BVB Controversele legate de pragul de deţinere minimă la SIF-uri aduc acalmie pe piaţa bursieră

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 8 martie 2005

Şedinţa de ieri poate fi caracterizată ca fiind echilibrată, fără variaţii şi fără volume mari de tranzacţionare. "Volumele moderate se datorează unor neînţelegeri de către investitori a anumitor fenomene, astfel că aceştia se gîndesc de mai multe ori înainte de a investi", afirmă Marcel Murgoci, broker la "Estinvest", făcînd referire la problema pragului de deţinere la SIF-uri. Valoarea totală a tranzacţiilor perfectate ieri a fost apropiată de cea din şedinţa de luni, cifrîndu-se la 24,9 milioane RON.

În principal piaţa a fost marcată de o agitaţie uşoară pe acţiunile SIF-urilor. Indicele BET-FI este singurul care s-a apreciat uşor, cu 0,17%, în condiţiile în care tranzacţiile cu aceste titluri au reprezentat ieri peste 40% din piaţă. Ceilalţi doi indici bursieri au scăzut în prima parte a şedinţei pentru ca, spre final, să crească uşor. Totuşi, cei doi indici nu au mai putut recupera întreaga pierdere suferită, astfel că indicele BET s-a depreciat cu 0,73%, iar indicele BET-C a scăzut cu 0,76%.

În sectorul SIF-urilor, singurele creşteri au fost ieri cele ale SIF3 "Transilvania" şi SIF5 "Oltenia". Cotaţiile ambelor fonduri de investiţii s-au majorat cu 0,4%, pe fondul unor rulaje medii.

Sectorul bancar s-a înscris ieri pe un trend descendent. Cea mai semnificativă scădere a suferit-o "Banca Comercială Carpatica". Pe fondul unui rulaj scăzut, de puţin peste 200.000 de titluri, cotaţia acţiunilor BCC s-a depreciat cu 2,4%. La des-chidere, acţiunile băncii erau cotate la 6,4 RON, urmînd să scadă uşor pe parcursul şedinţei, pînă la minimul de 6,2 RON, la care s-a şi închis şedinţa. Şi celelalte două bănci au suferit ieri deprecieri considerabile ale cotaţiilor. Acţiunile TLV "Banca Transilvania" au avut, la închiderea şedinţei, preţul de 1,48 RON, în scădere cu 0,7% faţă de ziua precedentă, în condiţiile unei valori totale a transferurilor de 3,4 milioane RON. În cazul acţiunilor BRD, deprecierea a fost mai puternică, de 1,6%, continuînd trendul des-cendent al ultimei luni. Valoarea totală a transferurilor se ridică la 4,3 milioane RON, BRD fiind cel mai tranzacţionat emitent al şedinţei. Sectorul petrolier a înregistrat evoluţii diferite. Titlurile RRC au avut o lichiditate scăzută, cu presiuni în ultima oră a şedinţei. Cotaţia s-a apreciat cu 1%, preţul de închidere fiind de 0,101 RON. În schimb, SNP "Petrom" a suferit o depreciere a cotaţiei cu 1,6%. Volumele mai mari de tranzacţionare au apărut în a doua parte a şedinţei, conducînd la un rulaj total de peste 4 milioane de titluri care s-au cifat la 2,4 milioane RON.

Cîteva dintre societăţile listate au înregistrat ieri creşteri semnificative. Acţiunile "Sinteza Oradea" au suferit ieri o apreciere a cotaţiei cu 6%. Aceste creşteri de preţ ale titlurilor STZ ar putea avea la bază lupta pentru putere între cei doi acţionari semnificativi ai acestei companii, cu deţineri de 28% şi respectiv 32% din capitalul social. Cotaţia titlurilor ASP "Rafinăria Astra Română" s-a apreciat ieri cu 5,2%, pe fondul speculaţiilor legate de o posibilă delistare a companiei. Şi "Amonil" Slobozia a înregistrat ieri o creştere de 3,2%, probabil ca urmare a rezultatelor financiare remarcabile obţinute anul trecut (profit de 7,2 milioane RON, de opt ori mai mare decît în anul anterior).

SIF5 "Oltenia"

Acţiunile SIF5 "Oltenia" transferate ieri s-au cifrat la 2,1 milioane RON. Şedinţa s-a deschis la 2,72 RON/acţiune, iar în prima parte a zilei cotaţia a scăzut pînă la 2,70 RON/acţiune. Maximul a fost de 2,74 RON/acţiune, iar şedinţa s-a închis în apropierea acestui preţ, la 2,73 RON/acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb