BVB Gabriel Rotaru, Intercapital Invest: "Lichiditatea rămâne destul de redusă"

S.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 septembrie 2016

Indicii au crescut, pe fondul unui rulaj de doar 3 milioane euro

Titlurile "Fondul Proprietatea", cele mai lichide

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în urcare, în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacţionare de 13,42 milioane de lei (3,02 milioane euro), mai mic decât vineri (6,4 milioane euro).

Domnul Gabriel Rotaru, trader în cadrul Intercapital Invest, a punctat: "După două şedinţe de uşoară corecţie, indicele BET a încercat în şedinţa de luni o revenire pe plus care era cât pe ce să se încheie în staţionare, dacă redresarea nu ar fi venit în minutele de preînchidere ca urmare a reintrării pe «verde» a acţiunilor OMV Petrom. Despre volume nu este cazul să vorbim, deoarece lichiditatea rămâne destul de redusă. Singurele titluri pentru care investitorii şi-au manifestat luni interesul au fost cele ale Fondului Proprietatea, unde valoarea schimburilor a însemnat mai mult de jumătate din valoarea totală a tranzacţiilor".

Aşadar, pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Fondul Proprietatea" (FP), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 7,62 milioane de lei. Cotaţia FP a urcat cu 0,51%, preţul de închidere fiind de 0,794 lei/unitate.

Titlurile "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD) au crescut cu 0,18%, la 11,36 lei/unitate, în urma unui rulaj de 0,96 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "Banca Transilvania" (TLV) de 0,6 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 2,375 lei/unitate, în scădere cu 0,21%.

Pe piaţa "deal" nu s-au înregistrat tranzacţii.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a urcat cu 0,3%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a sporit cu 0,26%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 0,13%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a crescut cu 0,25%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a urcat cu 0,1%.

Volumul tranzacţiilor cu acţiuni a scăzut cu 10% la BVB, în primele opt luni ale anului

Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti a fost, în primele opt luni ale anului, de 5.098,8 milioane lei, în scădere cu 10,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, se arată în raportul de piaţă reglementată aferent lunii august al BVB.

Valoarea medie zilnică de tranzacţionare cu acţiuni a fost în august de 20,3 milioane lei (4,5 milioane euro), faţă de 19,4 milioane lei (4,3 milioane euro) în iulie. De la începutul anului, valoarea medie zilnică de tranzacţionare cu acţiuni la BVB a fost de 29,9 milioane lei (6,6 milioane euro), cu 11,2% mai mică decât în acelaşi interval a anului trecut.

Rulajul cu acţiuni în luna august a fost de 447,3 milioane lei (100,3 milioane euro), în creştere cu peste 10% faţă de iulie, când s-au tranzacţionat acţiuni de 408,4 milioane lei (91,1 milioane euro). Potrivit raportului, BVB a avut în august una dintre cele mai bune evoluţii din regiune şi a continuat trendul crescător din iulie. BET Total Return (BET-TR) a înregistrat un avans de 4,65%. Indicele BET-TR reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate la BVB, cuprinse în indicele BET, precum şi dividendele distribuite acţionarilor de aceste companii. Principalul indice al BVB - BET - a crescut cu 4,62%.

În august 2016, investitorii au tranzacţionat în total acţiuni, unităţi de fond, obligaţiuni şi produse structurate de peste 484,9 milioane lei (108,7 milioane de euro).

Capitalizarea bursieră a tuturor companiilor listate la BVB a fost de 140,1 miliarde lei (31,4 miliarde euro) în august 2016. Din această sumă, capitalizarea bursieră a companiilor româneşti a fost de 74,7 miliarde lei (16,7 miliarde euro), în creştere faţă de luna precedentă.

În august, cele mai tranzacţionate cinci acţiuni au fost: "Banca Transilvania" (TLV), "SIF Banat-Crişana" (SIF1), "Romgaz" (SNG), "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD) şi "Fondul Proprietatea" (FP) cu o valoare totală de peste 300 milioane lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb