Indicii bursieri au evoluat negativ în comparaţie cu ziua precedentă. Astfel, indicele BET care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni s-a depreciat cu 0,88%, în timp ce indicele bursier BET-FI a scăzut cu 2,06% ca urmare a reluării la tranzacţionare a trei dintre cele cinci societăţi de investiţii financiare ale căror preţuri s-au redus faţă de şedinţa aterioară.
Acţiunile "Bancii Transilvania" au fost suspendate de la tranzacţionare în cadrul şedinţei de tranzacţionare de ieri pînă la ora 11 pentru "menţinerea unei pieţe ordonate, transparente şi echitabile", se menţionează într-un comunicat al Bursei de Valori Bucureşti. Cu două zile în urmă a fost termenul final pînă la care acţionarii "Băncii Transilvania" puteau să achiziţioneze titluri TLV la 4.000 lei/acţiune.
La reluarea tranzacţionării acţiunilor TLV, după programul obişnuit, limitele de preţ vor fi suspendate pînă la formarea liberă, pe baza cererii şi ofertei a noului preţ de referinţă. În perioada suspendării limitei de preţ, acţiunile TLV nu sînt incluse în componenţa indicilor bursieri.
Brokerii consideră că lichiditatea mică înregistrată în ultima perioadă la BVB a fost rezultatul societăţilor suspendate de la tranzacţionare datorită adunărilor generale din ultima perioadă. Piaţa rămîne în continuare slabă din punct de vedere al volumului tranzacţionat, dar şi ca lichiditate. Brokerii pun scăderile din ultima perioadă pe seama faptului că nu există investitori străini instituţionali pe piaţă. Evenimentele din ultima vreme au creat o stare de incertitudine. Astfel, impozitul pe cîştigurile din capital a fost amînat de două ori ceea ce reflectă instabilitatea cadrului legislativ. Volatilitatea mare de preţ creează stare de suspiciune în rîndul investitorilor străini care ar fi interesaţi de piaţa de capital din ţara noastră.
• SIF Banat Crişana Arad
Acţiunile SIF 1 au reintrat la tranzacţionare în şedinţa de ieri. Cu acestea s-au realizat tranzacţii în valoare de peste 37 miliarde lei, respectiv jumătate din totalul categoriei SIF. Cotaţia acţiunilor SIF1 a variat între un minim de 11.000 lei pe acţiune şi un maxim de 11.500 lei/acţiune. Brokerii consideră că politica societăţilor de investiţii financiare este dezavantajoasă pentru piaţa de capital. Actorii pieţei sînt de părere că SIF-urile ar trebui să îşi ia rolul în serios, respectiv acela de investitor puternic pe piaţă.
• "Impact" Bucureşti
Acţiunile companiei "Impact" au fost cele mai tranzacţionate la categoria a doua. Cu acestea s-au realizat tranzacţii în valoare totală de peste 4 miliarde lei. Preţul la închiderea şedinţei de ieri a fost acelaşi ca cel din ziua precedentă, respectiv de 5.800 lei/acţiune. În prima jumătate a şedinţei s-a efectuat o tranzacţie cu un pachet de 505.000 acţiuni IMP la preţul de 5.700 lei/acţiune. Preţul titlurilor IMP a variat între 5.650 şi 5.950 lei/acţiune.