BVB Creşteri consistente la bursa noastră, înaintea rebalansărilor din indicii FTSE Russell

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 21 martie 2022

Creşteri consistente la bursa noastră, înaintea rebalansărilor din indicii FTSE Russell

Tranzacţii de 189 milioane lei, cu mult peste media zilnică a anului Schimburi "deals" cu 1,2% din SIF Oltenia

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat sesiunea de tranzacţionare de vineri în apreciere, remarcându-se achiziţii masive chiar la finele şedinţei bursiere, ceea ce arată că la cumpărare au fost investitori instituţionali mari. Dinamica are probabil legătură cu modificările structurilor indicilor FTSE Russell ce intră în vigoare începând de astăzi, ceea ce determină rebalansări în portofoliile fondurilor.

Indicele BET, care prin intrarea Aquila (AQ) are acum 20 de companii, a urcat cu 1,64%, până la 12.685 de puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a apreciat cu 0,96%, până la 2.395 de puncte.

Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la aproape 189 milioane de lei, cu mult peste media zilinică a acestui an, de 100 milioane de lei, ceea ce indică încă odată către prezenţa în piaţă a investitorilor străini de calibru.

Brokerii de la Prime Transaction au scris, în raportul lor zilnic: "Final de săptămână pozitiv pentru indicii BVB. Creşterile au fost cuprinse între 0,44% pentru BETAeRO şi 1,7% în cazul BET-FI. Valoarea tranzacţiilor a fost de 38,15 milioane euro, în creştere comparativ cu ultimele şedinţe de tranzacţionare (...). Din indicele BET, acţiunile Nuclearelectrica (SNN) s-au apreciat cu 5,89%, înregistrând cea mai mare creştere de astăzi (n.r. vineri). La polul opus, titlurile Transgaz (TGN) au închis şedinţa cu o corecţie de 5,83%".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile MedLife (M), ce au cumulat un rulaj de 64,78 milioane de lei, titlurile prestatorului privat de servicii medicale încheind ziua în scădere cu 1,71%, la preţul de 23 de lei.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 2,61%, la preţul de 0,472 lei, pe fondul unor schimburi de 33,09 milioane de lei.

Pe poziţia a treia a acestui clasament s-au situat titlurile Banca Transilvania (TLV), cu un rulaj de 21,04 milioane de lei, acţiunile instituţiei de credit încheind ziua cu o apreciere de 2,94%, la preţul de 2,625 lei.

Titlurile Nuclearelectrica au crescut până la preţul de 44,95 lei, în condiţiile unei valori a tranzacţiilor de 19,46 milioane de lei.

În piaţa "deals" au avut loc şapte tranzacţii cu acţiuni SIF Oltenia (SIF5), la preţul unitar de 2,04 lei, cu 1,24% peste referinţa din piaţa "regular". Cele 5,95 milioane de acţiuni tranzacţionate reprezintă aproape 1,2% din capitalul societăţii de investiţii financiare din Craiova.

Indicele compozit BETPlus a avut un avans de 1,63%, la 1.892 de puncte, în timp ce indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, s-a apreciat cu 1,1%, până la 838 de puncte.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 30 de titluri de la bursa noastră, a crescut cu 1,51%, la 1.103 puncte.

Topul celor mai mari creşteri 

1. "COS Târgovişte" (COS): +14,59%

2. "Uztel" (UZT): +10,16%

3. "SIF Hoteluri" (CAOR): +8,13%

4. "Sinteza Oradea" (STZ): +7,53%

5. "Nuclearelectrica" (SNN): +5,89%

Topul celor mai mari scăderi

1. "UCM Reşiţa" (UCM): -14,71%

2. "Transgaz" (TGN): -5,83%

3. "Transelectrica" (TEL): -2,79%

4. "Compa" (CMP): -2,62%

5. "Conpet" (COTE): -2,60%

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. cresteri consistente la BVB,cu exceptia celor din portofoliul meu,daca eram ascultator si nu imi puneam ambitia sa cumpar OMV la 57euro,si ATS la 52euro.....nu aveam asa mare pierdere virtuala de peste 22.000 euro....am reintrat pe OMV cumparand 220 actiuni x41 euro,pe alt cont,dar....incasze eu DVD ende de aproape 4000 euro,dar nu recuperez paguba care o am acum pe OMV si ATS......daca nu purtam grija unui prieten care detine BRK i eram mai atent cu investitiile mele, aveam un plus consistent.......

    1. Cum sa cumperi atât de multe acțiuni la OMV acum cund au prețul asta? SHELL merge struna și e la jumate de preț, am 30% creșterea pe acțiuni plus ca mai și da dividende de 4 ori pe an

      La AT&S am lucrat eu! Era de cumpărat acu un an când erau 37 de euro nu acum la prețul asta.

    Furnizorul global de indici FTSE Russell a anuntat si excluderea, incepand cu 21 martie, a actiunilor Bittnet Systems (BNET) din indicii FTSE Global Micro Cap.

    1. Asta e actiunea aia unde ai parte in ultimii ani doar de scaderi si citate motivationale de la conducere?In timp ce ei isi dau actiuni in delir pentru performanta?

      Ce lichiditate putea sa aiba una ca asta de care cauta toti sa scape si o sa ramana numai a lor,din actiuni SOP. 

      aha,aici se vede inteligenta fratilor.

      daca le spui se supara si te arunca afara din grupul lor. 

      Ce imi place cum fratii se gandesc si la actionarii marunti sa-i dilueze cu majorarile de CS prin emitere de actiuni sa cumpere alte societati ei.

      Iar profitul BNET ramane modic in acest timp. 

      Directorii primesc actiuni si ulterior le arunca in piata. 

      Sa intelegem ca nici ei nu cred in biznis? 

      au mai semnat sa ia o firma,are profit 1,6 milioane lei,ei dau 12 pe ea,ar zice unii ca e afacere buna,doar ca 80 de angajati noi la care o sa mearga anual macar 5-6 milioane actiuni gratis care in piata sunt mai mult decat profitul realizat de firma aia!

      au inceput sa se mai prinda si investitorii ca totul este o schema de camuflat actiunile pe care si le dau aiurea pentru performanta de a scadea nonstop actiunea 

      daca nu ar cumpara snopuri de firme,ar baga mai repede de seama actionarii ca BNET arde gazul de pomana dar isi dau zeci de milioane de actiuni anual 

      asa,baga un paravan ca uite cate firme adaugam,uite ce profit bagam in plus cu ele 

      doar ca nu scade degeaba actiunea,ca piata s-a prins ca numarul actiunilor creste de cateva ori m ai repede decat rentabilitatea 

      deja au inceput sa faca morisca la CODE ca vine sfarsitul trimestrului si s-a topit profitul ala de pe financiar din pix pe 2021 

      daca te uiti in convocator si documentele lor suport nu-ti trebuie multa minte sa realizezi ca preocuparea astora singulara este cum sa-si dea actiuni si de unde,cum sa imbrobodeasca operatiunea 

      ca sa nu dea un leu actionarilor baga textul cu cresterea,achizitiile de companii

      deja au angajati cat o fabrica de confectii in lohn,dar au si ei o noima,sa mascheze cate actiuni ia sefimea,ca de,uite ca iau toti angajatii! 

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb