BVB încheie una dintre cele mai negre săptămâni din istorie

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 13 martie 2020

BVB încheie una dintre cele mai negre săptămâni din istorie

Cădere de 16,55% pentru BET, nivel nemaiatins din martie 2019

Alin Brendea, Prime Transaction: "Pe lângă cauza cunoscută a scăderilor, există şi o a doua cauză, pandemia de panică".

"Nu cred că vom parcurge o nouă criza ca cea din 2008 - 2009, însă vom mai avea săptămâni de volatilitate crescută", spune brokerul

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat una dintre cele mai negre săptămâni din istoria sa, indicele principal BET înregistrând o cădere de 16,55%, până la 7.882,19 puncte, nivel pe care pe care coşul de acţiuni nu l a mai întâlnit din luna martie a anului trecut când, spre deosebire de picajul brutal de acum, indicele începea să schiţeze o mişcare de revenire după căderea provocată de OUG 114.

Este un comportament corelat cu cel al pieţelor interaţionale care, în această săptămână au marcat noi recorduri negative, indicii europeni înregistrând, ieri, cele mai mari căderi din istorie, în vreme ce peste Atlantic, Dow Jones Industrial Average (DJIA) a cunoscut cea mai gravă scădere zilnică

de la "Lunea Neagră", din anul 1987.

Adrian Codirlaşu, preşedinte CFA România, ne a declarat: "Au fost mai multe elemente care au dus la situaţia din prezent. În primul rând, criza generată de coronavirus care îngheaţă activitatea economică. Peste asta s a suprapus, în week end, deal ul ratat dintre Arabia Saudită şi Rusia, care a dus la a doua cea mai mare scădere a preţului petrolului din istorie. Apoi, Donald Trump a închis practic legăturile dintre Statele Unite şi China, inclusiv fluxurile comerciale, ceea ce afectează ambele economii. În plus, Banca Centrală Europeană a menţinut neschimbată rata dobânzii de politică monetară".

În acest context, la Bucureşti, toţi indicii au avut căderi săptămânale de peste 15%, cea mai mare fiind înregistrată de BET NG, al sectorului energetic şi utilităţilor, care a căzut cu 18,25%, la 565,81 de puncte.

Alin Brendea, director general adjunct în cadrul Prime Transaction a notat, în ultimul său editorial: "Pe lângă cauza cunoscută a scăderilor, există şi o a doua cauză, pandemia de panică".

Directorul casei de brokeraj subliniază că, faţă de alte crize financiare, acum declanşatorul nu mai este economic, ci biologic.

"Astfel, marea diferenţă este că acum nimeni nu poate modela un scenariu credibil pentru desfăşurarea evenimentelor pe termen scurt, nimeni nu poate stabili care sunt pierderile maxime şi când se opresc. Ca atare, incertitudinea este absolută, iar piaţa a devenit un carusel modelat de panică, frică şi aversiune faţă de risc pe de o parte, iar pe de altă parte discount urile mari ale preţurilor de tranzacţionare şi măsurile care încep să apară dinspre autorităţile monetare şi guvernamentale. Minimele pieţei vor fi atinse atunci când frica va putea fi domolită. Ca atare, nu putem fi siguri că am atins minimile".

Totuşi, Alin Brendea nu consideră că vom parcurge o nouă criză precum cea din 2008 - 2009, însă vom mai avea săptămâni de volatilitate crescută în pieţe.

Indicele financiar BET FI, a coborât, în acestă săptămână, cu 15,63%, în timp ce indicele BET BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a avut un recul de 17,13%.

Indicele compozit BET Plus, ce include cele mai tranzacţionate 37 de acţiuni de la BVB, s a depreciat cu 16,58%.

Opinia Cititorului ( 80 )

  1. Daca pandemia nu se incheie repede, e deranj mare. Va fi mai rau ca in 2008. Cei care au iesit din piata au facut bine, indiferent de ce va urma!

    1. nu-i asa ca au facut bine cei care au iesit din piata ? :)

      Bineinteles. Chiar daca piata isi va reveni in scurt timp tot au facut bine. Pierderile se taie. O pierdere mare incepe cu o pierdere mica. Eu am iesit si daca piata isi va reveni, nu i bai. Intru iar. E adevarat ca incasez ceva pierderi, dar asta e situatia. Cine crede in castiguri eterne e naiv. Si daca piata nu isi revine si se duce tot mai jos si mai jos, si apar caderi de la 60 70% ... Istoria pietelor de capital a aratat ca pe termen lung pietele isi revin, dar ce inseamna oare termenul lung ... Poate fi se zeci de ani. E usor sa te uiti la graficul DJ ului din ultima suta de ani si sa zici ca uite si a revenit. Stau in piata! .. Pe bune !!!.. Noi traim azi si maine si peste un an, doi. Dar in zeci de ani ne schimbam complet. Strategia buy and hold este pentru cei care nu au abilitati de trading. Mai sunt unii care cumpara in scadere. Gresit. Piata poate sa nu se mai intoarca niciodata si atunci tot incarci o pozitie pierzatoare care devine tot mai mare si mai mare, ca o boala pe care, în loc sa o tratezi, ii dai mai mult spatiu de actiune, pana când te omoara, in cazul asta iti distruge portofoliul. In bull market toate lumea castiga. In bear market se vad slabiciunile ... Când ii vad pe cei care cumpara in scade imi vine in minte tot timpul Paul Tudor Jones cu: Losers Average Losers!

      ''Si daca piata nu isi revine si se duce tot mai jos si mai jos, si apar caderi de la 60 70%''

      nu, chill out!  

      o sa postez la acest articol un comentariu distinct in care explic cateva chestii - la un articol anterior era un prieten care ma intrebase ceva de evolutia DJIA (dow jones industrial average)... probabil se joaca cu cfd-uri in nisip - ceea ce eu am recomandat sa nu faca nimeni! 

      Dar ii voi raspunde in acel comment implicit si lui. 

      Ceilalti trebuie sa traseze paralela intre djia si indecsii bvb.

      succes. 

    In Europa nebunia nici nu a inveput inca!

    1. de acord.

      stai sa vezi cand incep sa iasa din proiectul monedei euro statele unul cate unul ... o sa fie hazliu rau!  

      si in pofida situatiei...euro se va aprecia crunt cu fiecare iesire :)) lasandu-i pe toti socati!  

      Dar asta mai incolo... nu imediat... in anii urmatori.  

      Pana in 2021 (maxim primavara 2022) usd isi mai arata coltii ... dupa aia ...bye-bye zona euro si UE. Bye Bye moneda euro ...  

      welcome deutsche mark, peseta spaniola, lira italiana , guldenul olandez etc... etc...  

      copiii astia de acum nici nu au pus mana pe ei sa vada ce frumosi erau !

      Vor avea ocazia!  

      Altfel ai fii realizat că teoria ta e in contradicție cu practica:

      1- statele mari Germania, Franța, Spania, Italia, nu au de ce sa renunțe la Euro, ptr că ele sunt chiar cele care stabilesc de comun acord ratele de deficit agreate și evident orice cădere economică comună, regăsită la toate dintre ele, (din cauza măsurilor extreme ptr izolarea Covid), o vor manageria împreună. Mai ales că știu că revenirea tot în zona Euro se va putea mai ușor asigura. Pe deasupra, daca ai fii trăit 10 ani in Germania sau măcar și fii un observator atent al scenei politice EU (nu doar ce dă presa tabloidă) ai fii observat că spiritul unității EU este autentic și f. intens, la populație, cat și la lideri, iar declarațiile lor cu tenta naționalistă sunt doar petarde in perioade electorale ptr satisfacerea segmentul de radicali, nicidecum pavate cu intenții reale. 

      2-cat despre evoluția pandemiei, ea se va stinge odata cu apariția vaccinului care se estimează că va fii distribuit undeva la început de an viitor în doze suficient de multe. Vaccinul potrivit nu e greu de găsit, ci durează testarea și producția sa. 

      Pina atunci însă oamenii se vor adapta in oarece măsură noilor reguli de carantină, iar singurele domenii care vor avea de suferit sunt din Horeca și transport aerian. 

      In rest, industria grea va merge bine mersi înainte. Construcțiile civile și auto, deoarece oamenii sunt mai feriți între pereții proprii ale casei și mașinii decât în locurile comune. Se vor dezvolta mult livrările prin comenzi online și curierat. 

      Așadar previziunile tale privind revenirea la DeutschMark liră it și Francul Francez, mi se par anapoda rău.

      Corect ,o analiză echilibrată.

      O analiză putinistă,faci parte din generatia după mine si potopul,nu ai trăit în comunism cănd o marcă era o biblie fnanciară,ai copii pe care vrei să trăiască în Europa nationalistă a lui Franco,Musolini,Hitleretc. habar nu ai despre ,,bay,bay,, UE

      .mai citeste Istorie si nu mai fi un cioclu.

      bine dragii mei :) ... bine... va trece timpul si va veti aminti ce am scris aici. . . :)

      euro NU EXISTA complet ca moneda. 

      euro NU ARE IN SPATE DATORIE EMISA UNITAR LA NIVEL DE UE CU RATE UNITARE DE DOBANDA SI O PIATA LIBERA A BONDURILOR 

      despre ce vorbim ? ...

      succes la mentinerea starii de liniste cand proiectul euro se va auto-demola .... distonocalm recomand!  

      pt punctul 2. => stii ce face acest virus atat de special?

      fragmentele de genom care ii permit adaptarea si dezvoltarea de noi tulpini cu o viteza de cateva ori mai mare decat virusii normali (gripali) A sau B... adica acest coronavirus e o panarama exceptional de adaptabila si schimbatoare ... pana iese un vaccin pt un tip de tulpina , virusul a si dezvoltat alte 2-3 tulpini diferite... asta il va face atat de sagalnic si special ... pana in sem 1. 2024 cand dispare de la sine (final natural de ciclu de dezvoltare) 

       

      p.s. nu mai trage concluzii aiuristice despre mine fara sa ma cunosti. Ai intepeni daca ai intelege cata scoala, cate experienta interpersonala si profesionala si cata cunoastere am acumulat.  

       

      Euro moare. Fiecare tara o ia pe calea sa.  

      Am zis si asa va fi. Cuvantul meu are o greutate exceptional de puternica.  

      Vei vedea, draga consumator de vise europene.  

      Si nu, nu sunt "putinist" cum m-a caracterizat un amuzant aici.  

      Sunt doar eu insumi - imi permit in mod superb acest lux imens.  

      Eu insumi care in alte comentarii am amintit ca Rusia SE RUPE IN BUCATI IN TARI DISTINCTE PANA IN 2040 (intervalul 2036-2040). Deci... cum de sunt putinist? Dar il las pe amicul ala in pace, e prea low-level ca IQ sa incep sa comunic direct cu el.  

      Am rugamintea sa nu va mai inchinati la tampenii gen... visele europene si UE (URSS reincarcat , de fapt) ... sau la Rusia lui Putin sau la SUA ... sau la alte aberatii de genul asta....  

       

      Calea e una si e simpla => tara noastra!  

       

      Oricine sustine altceva nu isi cunoaste radacinile si identitatea - biologic mai traieste , dar de fapt identitar a dat coltu' de multa vreme! ... NU mai e roman viu, e mortaciune ambulanta pro-UE sau pro-SUA sau pro-Rusia! Nici nu mai exista de fapt si nu mai conteaza de fapt - e o pulbere pe doua picioare ! Romanul din el a murit!  

       

      Pana toti romanii isi recapata increderea in sine si isi curata clasa politica si fac ordine in economie... o sa ia ceva timp.... dar tot se vor realiza aceste lucruri.  

      Va rog, lasati-ma cu UE si visele Statelor Unite ale Europei. Va rog. . . Pro-europenii extremisti mi se par mai periculosi decat bolsevicii romani pro-URSS in anii 1950 (desi fac parte din aceeasi specie infecta si sub-umana = VANZATORI DE TARA! ) ... au ratiunea redusa la 0 (zero) !  

    Orice masuri ar lua acum este prea tarziu, va fi ca in 1929-1933!

    1. :))) .,,, NU!

      hai ca nu aberam. te rog. 29-33 a fost o perioada depresionara cu deflatie si dezinflatie (concomitenta) .... urmatorii 8 pana la 12 ani sunt puternic inflationisti ... natural, fara QE-uri si alte glume.  

      Doar ca.... datorita micsorarii ofertei, nu datorita maririi cererii :)

      Deci lasa comparatiile cu 1929-1933 ca nu se aplica.  

    Pe bursa locala (si internationala) suntem cam pe finalul acestui val descendent (val 1/din 5 - val impulsiv, 5 sub-valuri, inceputul unui bear market) ... baietii rai o sa mai scuture copacul cu pisici sa mai cada matzele nitel :)) undeva la inchiderea lunii Martie 2020. Cum care matze? Alea mieunande care se vor urca in burse in saptamana 16-20 martie 2020. :))))) Dupa care vin grijaniile alea de baieti rai care au de inchis trim.1 / 2020 si baga mega-volatilitate , scuturand hinghereste copacul sa cada pisicile :) ....

    Dar din 3 sau 6 aprilie incepe un val 2 de urcare , de tip corectiv. Poate ca acest val 2 ascendent incepe chiar de luni sapt viitoare - desi , eu pe graficele mele vad clar ca perioada 23-31 martie 2020 e ca la nebuni volatilitate imensa in ambele directii - si sus si jos. Deci... stay the fuck out ! pana capata o directie clara (din 3-6 apr 2020).  

    Valul 2 ascendent va dura (probabil) pana in a doua jumatate a lunii august 2020 (15/24-31 aug 2020)... foarte lent, foarte plictisitor ... ca o miere lenta curgand in sus :) in 3 valuri corective a-b-c intr-o structura de 3-3-5 valuri. Boooooring! :)

    Dupa care din Sept 2020 urmeaza valul 3 descendent AL DRACULUI DE IMPULSIV :D !  

    1. Subscriu la analiza pertinenta. RARI analisti de nivelul domniei tale. felicitari si succes in investitii.

      multumesc frumos pentru analiza... dar culmea e ca cei care ma cunosc in realitate nu dau doi bani pe mine. . . :)) desi am o pozitie profesionala relevanta sa-i zicem ... interpersonal nu ma inteleg si deci nu ma accepta. Stii tu ...comportamentul ala intiparit de pe vremea cand ne fugaream in triburi cu dinozaurii :)) ... cine e in afara grupului e un freak si e in pericol sa fie papat de dino :)) ...si de aceea si acum lucreaza mecanisme de ostracizare a cuiva care nu se aliniaza (voit?) la linia si valorile unui grup.

      Whatever.... panseuri de sambata dimineata :)  

      Iti multumesc frumos.  

      Am fost mult timp sceptic in legatura cu teoriile astea bazate pe valuri. Mi-am mai schimbat parerea acum, de când am vazut ceva day-traderi care chiar au succes cu Valurile Elliott, dar cred că e şi datorită termenului foarte scurt de timp pe care tranzactioneaza şi pentru că găsesc trade-uri cu un raport Risk-Reward foarte bun, cel puţin 1/3 dar rar, de obicei mai mare. Pe termen lung inca sunt sceptic in legatura cu eficacitatea unor astfel de abordari. Sunt prea multe variabile, prea multe aspecte fundamentale, macroeconomice care influenteaza pietele si care strica structurile astea. Mai e ceva. La day traderi astea functioneaza pentru fac multe tranzactii, jumatate sau doua treimi sunt pierdute, dar nu conteaza pentru sunt bine administratre prin managementul capitalului. Dar pe termen lung ... tranzactiile sunt putine si daca sunt pierzatoare nu le mai poti compensa cu altele castigatoare,

      eu nu agreez trading-ul in general si pe day trading am boala de-a dreptul ...

      sustin investitiile in masa la bursa in actiuni ale oamenilor care muncesc si pe o baza continua lunara din salariu cumpara actiuni de dividend. 

      da, sunt un clasicist si un conservator. 

      ar fi multe de facut in directia educarii oamenilor pentru bursa....  

      dar cand il vad pana si pe redactorul-sef de la ziarul financiar exprimandu-se in articole cu expresii gen "specula pe bursa" sau "pe bursa intra doar sacalii" - sunt citate ! - ma ia durerea de cap!

      Cum dracu incurajezi oamenii simpli, lipsiti de educatie financiara si de piete de capital cu asemenea expresii crunte? ? ? ? ? ?  

      De acord, trading-ul e pentru profesionisti. Ceea ce voiam eu sa subliniez e ca teoriile cu valuri mi se par ca functioneaza pe orizonturi scurte de timp. Pe termen lung nu cred. N-am vazut pe nimeni care sa se bazeze doar pe configuratii grafice de tipul asta pe orizonturi de ani si sa aiba succes, dar asta nu inseamna ca este imposibil. Poate ca e, dar eu nu am vazut. In rest, pentru oamenii care nu se ocupa cu investitiile, ci au alte meserii, e asa cum zici. Nu vad ce ar putea sa faca mai mult decat sa investeasca constant in actiuni defensive, obligatiuni si poate o mica parte din portofoliu in actiuni de crestere. Pot sa apeleze la un broker sau un manager de fond, sa le faca un portofoliu echilibrat. Din pacate multi nu o fac. Cat despre Ziarul Financiar ...... au mai spus ei si altele, ca FP devalizeaza miliarde si altele. E click bait si habarnism. Atat.

      eu am observat dimpotriva - formatiunile de valuri sunt cel mai usor observabile (si utilizabile) pe timp lung si foarte lung.

      pe timp scurt e mult zgomot tranzactional , e ''noise'' cu valuri interpretabile intr-un fel sau altul ... formatiuni tehnice care se remodeleaza din senin (ex: un aparent inverted head and shoulders care din se decide el , de la mama lui, sa devina un cup and handle - ma refer pe timpi scurti de tranzactionare....zgomot , poluare tranzactionala cum ii zic eu..) 

      Pe timp lung, de ani... citirea unui grafic in valuri (corelata si confirmata pe de o parte de analiza tehnica si pe de alta parte, secundar doar, de analiza fundamentala, eventual de alte metode, gann de exemplu sau altele)... e metoda rege si asa va ramane dupa parerea mea.  

      ch art-urile pe timp scurt si foarte scurt au "darul" de a te duce in eroare... cu cat e mai lung timeframe-ul cu atat gradul de certitudine CRESTE! Draga traderule sau brokerule!

      un aparent inverted head and shoulders care din SENIN se decide el..

      Despre valuri nu pot spune decat ca am vazut traderi care au succes cu ele, dar pe termen scurt. Sa ne intelegem, vorbim de oameni cu experienta de minim 10 ani in tranzactionare, nu niste amatori sau naivi, deci de oameni care si-au dezvoltat in timp, strategii bazate pe valuri. Mai mult, ce sa zic, nu am cunostinte sau experienta necesara ca sa am pareri de beton privind tranzactionarea bazata pe valuri. In schimb, gasesc analiza tehnica buna pe termen scurt, dar pe termen lung analiza fundamentala e principala, cu tehnicele doar pentru semnale de intrare, iesire. E adevarat ca multe configuratii grafice nu se dezvolta cum zice cartea, dar aici vine abilitatea, cunostintele si experienta traderului, pentru a gasi metodele care sa-i ofere un avantaj in piata. De pilda, o configuratie pe care o tranzactionam mai demult era un double top sau bottom, pentru care cautam divergente facute de histograma MACD. Odata tranzactia deschisa imi puneam stop un multiplu de ATR si un obiectiv de pret la prima rezistenta-suport clara. Când atingea obiectivul il transformam in stop pe care, daca tranzactia mergea in continuare bine, il faceam trailing stop. O tranzactie putea sa dureze de la o zi, daca imi atingea stopul initial, pana la doua, cel mult trei saptamani. Nu rupeam norii cu asta dar imi iesea. Nu stiu daca configuratiile grafice sunt mai clare pe termen lung decat pe termen scurt, dar pe termen lung frecventa tranzactionarii e redusa, asa incat pierderile din tranzactiile nereusite se recupereaza greu. Ma rog, asta e perspectiva mea, dar nu am experienta in tranzactii pe termen lung, iar cu valuri deloc. Daca tie iti iese .. ok :)

      Magister gratias ago.

      [ aranjandu-mi ochelarii profesorali pe nas - se intampla sa stiu si latina & greaca veche in baza studiilor avute acum ceva vreme ] ... cu placere, dragul meu :) !

    Deci: in alte comentarii am amintit de un bear market care apare in 17-20 Ianuarie 2020 (am postat la vremea respectiva alerte cu 1 -2 luni inainte...care a avut ochi sa vada bine, care nu...sanatate si la gara!)

    Mai apoi : din comentariile de pana acum am sustinut ideea unui bear market - structural descendent - care dureaza intre Ian 2020 si Aug/Sept 2021. Un bear market in general are 5 valuri impulsive descendente (cele 5 valuri dandu-i caracterul descendent, fata de o coborare corectiva in general in 3 valuri a-b-c sau lateral, triangular in 5 valuri - a-b-c-d-e - consumand mai mult timp decat valoare in puncte).  

    Pentru ca nu sunt Mafalda sa le stiu pe toate (Laurentiu de pe aici dintre comentatori ma intrebase ceva legat de pana unde coboara DJIA in primul val descendent in cadrul comentariilor altui articol) o sa avertizez un lucru relativ important:  

    DACA DJIA IN PIATA REALA NU IN FUTURES SPARGE IN CADRUL ACESTUI VAL DECENDENT (VAL 1) NIVELUL DE DJIA 19,662 PUNCTE (REPET: piata reala , USA market time, NU FUTURES) ....CE A FOST PANA ACUM COBORARE... ASTA E TOT! Deci nu se mai aplica scenariul pana in Aug/Sept 2021 !  

    Cum se explica acest fapt: daca energia coborarii se termina acum intr-o miscare brusca de extenuare (asa se numeste tehnic) asta a fost! ... SI intram intr-un bull market DIRECT pana in perioada 2029-2032.  

    Ma intelegeti voi pe mine?  

    Totul tine de alternanta vanzatori-cumparatori ca si forta in piete.  

    Daca si numai daca acest val 1 descendent de acum reuseste sa sparga DJIA 19,662 puncte (nu conteaza cu cat - si cu un punct e de ajuns, dar in piata reala, nu futures!) asta a fost tot! Si tinta pana in 2029-2032 e de neam prost pe djia - 89450 puncte - 90788 puncte (tehnicienii sa calculeze nivelele fibonacci fata de ciclurile anterioare).  

    De asta nu pot sa ii zic lui Laurentiu sau altora exact ce sa faca acum - piata inca nu mi-a zis prin ce a facut deja.  

    Personalitatea valului 1 descendent trebuie sa se arate.  

    Asa cum e el acum, are 5 sub-valuri finalizate (ale valului 1 descendent) si ar trebui sa inceapa sa creasca. Dar cine poate sa stie ce alternanta interna de finalizare de valuri 4-5 / 4-5 va avea loc cat sa permita coborarea pana sub 19,662 puncte in DJIA !?!?!?  

    Asteptam, vedem , analizam!  

     

    Dar volatilitatea proiectata in urmatoarele 2 sapt - 2 sapt si jumatate e grava de tot (din acest punct de vedere a fi in cfd-uri cand piata realizeaza forfecari bruste in sus si jos e LETAL! Nu respecta nici un principiu de risk management)! De precizat ca volatilitate inseamna strangerea de energie in piata pentru o miscare brusca (sau mai multe miscari bruste) in oricare directie, sus sau jos - sau si sus si jos ca sa fie mai hazliu. :)  

     

    Deci draga Laurentiu, ti-am vazut comentariul dar nu am putut raspunde imediat. Sfatul meu e sa iti dai o pauza de la CFD-uri vreo 2 saptamani pana se inchide Martie si dupa ce incepe Aprilie reevaluezi pozitia. Ma intelegi tu pe mine ,draga cocoshel curajos ? :) Intareste-ti risk managementul ! Ca oportunitatile tot vin, nu e graba!  

    Asteapta, analizeaza, nu te grabi! Dovedesti prin asta RESPECT pentru banii cu care lucrezi nepunandu-i in pericol!  

    Respectati-va banii!  

    Aceasta asteptare va poate pune in pericol sa ratati "podeaua", fundul pietei la cumparare ? Ok, so be it! Doar nebunii si copiii mental targeteaza bottom-urile exact si top-urile exacte.  

    Ceilalti fac bani! :) ...si se tem tare de bottom-uri si top-uri!

    Piata e sa faci bani, nu sa demonstrezi ceva cuiva intr-un mediu COMPLET RECE SI ANONIM!  

    1. Mersi, Vali pentru raspuns...pe viitor mai am intrebari, daca vei dori sa-mi raspunzi.

      Nu pentru CFD-uri te-am intrebat despre DJIA (m-am jucat cu ele, si asa cum spuneai, cand volatilitatea este extrem de mare, vei fi zdrobit, deci nu ai ce cauta in aceste momente pe CFD-uri!), ci pentru a face o corelare intre DJIA/S&P500 cu piata de la noi (BVB a fost de cele mai multe ori corelata cu piata americana daca pui grafic peste grafic - ma refer la sensul pietei: sus/jos), in sensul ca in momentul de fata unele companii care sunt destul de atractive la noi (in special cele cu un potential viitor stralucit(in special una, dar n-am sa dau numele) au devenit ieftine si merita inceput a intra treptat la cumparare pentru un portofoliu MEDIUM-LONG TERM (sau cel putin pentru a face o mica speculatie pe o perioada de cateva luni pentru cei care cunosc un pic de analiza tehnica si fundamente). Valurile lui Elliott sunt cele mai importante pentru mine acum, si stiu(dar am vrut sa te intreb si pe tine) unde se poate opri valul descentent 1 principal, pentru a avea corectia valulului 2 ascendent(din secvente 1-2-3-4-5 sau a-b-c)...s.a.m.d. A existat pana nu demult un site foarte interesant ElliottWave5.com care studia foarte bine valurile lui Elliott [cicluri de 10/30 de ani, super cicluri 3x30 ani, etc...si aceste cicluri erau corelate cu ciclurile solare (o analiza foarte bine pusa la punct si se stie ca urmeaza un nou ciclu solar #25 care incepe in 2020-2021, ceea ce inseamna ca va incepe o piata bull, si se va termina in 2031-2032, ceea ce inseamna ca va incepe o piata bearish), pana acum analiza acestui site si dupa disparitia lui a fost/este destul de precisa...si spunea acolo ceea ce ai spus si tu, referitor la perioada dintre 2032-2040 ca va fi extrem de DARK si nu vei avea ce sa cauti pe burse atunci, trebuie sa stai departe de pietele financiare - este foarte posibil sa existe o reforma monetara de amploare care va reforma complet economia mondiala], care din motive personale (probabil si de sanatate) si de bani (pentru al tine activ) acum nu mai exista!

      Numai bine si stay alert! 

      ...perioada DARK, ori va fi intre 2032-2040 sau cum spuneai tu, dupa 2040...ramane de vazut, sa traim pana atunci!

    Buna ,as dori sa va intreb pe Vali,Ben si Anonim daca la momentul acesta este bine sa raman cu banii lichizi in Usd.Fac mențiunea că sunt cumpărați destul de sus ,la un pret de 4,3410 ron .Am reusit sa ies de pe Bvb ,deocamdată nu voi mai intra,sunt investitor foarte,foarte ,începător.Multumesc anticipat pentru raspuns !

    1. Amandine, nu te mai lua dupa analiza tehnica a unora si altora. Analiza tehnica este precum cititul in zatul de cafea. Intelegi, mata? Ea este mai degraba o auto-cauzata profetie, decat un mecanism real. Odata ce mecanismul a fost documentat, el inceteaza sa mai fie predictiv pentru ca vor fi jucatori pe piata care vor juca impotriva mecanismului, inclusiv Bancile Centrale. Analiza tehnica a devenit o prostie de prostit prostii. Ea nu ofera predictibilitate decat in manevre mici de cateva zile.

      Referitor la intrebarea ta, ai intrat pe dolari pentru ca leii nu sunt buni. Sugestia mea.... cea mai buna afacere acum este rubla si obligatiunile lui Putin cu un randament in ruble de 7% si o inflatie anuala de aproape 2%, Banca Centrala a Rusiei fiind singura sau una dintre cele 2-3 banci centrale din Europa care nu si-a batut joc de moneda locala. Nesimtitul de Isarescu ofera de 2 ani de zile dobanzi net negative. Dolarul a fost bun pana acum cu dobanzi de aproape 2%. Insa, piata se asteapta la o scadere a dobanzilor FED de inca 1% (enorm) ba chiar anticipeaza o intrare pe zona negativa spre finalul anului. Daca va fi asa sau nu.... asta zice piata. 

      Romania va fi socata de doua lovituri: incetinirea economica urmare a carantinei, dar si socul pretului scazut al petrolului. Citeste cat bugeteaza industria extractiva si de prelucrare la bugetul statului si apoi reduce cu 2/3 sumele de la buget. O sa vezi dezastrul pe cale sa se realizeze. Citu a plecat de frica pentru ca stie ce masuri urmeaza. 

      Nu iti va fi mai bine cu lei decat cu USD. Cu leii nu ai ce face. Sunt prea multi in piata din cauza lui Isarescu. Atunci cand obtii de la o banca bulgareasca precum TBI dobanzi mai bune decat la titlurile de stat (care sunt supralicitate de banci) atunci avem o problema cu leul. Aloooo, ISarescule? Auzi asta? 

      PS. Care TBI face carry-trade, schimband leii in euro si investindu-i pe piata bulgareasca in credite.

      Referitor la comentariul de mai sus.

      DOW JONES INDEX DJIA 

      23,185.62 1,985.00 (9.36%) Official Close 3/13/2020 MI Indication* ????????. 

      Este DJIA sub 19,662 puncte ?????. 

      nu il/o mai induce in eroare pe Amandine.

      Rusia e luata la tinta si e in razboi economic si valutar cu mari forte. A "investi" in ruble e cea mai mare gluma pe care o puteam auzi!  

      Rusia va fi daramata cu pumni puternici!  

      Deja se rupe sub ochii nostri - le vad societatea rupandu-se continuu in bucati, vad in prezent si viitor cum se autodistrug si sunt distursi.

      Rusia cade, decade si dispare - e calea reala si vie a Lumii !  

      nu, acela (19,662 puncte DJIA cash market, nu futures) e un prag semnal pe dow jones care daca e atins , scenariul pietei bear pana in aug/sept 2021 nu mai exista , decolam direct intr-o noua decada de piata bull (pana in 2029-2032).

      Si acel prag trebuie acum sa fie atins , in acest val descendent aflat acum in desfasurare in martie- aprilie 2020. 

      daca piata de capital isi da drumul in sus intr-un val 2 corectiv de urcare.... se mentine proiectia unei piete bear in 5 valuri pana in august/sept 2021. 

      sunt sigur ca sunt clar in ce am zis. daca nu ai inteles reciteste lent si cu rabdare comentariul mare de mai sus ( "5. djia - pt Laurentiu si altii ")  

      Vali,după părerea ta,daca ai avea banii in Usd i-ai mai tine sau i-ai schimba inapoi in lei ?Amandine(o ea..nu el...)Multumesc !

      am calculat pentru tine proiectia usd/ron : 4.644 - 4.6815 ron/1 usd (determinata din variatia procentuala a dxy pro-ratata la usd/ron , asumand ca eur/ron ramane la acelasi nivel de acum 4,81 ron/1 euro = orice crestere a eur/ron mai sus de 4.81 antreneaza ajustarea pozitiva echivalent -procentuala a ariei tinta 4.644 - 4.6815 ron / 1 usd).

      iesi din usd doar la aceste valori - nu mai devreme (don't be a chicken ! :D ) , nu mai tarziu (sa nu fii porc sa vrei castiguri nemasurate!)  

      Cand?  

      Habar nu am sincer sa fiu - poate sa fie oricand ...minim in toamna (aug/sept 2020) , maxim in Aug 2021.  

      Daca te-au speriat cresterile agresive ale euro , stai calm(a) !  

      Maximul posibil pe eur/usd e in aria 1.185 - 1.197 peste nu va trece nici daca dai cu tunul! Si deja 1.15 ca arie a fost bifat. Deci nu mai are mult.  

      Dar tinta in jos a USD e HUGEEEE! Pe euro / usd prima tinta e 0.9615 (deci, da, nivel subparitar, usd mai puternic decat euro!) si a doua tinta e de 0.835 ... daca euro acum e 4.81 te las sa te gandesti cu drag la cat ar putea ajunge usd fata de ron pana in August 2021 (sfarsitul ascensiunii usd) :) ... da, e peste 5 ron in al doilea caz ! :)  

      In cazul tau daca ar fi sa iti dau consultanta financiara ti-as recomanda sa stai chill out total, din salariu sa incarci lunar USD (indiferent de pret) pe care sa ii descarci in RON in august/sept 2021 .... CONTRA FOARTE MULTI LEI ! Si cum se termina probabil piata bear pe BVB in toamna 2021 ... cu MULTI LEI intri si culegi de pe jos actiuni extrem de ieftine , doar actiuni zemoase, de dividend in fiecare an, deci ... nu iti cumperi tampenii, doar actiuni serioase SI EXTREM DE IEFTINE, da? Dupa aia sa fii tare si sa nu le vinzi la prima hurducaitura , scadere de 5-10% de piata ... intre timp mai aduni cash (din salariu) si cand mai prinzi ca se corecteaza piata cu 5-10% ...pac! bagi cash-ul in actiuni ca sa iti extinzi baza de productie de capital (dividende) ! Ideea e ca merge schema asta pana in 2030-2032 ... dupa aia vinzi toate actiunile si te cari naibii la tara sa faci ceva productiv. Not a joke ce am scris aici!  

      uite de schema frumoasa de investitii ti-am trasat mai sus! :)  

      Sa ma ajute Dumnezeu ca ajut gratis oamenii aici!

      Ca bancher de investitii as fi cerut mii (si nu de lei, ci de euro) pentru o sedinta de consultanta (in functie de portofoliul clientului).  

      vazusem din prima, am raspuns la 6.7

      daca mai ai intrebari, daca m-am exprimat prea tehnic, daca nu ai inteles ceva ... intreaba-ma si te ajut

      Sunt in BVB din 2001 cu bani din credite bancare , peste 10 ca numar, reusind sa nu pierd ce am gajat. Am obtinut profituri frumoase. Sunt la ultimul imprumut bancar din din cauza varstei-69- ani, bancile refuzandu- mi ultima solicitare. AM INVESTIT NUMAI IN BVB. In perioada asta cumpar si vand zilnic: SIF-uri.SNP TLV si BRD. Pentru d-voastra va recomand sa reintrati cu 10-20% din suma, dupa care mai vorbim.

      Multumesc frumos Vali ,iti doresc sa fii răsplătit inzecit pentru binele pe care il faci.

      O seara minunata! 

      "Pentru d-voastra va recomand sa reintrati cu 10-20% din suma, dupa care mai vorbim."

      Mai, e incepatoare... si e abia inceputul pietei bear. Ai mila de ea :)  

      Arbitrajul monetar e un pas initial simplu pentru un incepator - i-am dat deja capetele de perioada si valorile usd/ron dupa care lucrez si eu (eu sunt acum 100% in usd - cost median: 4.0925 ron/usd) ... daca fiind in piata de actiuni se sperie (si stii cum e cu incepatorii) si vinde marcand pierderea? Nu e ok. Sunt bani munciti.

      Mie mi se pare evident ca fata asta nu are profil de trader ci de investitor. Dar, na! ... sunt opinii astea... ea decide. Dar ai mila de ea, nu o expune la emotii tari , e la inceput.  

      multumesc si cu placere.

      oricand. 

      p.s. intre timp sa lucrezi la invatat analiza tehnica. Analiza fundamentala fac toti fraierii.  

      de fapt baza e analiza tehnica pe grafice care la randul ei trebuie sustinuta de analiza de valuri (teoria Elliott) si care la randul lor trebuie sustinute de analiza fundamentala (finalmente).  

      Deci invata.  

      Mai invata si sa citesti niste date financiare, mai invata si niste indicatori bursieri.  

      Si totul e ok.  

      Si solutia lui Ben si a mea sunt bune amandoua - ele in sine. Dar tu trebuie sa te cunosti ce fel de om esti, ce apetit la risc ai si tu vei decide de fapt ce sa faci.  

       

      USD rules ! ... pana la finalul trim. 3/2021. Nu conteaza la cat il iei, piata te va acoperi.  

      In aug/sept 2021 cumpara ca nebuna actiuni. Si ai 10 ani in fata dupa aia de cumparari succesive doar de actiuni de dividend.

      O sa iti placa! :) E ca la montagne russe ... :D 

      Buna Ben si Anonim ,va multumesc la amândoi pentru raspunsurile voastre...va citesc de ceva timp la toți postarile si astăzi a fost prima zi cand am interacționat cu voi.

      Va multumesc la toți...

      O sa mai citesc odata(poate de 5 ori),....e greu........

      Dar care este indicele suprem ....?Please. 

      Amandine, cum esti la inceput, precum spui, cred ca trebuie pusa in context întrebarea. Polemica legata de analiza tehnica si rubla nu cred sa te ajute prea mult. Întrebarea ta se refera la market timming, adica a intra pe diferite clase de active la momentele propice. Nimeni nu te poate ajuta la asta pentru ca este un vis al incepatorilor la care multi renunta in scurt timp si foarte, dar foarte putini reusesc sa faca asta in mod constant si oricum nu optim. Market timming ul este pentru profesionisti. Raspunsul meu direct este ca nu stiu daca e bine sau nu sa ai dolari acum. Raspunsul mai amplu ar fi ca nu as face asta, nu pentru ca ar fi rau sa ai dolari acum, ci pentru ca nu am suficiente cunostinte si exprienta in trading valutar. E ca la medicina, unii sunt chirurgi, altii neurologi sau cardiologi. Asa ca, daca esti incepatoare si vrei sa te specializei in investitii, trading, piete de capital, cel mai bine ar fi sa investesti in educatia ta privind lucrurile astea si cu multa practica, altfel e degeaba. Teoria fara practica nu prea iti e de folos decat daca predai la ASE si scoti pe banda rulanta carti si articole. Cu astea si fara partica, in piata iti rupi gatul. Daca esti o persoana care se ocupa cu altceva si care vrea sa isi plaseze resursele financiare astfel incat sa nu se risipeasca, atunci trebuie sa consulti un profesionist care a trecut proba timpului, adica care are rezultate oarecum constante pe termen lung. Nu prostii cu Forex sau CFD uri cu levier astronomic. Sper ca raspunsul meu sa te ajute sa intelegi realitatea. Asa ca, daca iti place domeniul si vrei sa te specializezi, apuca te sa studiezi si sa practici, asa cum studiaza si parctica un chirurg. Daca nu, apeleaza la un profesionist bun!!!

      Am inteles.Nu mai exista.

      Fara un pic de risc de " nebunie " frumoasa nu faci mare profit la bursa. g

      Ganditi-va la mine, primul imprumut bancar 56% dobanda....al 13-lea 5.69%. Inima tare si nervi puternici. BANII MEI AU FOST DE 2ORI MUNCITI. Din analiza d-voastra, DJIA 19600 puncte, NU CUMPARA AMANDINE NIMIC, NU FACE PROFIT. Asteptind anul 2021 va obtine un profit ff mic. Fara risc cistigi marul foarte mic. 

      SUBSCRIU.

      Vali, esti un pacalici care nu stie nimic de geopolitica. Rusia are numai prieteni printre tarile care conteaza in Europa. Ce razboi valutar, nu ai habar de nimic. Rusia nu mai este dependenta de SWIFT. Are propriul sistem de decontare a platilor care este interconectat cu cel propriu european.

      Writing in the German daily Handelsblatt, Maas said "Europe should not allow the US to act over our heads and at our expense. For that reason it's essential that we strengthen European autonomy by establishing payment channels that are independent of the US, creating a European Monetary Fund and building up an independent Swift system," he wrote. 

      Subscriu la comentariul 6.16. Daca nu te pricepi, vei intra in grupul celor 75-80% care pierd bani, fie pe Forex, fie pe CFD.

      Nu sunt de acord cu parerea exprimata anterior de Vali - pare evident din moment ce in domeniul fundamental, spusele lui Vali par a fi cele ale unui sarlatan/escroc de tipul lui Cristian Sima care era un mincinos patologic, analiza tehnica face oricine, ba chiar o face un program de calculator. Analiza fundamentala ca lumea, nu predictii stupide ca cele spuse de Vali despre dezintegrarea unor tari..., asta este foarte grea, necesita multa, multa documentare. 

      Buna,pe forum suntem niste nik-namuri,nu.ne stim,nu ne cunoastem...nu are sens sa ne jignim stii vorba aceea simpla :"si de la un prost ai ce invata".Sper ca am fost înțeleasă ,nimeni nu s-a născut invatat.Putem sa învățăm unii de la ceilalți și fiecare sa isi îmbunătățească bagajul cum crede ca il poate ajuta.Baieti ,va doresc sa aveti o seara minunata,viata este prea scurta si trebuie sa ne bucuram de fiecare zi....

      1.De acord, subscriu total. Dezbinarea , trasatura preluata de la daci se manifesta peste tot. 2. asuma- ti un pic de risc ptr. BVB. SIF-urile se cumpara cu reduceri mari fata VUAN. Altfel spus cumperi leul cu 35-55 bani. peste 2-4 ani vinzi leul cu 2lei. America, de vineri a inceput "invadarea pietelor cu dolari.SAFIM ATENTI SILA ACEST ASPECT.

      nu inteleg conceptul de " indicele suprem "

      inteleg ce spuneti, am (doar) 10 ani de banca si mai am multe de invatat.

      dar... ma trec fiori pe sire spinarii cand ma gandesc ce inseamna 56% dobanda la primul imprumut... aveti toata admiratia mea sincera pentru performanta facuta! BRAVO! De 10 ori bravo!  

      Scenariul de 19,662 puncte (sau mai jos) in prezentul val descendent ... ca finalizand integral bear marketul .... eu il creditez cu putin, cu 10 sau sub 10% sanse.  

      Dar desigur.... sunt deschis neasteptatului!  

      Dar ganditi-va Amandine intrand cu 10-20% la final de val 1 descendent... in valul 3 se acumuleaza frici si in valul 5 descendent vinde tot (dupa ce eventual in valul 3 a mai cumparat sa mai pondereze din pierderi) ....e clasic, asa fac incepatorii! Si o experienta frumoasa se transforma in ceva amar.  

      Asteptand 2021 profitul realizat din arbitraj e mic, asa e. Nu va dubla banii. Dar e sigur. Si mai si acumuleaza din salariu putin cate putin.  

      Si atunci in 2021 intra la cumparare de actiuni.  

      Acesta e un profil de actiune pentru incepatori low-level risk.  

      Dumneata draga domnule esti un trader rechin (in sensul bun, apreciativ) foarte experimentat si rodat in toti anii astia! Te rog sa ma crezi ca ma depasesti de departe si pe mine ca experienta tehnica.  

      Dar ... inca o data: suntem specii diferite: eu sunt investitor medium-to-low risk , dumneavoastra sunteti trader pur sange. Mare diferenta...

      Dar va admir sincer. Chiar daca eu cu personalitatea mea si viteza mea de reactie ... nu as putea fi un trader bun, doar un investitor. Ganditi-va... eu lucrez pe ch art-uri de luni, de ani ... asta e clar investing, nu trading.  

      multumesc!

      Rusia dispare. Si nu la un moment dat peste secole. In 20 de ani. Se dezintegreaza si poporul acela de betivi irationali si violenti cu vecinii se risipeste.

      Atat am de zis.

      Samanta lor plina de gunoaie dispare. 

      "spusele lui Vali par a fi cele ale unui sarlatan/escroc de tipul lui Cristian Sima"

      " predictii stupide ca cele spuse de Vali " 

      eu afirm ce vreau unde vreau .... nimeni nu e obligat sa ma creada...

      oricum asa va fi ... nu am nici cea mai mica indoiala - si in trecut tot ce am zis s-a indeplinit (sa spunem ca am acest dar mai special al anticiparii) .... si poate la momentul respectiv unii isi vor aminti ca a fost cineva undeva care zicea ceva de genul asta... oricum e irelevant... noi toti suntem irelevanti ...Istoria merge inainte! Si Rusia dispare! :P :))))))) 

      seara buna , fata!

      ai grija de tine, ia-o usor .... ai grija sa ponderezi castigul cu managementul riscului. 

      Multumesc pentru mesaj. AM prins CADEREA 2008-2009. Am pierdut 60 % din profit. Aveam atunci 156000 EURO imprumuturi bancare. Toti au crezut ca sunt "nebun", inclusiv sau mai ales dl. FERCALA sif3. Am ramas inBVB de unde voi pleca la cele "sfinte". Probabil profesia m-a facut sa mi asum riscuri mari ptr. castiguri mari. PE forex nu intru. Am in memorie ATACUL PE LEU din2008 octombrie.

      ben, tu nu vezi ca vorbesti cu un scelerat? Amandine, citeste inca o data mesajul 6.27 pentru care Vali trebuie sa infunde puscarie de rasist nenorocit si mizerabil ce este. Vali este un escroc si daca a fost intr-o banca, sigur a fost dat afara de acolo din motive de psihiatrie.

      De la un astfel de om sarit de pe fix luati sfaturi financiare? Atunci va meritati soarta. Cristian Sima a gasit adepti printre oameni cu doctorat. Clar ca un escroc vinde o poveste intr-o forma care castiga increderea unora. Atentie mare. BUYER BEWARE !!!! 

      daca am boala pe niste vecini hoti si nenorociti care au rupt din tara mea si care i-au furat tezaurul ...care e problema ta? Sincer acum ... si ce zic de rusia sau de alte chestii de geopolitica e cu totul si cu totul altceva decat partea de analiza tehnica sau fundamentala ... inca o data: care e problema ta?

      te zgarie pe ficati cand zic ca locul de unde iti iei tu lumina identitara ...va crapa, nu ?  

      uite mai zic inca o data sa-ti stea in gat: In perioada 2036-2040 Rusia actuala se rupe in 8 pana la 11 tari distincte (actualele regiuni rusesti) care se vor lupta intre ele (diplomatic si militar) pana la anihilare cu toata gama de arme. Si rusii incet-incet se autodistrug unii pe altii!  

      Da?  

      Sa-ti stea in gat de pro-rus ce esti!  

      Du-te inapoi la scoala sa afli ce a facut rusia tarii tale, Romania: i-a rupt teritorii , i-a furat munti de resurse, i-a furat Tezaurul si a tinut-o continuu in amenintari si teroare peste jumatate de secol !  

      Pentru toate aceste mizerii le-a fost inscris in viitorul nu foarte indepartat sa fie stersi din Istorie. Ma exprim prea poetic?

      Uite o zic pe aia dreapta: HULIGANII AIA RUSI ISI PIERD TARA SI NEAMUL IN 20 DE ANI! AMIN ! E certitudinea mea si in 20 de ani va fi certitudinea Lumii! Caci o certitudine e intotdeauna o certitudine! Clar?  

      eu eram in 2008-2009 cu 42 000 euro in bursa si am prins, stiu cum a fost

      e greu sa vad cum 42 k eur devin undeva gen 14 mii si ceva euro ... dar mi-am revenit 

      dupa experienta aia am dezvoltat un risk management crunt 

      sa o numim popular ...frica. sau aversiune la risc. Dar stiu ... riscul si profitul sunt corelate intre ele. . . inca ma obisnuiesc cu aceasta idee :)) . 

      ok, spor si mai vorbim!

      Succes in ceea ce faci, mi-a facut placere sa vorbim!  

      Care este problema? Pai daca diferenta dintre viziunea ta geopolitica/fundamentala si realitatea geopolitica si diplomatica trecuta si actuala in spatiul euro-rus este atat de grotesc de mare..... pentru ca nu degeaba fac referire la niste dereglari de simturi ... cum sa emiti pretentii asupra parerilor tehnice pe care le ai?

      Sunt sute de pagini de argumentat asupra urmatoarelor puncte pe care tu nu le stii: 

      - Rusia nu a furat Basarabia, a capturat-o in lupta de la Otomani si recunoscuta prin tratative internationale iar Romania a preferat sa o fure de la rusi prin arbitraje cu Vestul (Franta, UK), in loc sa o negocieze direct cu rusii sa o ia inapoi ... Rusii chiar au fost deschisi la tratative. 

      - Rusii ne-au dat Dobrogea, prin lupta lor. Asta sa nu o uiti niciodata. Nu aveam niciun merit sa revendicam acel teritoriu. 

      - Banii din Tezaur (lingourile) au fost despagubiri pentru invadarea din razboi. In rest, mare parte din Tezaur a fost restituit. Viziteaza-l la muzeul din Bucuresti.  

      - Rusia este astazi unul dintre cei mai influenti actori diplomatici din spatiul euro-oriental. Iar noua arhitectura de securitate europeana la care negociaza Franta si Germania, va intari relatiile cu Rusia. 

      Ca sa iti traduc termenul de arbitraje.... Precum cel de la Viena, pentru ca nu a fost niciun diktat, Romania a acceptat termenii arbitrajului si negocierile precedente cu Ungaria.

      Romania a incercat sa fure Basarabia de la rusi prin acelasi mecanism prin care Ungaria a fortat mana Romaniei in cazul Transilvaniei si a minoritatii ungare. Ungaria a vorbit cu Hitler si acesta a fortat Romania sa negocieze cu Ungaria. Romania cauta sprijin in cancelariile occidentale sa finanteze o contra-revolutie pentru a anexa Basarabia si apoi a obtine recunoasterea internationala a acestei operatiuni. Asta este mizeria pe care a facut-o Romania. 

      1 IGNORA "ANONIMII"

      2 Lacomia si frica m-au facut sa pierd cei cca. 60 % din profit. Pana in prezent am recuperat destul de mult din pierdere. Am castigat in diminuarea fricii si a la co mi ei. Sunt mai precaut, mai atent la ce spun alti participanti la BVB precum domnia voastra. CAND VA FI TIMP SI DORINTA CRED CA AR FI BINE SA VORBIM SI DE ANALIZA FUNDAMENTALA. 

      Nu vorbi prostii. Spune-ne numele tau intreg, cine esti si ce faci. Altfel, doar fiindca iti spui Ben nu inseamna ca nu esti anonim. Fie ben, fie anonim, este acelasi lucru.

      Cu ce girezi banii de la banca? Si daca ai avut pierderi pe termen mai mic, de citiva ani, de ce nu te-a executat banca cind nu ai putut plati regulat creditul? Ai cumva pile in banca? 

      In prezent sunt 100% pe bani.IN 2, 4, 5, martie am vandut toate actiunile detinute la TLV, SNP, BRD, si SIF-uri. Zilnic cumpar-vand cam 10-15% din suma. La banca 355 eur lunar rata pe care o acopar din alte surse. Am girat imprumuturile cu imobiliare: apartamente si terenuri cumparate din profiturile fff mari obtinute intre anii 2001-2007. Am explicat anterior ca am pierdut cca 60% din profit nu din suma. DIN 2011 nu am mai avut pierderi si din castiguri plateam ratele. la banci nu am niciun cent nerambursat la timp. Intr-o postare anterioara am spus ca am 69 ani, deci sunt pensionar. OCPATIA PREZENTA ESTE BURSA SI "MEDITATII" CELOR 2 NEPOTEI DE 18 SI 13 ANI. CRED ca am fost destul de clar. MAINE CUMPAR SI VAND .

      TOT TE APRECIAEM PRIVITOR LA VALURILE LUI ELLIOTT: NU AM VANDUT IN 5 CI IN b. Urmaresc cu mare atentie valurile, dar si ce fac guvernele lumii si sefii bancilor centrale.

      se vede evident ca esti postac filorus sau direct rus vorbitor de limba romana.

      nu mai am nimic de zis.  

      natura ta inferioara s-a revelat.  

      comunicarea cu tine cade deoarece nu pot vorbi cu specii inferioare - rusi sau filorusi.  

      ma duc sa-mi mangai cainele pe cap - e pe o treapta de evolutie superioara tie!  

      Filo-rusule !  

      p.s. si ce limba vorbesc aia in Rep. Moldova? Moldoveneasca, nu ? Nu romana? ... nemernic inferior ce esti! Lasa ca o sa iti vezi tu icoana rusa rupta in 8 bucati in 20 de ani si putrezind mancata de carii !  

      Iti garantez eu personal asta!

      Romanii sute de ani cresc si merg inainte in istorie ...rusii peste 20 de ani nu mai au tara lor!  

      " Nu vorbi prostii. Spune-ne numele tau intreg, cine esti si ce faci. Altfel, doar fiindca iti spui Ben nu inseamna ca nu esti anonim. Fie ben, fie anonim, este acelasi lucru.

      Cu ce girezi banii de la banca? Si daca ai avut pierderi pe termen mai mic, de citiva ani, de ce nu te-a executat banca cind nu ai putut plati regulat creditul? Ai cumva pile in banca? " 

      ACEST MESAJ NU IMI APARTINE, NU MI-AS PUTEA PERMITE SA POSTEZ CU ACEST TON SI CU ACESTE IDEI DUPA CE AM AVUT DISCUTIA CIVILIZATA DE IERI.  

      CINEVA MI-A FOLOSIT NUMELE (in mod evident utilizand alt e-mail introdus inaintea postarii) - problema e ca oricine mi-ar folosi numele nu poate sa se ridice la inaltime postarilor mele... probabil pro-rusul care a mai postat aici mai sus s-a tinut de shotii intr-o tentativa de decredibilizare.  

      Probabil ca vor mai exista aceste tentative si probabil ca vor mai exista postari realizate de idioti, folosindu-mi numele.  

      MOTIV PENTRU CARE DECLAR CU SINCERITATE: ACEASTA E ULTIMA POSTARE PE BURSA. 

      Succes.

      SI filorusului ii comunic cu drag ca , da, Rusia lui draga o sa ii explodeze in fata! Se inchina la gunoaie slave ! Ca orice scursura zemoasa de gunoi care este....  

      DA DECLAR CU SINCERITATE CA MA CAUTA DE LA SPITALUL 9.

      Ma duc sa imi pup cainele sub coada pentru ca si fecalele lui sunt preferabile unui filo-rus. Ma duc sa mananc rahat de ciine.

      Ne vedem in 2040 pe curba 5. 

    Doamne fereste ce a degenerat discutia. Fratilor !!!! Pietele sunt in picaj, maine probabil ca o sa se deschida iar cu scaderi mari, iar la necajita asta de BVB, cu adancime ridicola, se alege praful.

    1. Te referi la postarea 6.31 "Ben.tu nuvezi ca vorbesti ca un scelerat?".

      Asta cand sustii ca a DEGENERAT discutia.

      " Nu vorbi prostii. Spune-ne numele tau intreg, cine esti si ce faci. Altfel, doar fiindca iti spui Ben nu inseamna ca nu esti anonim. Fie ben, fie anonim, este acelasi lucru.

      Cu ce girezi banii de la banca? Si daca ai avut pierderi pe termen mai mic, de citiva ani, de ce nu te-a executat banca cind nu ai putut plati regulat creditul? Ai cumva pile in banca? "  

      ACEST MESAJ NU IMI APARTINE, NU MI-AS PUTEA PERMITE SA POSTEZ CU ACEST TON SI CU ACESTE IDEI DUPA CE AM AVUT DISCUTIA CIVILIZATA DE IERI.  

      CINEVA MI-A FOLOSIT NUMELE (in mod evident utilizand alt e-mail introdus inaintea postarii) - problema e ca oricine mi-ar folosi numele nu poate sa se ridice la inaltime postarilor mele... probabil pro-rusul care a mai postat aici mai sus s-a tinut de shotii intr-o tentativa de decredibilizare. Asa fac rusii si filorusii -au strategia aia a lor bolnava numita "compromitere" pentru cei ce nu sunt de parere cu ei. E strategie clasica in serviciile ruse de informatii.  

      Probabil ca vor mai exista aceste tentative si probabil ca vor mai exista postari realizate de idioti, folosindu-mi numele.  

      MOTIV PENTRU CARE DECLAR CU SINCERITATE: ACEASTA E ULTIMA POSTARE PE BURSA.  

      Succes tuturor.  

       

      SI filorusului ii comunic cu drag ca , da, Rusia lui draga o sa ii explodeze in fata! Se inchina la gunoaie slave ! Ca orice scursura zemoasa de gunoi care este.... Acest gunoi filorus a stricat un proiect frumos de ajutor dat gratis celor interesati de burse.  

      Ca orice rus sau filorus - ei nu creeaza nimic, si stiu doar sa strice.

      TOCMAI DE AIA DATORITA ACESTOR ENERGII AGRESIVE SI NEGATIVE RUSIA VA FI STEARSA DIN ISTORIA PROXIMA , DIN VIITORUL PROXIM! Datorita semintei ei distructive si rele.  

      CU DRAG VA SPUN CA ma doare capul de atitea explozii si gunoaie.

      aveam un proiect asa de frumos si gratis chiar pentru cititorii ziarului 

      MA DUC SA MA DAU CU CAPUL DE ZIDUL PLANGERII

      Ne revedem in 2040 cu Rusia distrusa si eu cuceritorul lor. Voi aduce singur Tezaurul in dinti. Stati cu Dumnezeu si cu banii la bursa. 

      Nu neaparat. Asa in general. Am obosit sa urmaresc. Seara linistita tuturor, ca maine cine stie ce o sa fie!!!

      Beatus, qui prodest, quibus potest.

      Ddatorita tie nu am pierdut.

      Multumesc. 

    Am citit toata discutia si concluzionez urmatoarele:

    - sunt multi scoliti dar si multi prosti pe aci 

    - doar pt ca cineva lucreaza la o banca si zilnic analizeaza grafici, asta inca nu-l face un bun investitor 

    - pun botul la termene si expresii de 100 de lei, gen cup+handle, head+shoulders, valuri, etc, doar incepatorii; restul oricum stim si nu-s nu stiu ce chestii importante pt ce e usor sa explici cu ele trecutul dar imposibil de anticipat viitorul 

    - e o singura lege pe bursa: sa cumperi ieftin sa si vinzi scump - industria de cnsultanta e ca sa aiba ce duce acasa unii la familie, un cimpanzeu are sanse egale ca si un profesionist sa faca profit pe burse 

    - se aplica sfatul rotschild: cumpara proprietati cand e sange pe strazi 

    - nu mai incercati sa faceti profetii in legatura cu viitorul financiar 

    - trebuie sa intelegem ca n-avem cum sa stim ce se intampla de fapt...suntem victimele manipularii in masa, pt ca tot ce stim, o stim de pe net si tv, care ne sunt date, voit, sel ectat, ca si mancarea la caini 

    - atentie nu la cine ce spune, ci ce face 

    - lumea financiara reala functioneaza conform filosofiei lui Gordon Gekko, culmea, aruncam sageti la intamplare si speram si speram si speram...unii isi radacineaza sperantele prin explicatii cu ajutorul analizei tehnice, etc 

    - conteaza nult experienta: am mai vazut scaderi din astea si vor mai fi 

    - doar pt ca lui Vali i-au iesit niste profetii, asta nu inseamna neaparat ca el ar fi bun...putea sa fie conjunctura sau norocul chior 

    - ego-ul lui Vali si dorinta lui de a marca la domnisoara mi se par penibile, cu toate ca el vrea de fapt un bine 

    - urmariti ce fac jucatorii mari, gen buffett si copaniile in care e actionar

    - si multe multe alte chestii 

    1. Nu te supara, dar Buffet a investit in Heinz care a facut fraude contabile. Iar recent a investit in Occidental crezand ca petrolul este de viitor. Buffet are talent indiscutabil numai ca se pricepe la o gama limitata de industrii. Cand a iesit din zona de confort, s-a comportat mai degraba mediocru.

      Altfel, jos palaria pentru comentariul tau. Si davai davai Putin.... hahahaha

    abureli de brokeri disperati, avem nevoie de o ajustare la realitatea sanatii economice a Romaniei

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb