BVB Creştere de 1,68% pentru BET

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 iunie 2019

Creştere de 1,68% pentru BET

Rulaj de 55,76 milioane de lei

O nouă şedinţă de tranzacţionare în care optimismul şi rulajul s-au menţinut la niveluri ridicate a fost consumată ieri, indicele BET, referinţa Bursei de Valori Bucureşti (BVB), marcând o creştere de 1,68% şi reuşind astfel să atingă 8.615,37 de puncte, un nou maxim al anului.

Valoarea tranzacţionată a coborât faţă de cea din şedinţa anterioară, dar tot peste valoarea medie zilnică din acest an, transferurile realizate ieri însumând 57,76 milioane de lei, circa 30% din tranzacţii fiind realizate cu acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD).

Doar patru acţiuni cotate la BVB au înregistrat scăderi ale cotaţiilor în şedinţa de ieri, în timp ce din indicele BET doar două titluri au închis în stag-nare, respectiv Alro (ALR) şi Transelectrica (TEL).

Anca Păltineanu, analist de investiţii în cadrul societăţii de brokeraj Tradeville, a descris evoluţia de ieri a pieţei astfel: "Astăzi (n.r. ieri), indicii Bursei de Valori Bucureşti au avut o evoluţie pozitivă, spre deosebire de cea de pe principalele bursei europene, care au avut o evoluţie în general negativă în cadrul şedinţei de tranzacţionare de miercuri. Indicele BET a câştigat 1,68% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între o creştere de 0,61% pentru indicele sectorului energetic BET-NG şi un avans de 1,66% în cazul indicilor BET-TR şi BETPlus. Valoarea totală a tranzacţiilor de pe piaţa reglementată a fost de 12,21 milioane de euro, depăşind media zilnică de 9,43 milioane de euro înregistrată de la începutul anului. Cel mai mare avans pe segmentul principal, în afara indicelui BET, l-au înregis-trat acţiunile Carbochim (CBC), cu o creştere de 14,29%, pe fondul tranzacţionării unui volum redus. În cadrul indicelui BET, preţul titlurilor Sphera Franchise Group (SFG) a avut cea mai bună evoluţie, marcând un avans de 5,70%, în condiţiile în care pe acest simbol s-a tranzacţionat un volum de acţiuni aflat sub media ultimelor şase luni. Cea mai mare scădere pe piaţa reglementată au înregistrat-o astăzi (n.r. ieri) acţiunile Transilvania Broker de Asigurare (TBK), cu o depreciere de 4,8%, având un volum peste media ultimelor şase luni, fiind urmată de scăderea titlurile Bermas (BRM), ce au scăzut 1,57%, pe fondul unui volum de acţiuni redus".

Topul valorii tranzacţionate din piaţa "regular" este condus de acţiunile BRD, a căror cotaţie a urcat cu 1,72%, până la 11,84 lei/titlu, pe fondul unui rulaj de 16,52 milioane de lei.

Pe poziţia a doua a acestui clasament se găsesc titlurile Fondul Proprietatea (FP), ce au cumulat transferuri de 8,52 milioane de lei, într-o şedinţă de tranzacţionare în care preţul a avansat cu 2,83% până la 1,09 lei, un nou maximum istoric.

Acţiunile Banca Transilvania (TLV) s-au apreciat cu 2,27%, la 2,25 lei, în condiţiile unei valori transferate de 7,14 milioane de lei.

Pe poziţia a patra în acest top se găsesc acţiunile Electrica (EL), cu un rulaj de 5,59 milioane de lei, cotaţia SNG urcând cu 1,35% la 11,3 lei/unitate.

Prin piaţa "deal" au fost înregistrate două tranzacţii, cea mai importantă dintre acestea cu acţiunile FP, la preţul unitar de 1,07 lei, cu 0,94% peste referinţa din piaţa "regular", valoarea trans-ferului fiind de 6,42 milioane de lei.

Un alt transfer negociat a fost încheiat cu acţiunile Mecanica Ceahlău (MECF), ce a fost realizat la preţul unitar de 0,129 lei, în scădere cu 14%, pentru suma de 0,48 milioane de lei.

Indicele BET-BK, reperul fondurilor de investiţii, a cunoscut un avans de 1,29%, în timp ce indicele extins BET-XT a crescut cu 1,46%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Carbochim" (CBC): +14,29%

2. "Oil Terminal" (OIL): +9,59%

3. "Comcm" (CMCM): +7%

4. "Prodplast" (PPL): +5,83%

5. "Sphera Franchise Group" (SFG): +5,7%

---------------

Topul celor mai mari scăderi

1. "Transilvania Broker de Asigurare" (TBK): -4,8%

2. "Bermas" (BRM): -1,57%

3. "Aages" (AAG): -0,7%

4. "Biofarm" (BIO): -0,3%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb