BVB Grupul "Rompetrol" înregistrează noi creşteri

George Constantinescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 26 iulie 2006

În şedinţa de ieri, indicele BET s-a apreciat cu +1,46%, până la 7.627 puncte, revenind astfel la valoarea din luna martie a anului curent. Tot pe plus au încheiat şi indicii compozit, BET-C, (+1,02%) şi ROTX (+1,58%), calculat de bursa vieneză pentru blue chips-urile listate la BVB.

Indicele societăţilor de inves-tiţii financiare a avut schimbări bruşte de trend şi coborât în final cu -0,24%. Tranzacţiile realizate ieri au însumat 26.625.758 lei circa 7,45 milioane euro, valoare medie pentru această perioadă.

Silviu Turc, de la SSIF "Broker", apreciază şedinţa de ieri ca fiind una lichidă cu volume de tranzacţionare bune pentru SIF-uri (50% din valoarea totală a transferurilor), specifice perioadei de acumulare pe care o traversează şi care indică o revenire a capitalului în piaţă. Acţiunile "Rompetrol Rafinare" Constanţa au înregistrat o nouă creştere a cursului (+5.87%), având un potenţial semnificativ de apreciere, RRC fiind o acţiune ieftină. Silviu Turc ne mărturiseşte că analiza fundamentală de anul trecut indica un preţ al acţiunii RRC în jur de 2.500 lei vechi, însă această prognoză nu a fost confirmată, acţiunea RRC atingând în iunie un minim de 600 lei vechi.

Sectorul bancar evoluează stabil în ultima săptămână, acţiunile BRD având ieri tranzacţii mai importante decât de obicei (2,16 milioane lei). Pentru titlurile "Băncii Transilvania" au existat mai multe ordine de vânzare şi Silviu Turc nu se aşteaptă la creşteri pe termen scurt, datorită rezultatelor analizei fundamentale care este mai slabă decât în cazul rivalei BRD.

Preşedintele "KD Invest", Iulian Panait, subliniază volumul bun al tranzacţiilor cu titluri RRC (aproape 42 milioane acţiuni), cel mai mare de la sfârşitul lunii iunie. Preţul mediu al unei acţiuni RRC a câştigat în ultimele 19 şedinţe aproape +40%. Creşterea acţiunilor "Rompetrol Well Services" (PTR) atinsese spre finalul şedinţei chiar şi 11%. Piaţa acţiunilor SIF a consemnat o uşoară scădere, fiind într-o etapă de consolidare. Sectorul SIF-urilor a continuat evoluţia din şedinţa precedentă şi a coborât ieri sensibil cu -0,24%. SIF "Oltenia" (0.0%) şi SIF "Moldova" (-0.55%) şi-au disputat din nou poziţia de lider în topul celor mai însemnate transferuri totale, cu 4,61 respectiv 4,44 milioane lei. Singurul care a încheiat pe plus a fost SIF "Banat-Crişana" cu +0.46%.

"Petrom"

Cu titlurile emitentului cu cea mai mare valoare de piaţă (peste 10 miliarde dolari), s-au intermediat ieri transferuri reprezentând aproape 7% din valoarea tranzacţiilor totale. Acţiunea SNP a deschis şedinţa pe "minus" la 0,51 lei şi a urcat treptat până la un maxim de 0,53 lei, încheind la 0,525 lei, în creştere cu 1,94% faţă de şedinţa de luni. De la începutul lunii simbolul SNP evoluează într-un culoar destul de îngust, 0,51-0,53 lei/acţiune. Rezultatele financiare de la jumătatea anului ale gigantului petrolier vor fi date publicităţii abia pe 17 august.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb