BVB Debut pozitiv de săptămână pentru indici

A. I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 25 august 2020

Debut pozitiv de săptămână pentru indici

Acţiunile Banca Transilvania - liderul topului lichidităţii

Săptămâna de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a început cu aprecieri pentru majoritatea indicilor, într-un mediu dominat de creşteri în pieţele europene şi a celor din Statele Unite, în primele ore ale sesiunii bursiere.

"Pieţele americane au deschis săptămâna în creştere, pe măsură ce numărul de infecţii noi cu Covid-19 din Statele Unite a scăzut la minimul ultimelor două luni, întărind speranţele investitorilor că cele mai grave efecte ale pandemiei asupra economiei au trecut", notează investing.com

La Bucureşti, indicele BET, al celor mai tranzacţionate şaptesprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a urcat cu 0,14%, în timp ce indicele BET-XT, ce reflectă parcursul celor mai lichide 25 de titluri ale bursei noastre, a crescut cu 0,2%.

Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 37,35 milioane de lei, peste 40% (42,8%) provenind din transferurile cu acţiunile Banca Transilvania. Titurile instituţiei de credit au cumulat un rulaj de 15,99 milioane de lei, cotaţia TLV înregistrând un avans de 1,83%, la 2,23 lei.

În raportul zilnic al societăţii, brokerii de la Prime Transaction au notat: "Debut de săptămâna pozitiv pentru indicii BVB. Indicele BET-FI a înregistrat cel mai mare avans, de 0,44%, în timp ce la la polul opus, singurul indice care a închis pe minus este BET-NG, cu o scădere de 0,18%. Valoarea tranzacţiilor a fost de 7,7 milioane euro, sub media anului curent, Banca Transilvania fiind lider detaşat la lichiditate. Din indicele BET avem titlurile a trei emitenţi care s-au apreciat cu peste un procent: Banca Transilvania (TLV), 1,83%, Nuclearelectrica (SNN), 1,33% şi Transelectrica (TEL), 1,26%. La polul opus, remarcăm scăderile acţiunilor societăţilor: Alro (ALR), -2,28%, TeraPlast (TRP), -1,69% şi Bursa de Valori Bucureşti (BVB), -1,19%".

După acţiunile TLV, în clasamentul rulajului din piaţa "regular" s-au clasat titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), ce au cumulat un rulaj de 4,62 milioane de lei. Cotaţia instituţiei de credit a coborât cu 0,35%, la 11,52 lei,

Poziţia a treia în acest top a fost ocupată de acţiunile Transelectrica (TEL), ce au urcat cu 1,26%, la preţul de 24,2 lei, în condiţiile unei valori tranzacţionate de 2,63 milioane de lei.

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au încheiat şedinţa bursieră la preţul de 1,235 lei, în scădere cu 0,4%, pe fondul unei lichidităţi de 2,29 milioane lei.

Prin piaţa "deal" nu a fost realizată nicio tranzacţie.

Indicele compozit BETPlus s-a apreciat cu 0,16%, în timp ce indicele BET-BK, reperul fondurilor de investiţii în acţiuni, a urcat cu 0,29%.

Topul celor mai mari creşteri 

1. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): +3,29%

2. "Erste Group Bank" (EBS): +1,96%

3. "Antibiotice" (ATB): +1,87%

4. "Banca Transilvania" (TLV): +1,83%

5. "SIF Moldova" (SIF2): +1,55%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Transilvania Construcţii" (COTR): -6,21%

2. "Condmag" (COMI): -5,88%

3. "Romcarbon" (ROCE): -3,07%

4. "Transilvania Broker de Asigurare" (TBK): -2,52%

5. "Rompetrol Well Services" (PTR): -2,29%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb