BVB Închideri mixte pentru indici

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 10 noiembrie 2023

Închideri mixte pentru indici

Tranzacţii de numai 36,5 milioane lei, cu mult sub media zilnică a anului

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut închideri mixte în sesiunea de tranzacţionare de ieri, în constrast cu aprecierile pieţelor europene. Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de titluri de la BVB, a avut un recul de 0,06%, la 14.534 de puncte, în vreme ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a urcat cu 0,04%, la 2.726 de puncte.

Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 36,5 milioane lei, cu mult sub media zilnică a anului, de 140 milioane lei, în condiţiile în care nu avut loc tranzacţii de tip "deal". Ecartul apare şi deoarece media zilnică a urcat puternic în ultimele luni, pe fondul ofertei Hidroelectrica şi a ofertelor de titluri de stat Fidelis.

Brokerii de la Prime Transaction au notat, în raportul lor zilnic: "Indicii BVB au înregistrat evoluţii mixte în şedinţa de astăzi (n.r. ieri). Variaţiile au fost cuprinse între -0,29% pentru BET-NG şi 0,47% în cazul indicelui BETAeRO. Valoarea tranzacţiilor a fost de 7,35 milioane euro, cu mult sub media anului curent. Hidroelectrica (H2O) rămâne cea mai lichidă acţiune, reuşind să asigure peste un sfert din rulajul zilnic. Din indicele BET, Digi Communications (DIGI) a fost singurul emitent care s-a apreciat cu peste un procent, respectiv o creştere de 2,08%. La polul opus, Transgaz (TGN) s-a corectat cu 0,64%".

În piaţa "regular", topul valorii tranzacţiilor a fost condus de acţiunile Hidroelectrica, ce au cumulat un rulaj de zece milioane lei, titlurile producătorului şi furnizorului de energie electrică încheind ziua în scădere cu 0,17%, la preţul unitar de 117,8 lei.

Pe poziţia a doua în topul rulajului s-au situat acţiunile Fondul Proprietatea (FP), ce s-au apreciat cu 0,56%, până la preţul de 0,54 lei, în condiţiile unor schimburi de 4,7 milioane lei.

Acţiunile Banca Transilvania (TLV) au urcat cu 0,27%, la preţul de 22,66 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 2,2 milioane lei.

Pe poziţia a patra a clasamentului rulajului s-au situat acţiunile Romgaz (SNG), ce au cumulat un rulaj de 1,9 milioane lei, titlurile SNG încheind ziua în scădere cu 0,43%, la preţul de 46,5 lei.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a urcat cu 0,27%, până la 57.740 de puncte, în vreme ce indicele BET-XT, al celor mai lichide 30 de acţiuni ale pieţei noastre, a avut un recul de 0,04%, la 1.253 de puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1."Electroargeş" (ELGS): +9,84%

2. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): +4,91%

3. "Chimcomplex" (CRC): +3,60%

4. "Compa" (CMP): +2,90%

5. "Digi Communications" (DIGI): +2,08%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Şantierul Naval Orşova" (SNO): -7,41%

2. "Mecanică Fină" (MECE): -5,26%

3. "Sinteza Oradea" (STZ): -3,23%

4. "Romcab" (MCAB): -2,00%

5. "Patria Bank" (PBK): -1,82%

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Lichiditatea a intrat in moarte clinica pentru ca a mai ramas doar putinul retail care are pusee de euforie-vezi listarile AERO si apoi abia la listarea H2O cateva saptamani.Apoi fondurile de pensii care au dus emitentii intr-o supraevaluare masiva de unde a inceput sa li se faca frica si lor de bula creata,fondurile straine au disparut de tot din piata-intrebati la brokerii prin care tranzactioneaza :D

    Inca mai recitam mantra decorelarii desi stim de la toate marile corectii sau chiar crahuri ca bvb e inceata dar si cand se porneste o ia de-a dura. 

    Pe noi inca nu ne mai loveste nimic daca judeci cotatiile pe cateva zile sau luni,doar ca in rezultate se observa trimestru de trimestru efectul dobanzilor mari la multiplii campioni cu indatorari excesive care s-au umflat sa pocneasca si pe de alta parte raman alea afectate de deflatia din energie.

    piata nu cunatifica exact efectele care sunt catalizatorii burselor dezvoltate zilele astea,deocamdata 

    1. Tu exemple ai sau vorbești ca să te afli în treabă? Când spui că companiile sunt scumpe la indicii lor te uiți? Ai vrea să cumperi la indice P/E de 3? Cumpără ROCE... Într-adevăr, fără fondurile de pensii/investiții s-ar prăbuși BVB, dar fonduri de pensii sunt peste tot frate. Eu nu înțeleg ce ai vrea tu... Să cadă FP, TLV, BRD, EBS șamd, care au profituri excelente? Să ignore piața investițiile care se fac la SNP, SNG, SNN șamd și să nu le prindă în preț? Să nu mai cumpere românii și fondurile titluri Fidelis? Bursa merge bine pentru că are rezultate, nu pentru că sunt oamenii idioți și aruncă cu banii aiurea. Când/dacă vom intra în recesiune, discutăm altfel. Tu, dacă vrei prețuri mici, cobește în continuare și speră că la anul ne va fi tuturor rău, ca să poți cumpăra tu acțiuni de câteva mii de lei.

      Citește un răspuns avizat la problema pe care o ridici tu: „De ce Bursa de la Bucureşti supraperformează bursele din Europa şi SUA? Milan Pruşan, Goldman Sachs AM: Structura sectorială a fost extrem de favorabilă. Serviciile, sectorul energetic şi băncile au evoluat foarte bine. Politica de dividend e destul de clară şi ne diferenţiază în regiune şi pe plan european.”

      Te-ai lămurit? Au mers bine băncile și energia, s-au dat dividende mari și impozitele pe dividend sunt mici.  

      tu ai citit ce ai citat?

      'au mers','au evoluat' 

      bursa e despre viitor 

      ce ai citat nu contrazice opinia 1 ci o sustine 

      alt indiciu e de ce se ridica intrebarea cu 'de ce supraperformeaza?'

      se ridica pentru ca a incoltit indoiala si temerea  

      Cred că nu citim același text...

      În sfârșit, zi bună! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb