea acesteia. Ultimul transfer s-a realizat la 17,5 lei/acţiune, iar preţul maxim a fost de 17,6 lei/acţiune.

Al doilea SIF prezent ieri în topul lichidităţii a fost SIF 2 "Moldova", cu ale cărei titluri s-au realizat transferuri în sumă de peste 4,4 milioane lei. Cotaţia acţiunilor a cres-cut în deschiderea şedinţei, după care a scăzut spre închidere.

Liderul pieţei la volumul transferat a fost ieri "Rompetrol Rafinare" Constanţa, cu 9.630.500 titluri. Titlurile RRC au evoluat între minimul de 0,82 lei/acţiune şi maximul 0,84 lei/acţiune, şi au cunoscut o apreciere de +0,4%. Brokerii consideră că, în continuare, acest titlu are potenţial de creşteri uşoare ale cotaţiilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb