BVB Gabriel Aldea, Intercapital Invest: "Toţi indicii s-au apreciat semnificativ"

GEORGE FORCOŞ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 25 august 2016

Gabriel Aldea, Intercapital Invest: "Toţi indicii s-au apreciat semnificativ"

Lichiditatea a crescut la 15,1 milioane euro

78% din rulaj, realizat prin tranzacţionarea de titluri SIF1 Banat Crişana, în cadrul ofertei publice de cumpărare

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a fost dominată, în şedinţa de tranzacţionare de miercuri de tranzacţionarea unui pachet de 30,85 milioane de acţiuni "SIF Banat Crişana" (SIF 1), în cadrul ofertei publice de cumpărare de acţiuni (POF) prin care societatea răscumpără 5,62% din acţiunile proprii.

Astfel, a fost înregistrat un rulaj de 52,44 milioane de lei cu titluri SIF 1 (adică 77,5% din lichiditatea totală de miercuri), în cadrul acestei oferte, preţul la care au fost încheiate tranzacţiile fiind de 1,7 lei pe acţiune.

Indicii BVB au încheiat şedinţa de miercuri în apreciere, în contextul în care volumul total de tranzacţionare a fost de 67,6 milioane de lei (15,1 milioane euro), mai mare decât marţi (3,9 milioane euro).

Domnul Gabriel Aldea, Director General Adjunct în cadrul Intercapital Invest, ne-a declarat: "Înregistrăm astăzi (miercuri, n.r.) o şedinţă foarte bună pentru piaţa locală, toţi indicii apreciindu-se semnificativ în şedinţa curentă. Cea mai amplă creştere a fost înregistrată de către indicele ROTX, la aprecierea cu 1,28% a acestuia contribuind semnificativ acţiunile Erste Bank (EBS), care au reuşit o şedinţă foarte bună, închizând ziua cu un plus de 3,17%. Remarcăm evoluţia foarte bună şi a indicelui de energie şi utilităţi, acesta fiind susţinut de creşterile notabile ale acţiunilor Romgaz (SNG), cu 2,17% şi Transgaz (TGN), cu 1,75%. Din zona acţiunilor lichide s-au evidenţiat evoluţiile foarte bune şi ale acţiunilor SIF Banat Crişana (SIF1) şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD), acestea apreciindu-se cu 2,67%, respectiv 2,25% faţă de ziua anterioară".

Domnia sa a punctat: "În cazul acţiunilor SIF1, menţionăm faptul că ieri (marţi, n.r.) a fost ultima zi în care investitorii puteau subscrie în oferta de răscumpărare de acţiuni proprii iniţiată de către societate (putând astfel să-şi vândă o parte dintre acţiunile deţinute la preţul de 1,7 lei/acţiune), astăzi (miercuri, n.r.) unii investitori optând probabil pentru a recumpăra acţiunile pe care le-au vândut în ofertă. Chiar dacă valoarea tranzacţiilor pe segmentul principal de piaţă a înregistrat o uşoară scădere faţă de ziua anterioară, lichiditatea resimţită în piaţă a fost mult mai bună astăzi (miercuri, n.r.), toate tranzacţiile realizându-se pe piaţa regular şi neînregistrându-se tranzacţii de tip deal".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Fondul Proprietatea" (FP), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 3,55 milioane de lei. Cotaţia FP a crescut cu 0,51%, preţul de închidere fiind de 0,783 lei/unitate.

Titlurile SNG s-au apreciat la 23,5 lei/unitate, în urma unui rulaj de 2,4 milioane de lei.

Tot miercuri, au fost schimbate acţiuni BRD de 1,24 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 10,9 lei/unitate.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor TGN, cu un rulaj de 1,2 milioane de lei, ultimul preţ fiind de 291 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" nu au fost înregistrate tranzacţii în şedinţa de miercuri.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a urcat cu 0,83%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a crescut cu 0,77%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 0,84%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a crescut cu 0,88%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a urcat cu 0,79%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb