BVB Început de săptămînă promiţător

ANDREEA NEGRU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 16 august 2005

Pe piaţa de capital (BVB) au fost tranzacţionate ieri aproape 51 milioane acţiuni. Valoarea totală a tranzacţiilor perfectate ieri la Bursă a însumat 29 milioa-ne de RON.

Brokerii susţin că, în prima parte a sesiunii bursiere, s-au înregistrat creşteri, cumpărătorii intervenind în piaţă, în timp ce în a doua jumătate au mai intervenit şi vînzătorii care au condus la corecţii uşoare ale cotaţiilor. Indicii bursieri s-au apreciat faţă de şedinţa de la sfîrşitul săptămînii trecute. Indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate, a înregistrat o creştere cu 77,33 puncte, res-pectiv 1,36% comparativ cu nivelul de vineri. Cel mai mult s-a apreciat indicele BET - FI, care reflectă evoluţia cotaţiilor SIF. Acesta a crescut cu 1,36% faţă de cel anterior.

La prima categorie, cele mai lichide titluri tranzacţionate pe BVB au fost cele ale Băncii Române de Dezvoltare - BRD, cu un rulaj de aproximativ 5 milioane de RON, reprezentînd jumătate din valoarea totală transferată la prima categorie. Cea mai mare creştere de ieri a înregistrat-o cotaţia titlurilor băncii BRD. Încă de la deschiderea sesiunii bursiere, cumpărătorii au achiziţionat acţiuni BRD, astfel încît cursul a atins nivelul maxim al zilei de 12,7 RON/acţiune. Preţul la sfîrşitul zilei a fost de 12,6 RON/acţiune, în creştere cu 5% faţă de nivelul de vineri. Banca a raportat pentru primul semestru al anului curent un profit net în creştere cu 97% faţă de perioada similară a anului trecut. Brokerii susţin că rezultatele băncii pot conduce la cotaţii de pînă la 13 RON-13,5 RON/acţiune în cursul şedinţei de astăzi.

La aceeaşi categorie, acţiunile "Banca Transilvania" au avut o evoluţie ascendentă, cotaţia titlurilor atingînd maximul zilei de 0,9150 RON/acţiune. Preţul la finele zilei a fost acelaşi ca cel din şedinţa anterioară, de 0,9000 RON/acţiune.

Acţiunile din sectorul petrolier nu au avut o evoluţie spectaculoasă în cursul zilei de ieri.

După documentele date de producătorul de îngrăşăminte "Azomureş" prin care anunţa închiderea porţilor companiei, cotaţia acţiunilor AZO a crescut simţitor în cursul zilei de ieri. Preţul de închidere de ieri a fost de 0,2010 RON/titlu, în creştere cu 8,1% faţă de ziua anterioară. Vineri, cursul titlurilor a fost lăsat să fluctueze liber şi a scăzut cu 25,6%. Încrederea investitorilor în acţiunile producătorului de îngrăşăminte nu a scăzut întrucît speranţele acestora pot duce la o susţinere a companiei.

Rulajul realizat cu acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare a reprezentat jumătate din valoarea totală transferată la Bursă. Transferurile cu acţiuni SIF2 s-au realizat într-un volum de peste trei milioane de acţiuni, în valoare totală de peste 4,6 milioane de RON. Preţul de închidere a fost de 1,480 RON/acţiune, în creştere cu 1,37% faţă de cel precedent.

"Rompetrol Rafinare" Constanţa

La categoria a II-a, cele mai tranzacţionate acţiuni au fost cele ale "Rompetrol Rafinare Constanţa" (RRC). Acţiunile RRC s-au tranzacţionat într-un volum de peste 24 milioane de acţiuni, în valoare totală de 2,4 milioane de RON. Cotaţia titlurilor a atins maximul de 0,1020 RON/acţiune, după care vînzătorii au intervenit în piaţă conducînd la scăderi de preţ de pînă la nivelul de 0,0995 RON/acţiune. Acesta a fost în scădere cu 0,4% faţă de preţul de închidere de vineri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb