BVB Cotaţia acţiunii "Turbomecanica" a crescut cu 14,3%

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 februarie 2006

Conducerea "Turbomecanica" intenţionează să distribuie 90% din profit sub formă de dividende şi va diviza valoarea nominală a acţiunii

Finalul săptămînii a adus o lichiditate redusă la Bursă, cu o valoare totală a tranzacţiilor de 34,9 milioane de RON. În sesiunea bursieră de vineri au existat emitenţi ale căror cotaţii au cres-cut spectaculos, însă nu au lipsit şi scăderi importante de curs. Indicii bursieri s-au depreciat uşor comparativ cu ziua anterioară. Astfel, indicele BET a scăzut cu 0,38%, în timp ce indicele BET-FI, care indică evoluţia cotaţiilor SIF a scăzut cu 0,3% faţă de nivelul de joi.

Cel mai tranzacţionat titlu de la prima categorie a fost vineri "Banca Transilvania", cu un rulaj de circa 6 milioane de RON. Cotaţia titlurilor băncii a urcat vineri pînă la nivelul maxim al zilei de 1,49 RON/acţiune, unde a şi închis. Cursul la închiderea zilei a fost în creştere cu 0,7% faţă de cel anterior. Cotaţia acţiunilor băncii BRD a avut o evoluţie contrară titlurilor "Banca Transilvania". Preţul acţiunilor a fluctuat între 19,1 RON şi 19,4 RON/acţiune. Spre final, vînzătorii s-au impus, fapt care a condus la o depreciere a cotaţiei de 1% pînă la 19,2 RON/acţiune. La aceeaşi categorie, pe locul secund în ceea ce priveşte valoarea transferată s-a situat "Petrom". Rulajul realizat cu titlurile SNP a depăşit cu puţin 3 milioane de RON. Pe parcursul zilei, cotaţia a oscilat între 0,5900 RON şi 0,6050 RON/acţiune, nivel maxim al şedinţei la care a şi închis. Cursul a fost cu 0,8% peste cel anterior.

Preţurile acţiunilor SIF au scăzut încă din prima parte a şedinţei, după care şi-au revenit. Trei din cele cinci societăţi de investiţii financiare au închis ziua la aceleaşi cotaţii ca cele din sesiunea bursieră anterioară. Singurul SIF care a înregistrat cea mai mare reducere de curs a fost SIF2 "Moldova". Preţul la finalul şedinţei de tranzacţionare a fost de 2,53 RON/titlu, în scădere cu 1,2% comparativ cu cel anterior. Valoarea totală a transferurilor perfectate cu titlurile SIF2 a însumat circa 2,5 milioane de RON. Cel mai tranzacţionat titlu SIF a fost vineri SIF5 "Oltenia", cu un rulaj de 3,38 milioane de RON, res-pectiv o treime din totalul categoriei.

Cea mai tranzacţionată acţiune din piaţă a fost "Rompetrol Rafinare" Constanţa. Cotaţia în prima parte a zilei a ajuns la 0,1080 RON/titlu. În partea doua a zilei, cursul a urcat pînă la 0,1130 RON/acţiune, fără susţinere însă la acest nivel de preţ. La final, pe fondul unui ordin de vînzare, cursul a fost de 0,1110 RON/acţiune, în scădere cu 3,5% faţă de cel precedent. Au fost tranzacţionate 65,5 milioane de acţiuni în sumă de 7,23 milioane de RON.

"Turbomecanica" Bucureşti

Cotaţia titlurilor "Turbomecanica" Bucureşti a crescut pînă aproape de nivelul maxim admis de Bursa de Valori Bucureşti. Compania a anunţat că intenţionează să distribuie circa 90% din profitul net, respectiv un dividend de 1,09 RON şi că va diviza valoarea nominală a acţiunii de la 2,5 RON la 0,1 RON. Aceste veşti au avut rolul să atragă cumpărătorii, fapt care a condus la un curs maxim de 16,1 RON/acţiune. Preţul la finalul zilei a fost de 16 RON/acţiune, în creştere cu 14,3% comparativ cu ziua anterioară.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb