BVB Debut pozitiv de săptămână la Bursă

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 19 mai 2020

Debut pozitiv de săptămână la Bursă

BET-FI, singurul indice în scădere

Lichiditate sub media zilnică a anului

Opt din cei nouă indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii în creştere, într-un climat extern favorabil pentru activele de risc, cu avasuri consistente în pieţele din Europa şi din Statele Unite ale Amercii, în prima parte a zilei bursiere.

Numărul persoanelor infectate cu virusul Covid-19 este în continuă scădere, iar activităţile se reiau treptat în mai multe ţări de pe Bătrânul Continent.

Autorităţile de supraveghere dintr-o serie de ţări europene, între care Belgia, Austria şi Franţa, au decis să elimine restricţiile privind interzicerea operaţiunilor de short-selling (operaţiune în care se mizează pe scăderea preţurilor), ce fuseseră impuse la jumătatea lunii martie, într-un demers de a limita căderea pieţelor din acea perioadă.

În Statele Unite, bursele marcau creşteri îndeosebi pe fondul unor semnale pozitive privind rezultatul unor studii preliminare ale unui vaccin experimental pentru Covid - 19.

În plus, optimismul a fost susţinut şi de declaraţiile preşedintelui Federal Reserve Jerome Powell, care a precizat că Banca Centrală a Statelor Unite va continua să susţină economia şi pieţele financiare, în timpul pandemiei.

În acest context, la Bucureşti indicele BET, ce include cele mai lichide şaptesprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a urcat cu 1,52%, la 8.298,02 puncte, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de titluri de la bursa noastră, s-a apreciat cu 1,09%, la 762,02 puncte.

Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 41,93 milioane de lei, sub media zilnică a anului, de circa 54,31 milioane de lei, în condiţiile în care prin piaţa "deal" nu a fost realizată nicio tranzacţie.

În raportul zinic al societăţii, brokerii de la Prime Transaction au notat: "Evoluţii preponderent pozitive pentru indicii BVB. BET-FI a fost singurul indice pe minus, cu o corecţie de 0,7%, în timp ce la polul opus, BET-NG a înregistrat cea mai bună evoluţie cu o creştere de 2,1%. Valoarea tranzacţiilor a fost de 8,6 milioane euro, sub media anului curent. Banca Transilvania (TLV) continuă să îşi menţină poziţia de lider din punct de vedere al lichidităţii, cu un rulaj de 29% din valoarea tranzacţionată. Din cadrul indicelui BET, remarcăm evoluţia emitentilor: Electrica (EL), 2,99%, OMV Petrom (SNP), 2,41% şi Conpet (COTE), 2,26%. La capitolul scăderi, avem trei societăţi care au închis şedinţa pe minus: Sphera Franchise Group (SFG), -3,27%, Bursa de Valori Bucureşti (BVB), -1,19% şi Purcari Wineries (WINE), -0,97%".

Titlurile Banca Transilvania, cele mai lichide acţiuni de la BVB şi cea mai bine clasată companie a pieţei noastre de capital din indicele MSCI Frontier Markets, au avut un avans de 0,74%, la 1,91 lei, transferurile cu titlurile instituţiei de credit din Cluj ridicându-se la 12,15 milioane de lei.

Pe treapta a doua a topului rulajului din piaţa "regular" se află acţiunile Fondul Proprietatea (FP), care au încheiat şedinţa bursieră la preţul de 1,19 lei, în creştere cu 1,28%, în condiţiile unui rulaj de 5,82 milioane de lei.

Valoarea transferurilor cu titlurile Romgaz (SNG) s-a ridicat la 3,02 milioane de lei, cotaţia producătorului de gaze naturale apreciindu-se cu 2,21%, până la preţul de 30 lei.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a fost ocupat de acţiunile Nuclearelectrica (SNN), care au angrenat un rulaj 2,47 milioane de lei, ultima cotaţie a titlurilor companiei fiind de 16,74 lei, în creştere cu 1,7%.

Indicele compozit BET Plus a urcat cu 1,48%, la 1.243,51 puncte, în vreme ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a marcat un avans de 0,91%, până la 1.595,88 puncte.

Topul celor mai mari creşteri 

1. "Prodplast" (PPL): +11,02%

2. "Altur" (ALT): +10,00%

3. "Turbomecanica" (TBM): +7,56%

4. "Artego" (ARTE): +4,55%

5. "Cemacon" (CEON): +4,36%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Societatea de Construcţii Napoca" (NAPO): -14,83%

2. "Uamt" (UAM): -14,11%

3. "Transilvania Broker" (TBK): -8,13%

4. "Dafora" (DAFR): -7,25%

5. "SIF Moldova" (SIF2): -4,14%

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb