BVB Închideri preponderent în scădere pentru indici

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 27 iulie 2020

Închideri preponderent în scădere pentru indici

SIF-urile, fără reacţie, în prima zi fără prag de deţinere

Opt din cei nouă indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) s-au depreciat, în ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii, în ton cu scăderile din pieţele europene.

Indicele BET, al celor mai lichide şaptesprezece acţiuni de la bursa noastră, cu excepţia SIF-urilor, a avut un declin de 0,24%, în timp ce indicele BET-XT, ce reuneşte cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, a coborât cu 0,26%.

Acţiunile SIF au fost fără reacţie în prima zi fără prag de deţinere, preţurile a trei din cinci societăţi de investiţii financiare stagnând, în timp ce preţul titlurilor SIF Moldova (SIF2) a urcat cu 0,38%, iar a cel al acţiunilor SIF Muntenia (SIF4) s-a depreciat cu 1,11%.

Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 35,21 milioane de lei, sub media zilnică a anului de circa 48,46 milioane lei, în condiţiile în care prin piaţa "deal" nu a fost realizat niciun schimb.

În raportul zilnic al societăţii, brokerii de la Prime Transaction au notat: "Evoluţii predominant negative pentru indicii BVB. BET-FI a fost singurul emitent care s-a apreciat în şedinţa de astăzi (n.r. vineri), cu o creştere de 0,24%, în timp ce BET-NG a avut cea mai mare scădere, respectiv 0,79%. Valoarea tranzacţiilor a fost de 7,2 milioane euro, în creştere comparativ cu şedinţa precedentă. Cel mai lichid emitent a fost Banca Transilvania (TLV) cu o valoare tranzacţionată de 10,5 milioane lei, urmat de Fondul Proprietatea (FP) cu 6,7 milioane lei. Din cadrul indicelui BET, Teraplast (TRP) a înregistrat ht6cea mai bună evoluţie, de 1,04%, fiind şi singurul emitent cu o apreciere de peste un procent. La polul opus, remarcăm scă­derile titlurilor: Digi Communications (DIGI), -1,73% şi Transgaz (TGN), -1,4%".

Acţiunile Banca Transilvania (TLV), cea mai bine clasată companie a pieţei noastre de capital din indicele MSCI Frontier Markets, au scăzut cu 0,24%, la 2,095 lei.

Poziţia a doua în acest clasament a fost ocupată de titlurile Fondul Proprietatea, ce s-a apreciat cu 0,82%, la preţul de 1,235 lei.

Acţiunile Electrica (EL) au coborât cu 0,47%, la preţul de 10,65 lei, pe fondul unei lichidităţi de 3,89 milioane de lei.

Locul al patrulea în topul valorii transferurilor a fost ocupat de titlurile Erste Group Bank (EBS), ce au angrenat o valoare a tranzacţiilor de 1,8 milioane de lei, cotaţia EBS având un declin de 1,39%, la 103,15 lei.

Indicele compozit BETPlus a avut un declin de 0,23%, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, s-a depreciat cu 0,4%.

Topul celor mai mari creşteri 

1. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): +7,69%

2. "Prefab" (PREH): 3,13%

3. "Mecanica Ceahlău" (MECF): +2,19%

4. "Bittnet Systems" (BNET): +1,98%

5. "Biofarm" (BIO): +1,90%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Armătura" (ARM): -12,70%

2. "Impact Developer & Contractor" (IMP): -4,46%

3. "Ropharma" (RPH): -3,23%

4. "Digi Communications" (DIGI): -1,73%

5. "Dafora" (DAFR): -1,52%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb